ARR: Judy har fått flere arr i ansiktet etter kreftoperasjonen. Bildet til høyre viser 49-åringen tre dager etter operasjen, mens en måneds tid senere er bildet til venstre tatt. FOTO: FACEBOOK/JUDY NOBLE CLOUD
ARR: Judy har fått flere arr i ansiktet etter kreftoperasjonen. Bildet til høyre viser 49-åringen tre dager etter operasjen, mens en måneds tid senere er bildet til venstre tatt. FOTO: FACEBOOK/JUDY NOBLE CLOUD

Judy (49) fikk hudkreft etter solarium – nå vil hun advare andre

Judy Cloud (49) har gjennomgått fire operasjoner for å fjerne hudkreften.

Amerikanske Judy Cloud (49) brukte mye tid i solen som ung. Da hun var barn, lekte hun ute uten solkrem, og i 20-årene tok hun solarium.

Tobarnsmoren fra Indianapolis ble for 21 år siden diagnostisert med hudkreft.

Nå går Judy ut i sosiale medier for å fortelle om sin kamp mot hudkreften. På Facebook har hun delt flere bilder av arrene hun har fått etter å ha gjennomgått en operasjon for å fjerne hudkreften i ansiktet, på brystet og på leggen.

3 days post op. The laser wounds are getting pus and thick scabs, bruising around eye is starting.

Posted by Judy Noble Cloud on Wednesday, September 30, 2015

Sprer seg i sosiale medier

Det var i september i fjor at hun delte bildene på Facebook, men det er først nå innlegget har begynt å spre seg i sosiale medier.

Hennes åpenhjertige innlegg har nå blitt delt over 100.000 ganger på Facebook, og internasjonale medier som The Guardian og Fox News har omtalt saken.

«Jeg hører alt for mange mennesker si at de føler at de ser bedre ut etter at de har tatt solarium eller vært i solen i mange timer. Se på bildene. Dette kan være deg. Alle kan få hudkreft», skriver Judy i Facebook-innlegget.

Fire operasjoner

Til magasinet Self forteller Judy at hun har gjennomgått fire operasjoner for hudkreft siden hun oppdaget kreften i 1995. Hun lider av non-melanom hudkreft, som er den vanligste typen av hudkreft.

Tegn på en slik type hudkreft kan være sår som ikke gror, er lettblødende og har skorper som faller av og dannes på nytt.

Den siste operasjonen, som fant sted i september i fjor, varte hele tre timer. Da fjernet legene 23 flekker av hudkreft i ansiktet, på armene, på brystet og på leggene.

Vil opplyse andre

Judy forteller at hun valgte å dele bildene av arrene på Facebook slik at hun kunne opplyse andre om faren ved solskader.

– Jeg trodde aldri at jeg skulle vise meg på Facebook uten sminke, og i hvert fall ikke med disse skadene. Men jeg er gammel nok til å vite at dette er nødvendig, sier hun til Self.

«Jeg håper virkelig at det ikke lenger høres attraktivt ut å ta solarium», avslutter hun Facebook-innlegget med.

Hudlege: – Tilleggsrisiko for hudkreft

Hudlege Jon Langeland forteller at bruk av solarium og det å ikke bruke solkrem gir tilleggsrisiko for hudkreft.

– På 80-tallet trodde man at solarium ikke var farlig for huden, siden det gir UVA-stråling. Men nå forstår vi at det gir en tilleggsrisiko for hudkreft. Solarium gir også tidlig aldring av huden, sier Langeland til TV 2.

Hudlegen mener at det kan ha en god effekt dersom personlige historier om hudkreft deles.

– Det er mange som fornekter informasjonen om at for mye sol og solarium er farlig for huden. Når noen går ut med personlige historier, kan det bety mye. Folk må forstå at dette er noe som også kan ramme dem, sier Langeland.

– Det er sunt å være litt redd, men kunnskap gir også trygghet. Det er viktig at det vi vet om hudkreft formidles, slik at folk kan ta ansvar for eget liv og helse, legger han til.

Vil forby solarium

Folkehelseinstituttet har uttalt at de mener at staten må vurdere et forbud mot solarium.

Norge er blant de landene som er hardest rammet av dødelig hudflekkreft, og det har vært en tidobling av tilfeller mellom 1953 og 2012.

Økningen kommer fordi vi er mer eksponert for ultrafiolett stråling enn før. Solbrenthet er en indikator for sterk stråling. Bruk av solarier øker risikoen.