Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil er det kun ti pasienter med Multippel Sklerose (MS) som har fått stamcellebehandling i Norge.

Nå har Beslutningsforum, som bestemmer hvilke type behandling som skal tilbys i Norge, bestemt at det ikke skal innføres et permanent behandlingstilbud.

Men de sier likevel ja til en større studie av behandlingen.

– Vi sier ja til innføring av en femårsstudie, hvor alle pasienter som fyller dagens kriterier for stamcellebehandling vil få behandlingen, sier leder av Beslutningsforum Lars Vorland, til TV 2.

25-30 årlig

Han sier det trolig er snakk om mellom 25 og 30 MS-pasienter som årlig vil få behandlingen på Haukeland universitetssykehus.

– Dette betyr at de som fyller kriteriene vil slippe å reise til utlandet og betale behandlingen av egen lomme, sier Vorland.

Cirka 60 norske MS-pasienter som har reist til klinikker i utlandet for den samme behandlingen. De har betalt mellom 500.000 og én million av egen lomme.

I november 2015 publiserte Kunnskapssentert en rapport om stamcellebehandling for MS-pasienter. De konkluderte med at det for lite forskning om behandlingen, og mente derfor det var umulig å gi svar på om behandlingen burde innføres fast i Norge.

Informasjonsansvarlig i MS-forbundet, Olav Førde er svært positiv til Beslutningsforum sin uttalelse.

– Vi er veldig fornøyde, og det er dette vi har håpet på. Behandling til 25-30 pasienter i året betyr at vi vil være på linje med Sverige, sier Førde til TV 2.

Han sier det for MS-pasientene som tidligere har reist til utlandet betyr mye.

– Det er jo utvilsomt mye bedre for pasientene å få behandlingen her hjemme i Norge. Det er også et økonomisk aspekt ved dette. De slipper nå å betale minst 500.000 kroner av egen lomme, sier Førde.

Han medgir at det var usikkerhet knyttet til mandagens avgjørelse.

– Vi har fått litt motstridende meldinger i forkant, og var litt overrasket over beslutningen. Men vi er veldig glade, sier Førde.

Kostnadseffektivt

Femårsstudien ved Haukeland vil trolig koste cirka 80 millioner kroner, ifølge Beslutningsforum.

– Hvis behandlingen har den effekten vi håper så vil det bety mye økonomisk. Det er mye billigere å behandle en pasient én gang, fremfor medisinering i 40 år, sier Vorland.

Pasientene som er kandidater til stamcellebehandling skal fylle strenge krav. De skal ha attakkvis MS, helst ikke være over 45 år, ikke hatt sykdommen for lenge, ha en viss hyppighet av angrep, ha forsøkt minst to bremsemedisiner og fortsatt ha betennelsestilstand ved MR-scanning.

GLAD FOR BESLUTNINGEN: Leder i Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt. Foto: Anja Lohne Holm 
GLAD FOR BESLUTNINGEN: Leder i Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt. Foto: Anja Lohne Holm 

Førde sier MS-forbundet er glad den nye studien skal skje ved Haukeland.

– Der har de den nødvendige ekspertisen, da de har drevet med dette i flere år, sier Førde.

Anne Hege Aamodt, overlege ved OUS og leder i Norsk nevrologisk forening er glad for Beslutningsforum sin avgjørelse.

– Vi kan ikke bare sitte og vente på at andre gjør studiene for oss. At helsemyndighetene nå tar ansvar og implementerer denne behandlingen som et ledd i forskningen, synes jeg er kjempebra. Dette er jo spesielt gledelig for pasientene, sier Aamodt.