Mann tiltalt for drapet på Monika Sviglinskaja

Morens tidligere samboer er tiltalt for drapet på Monika Sviglinskaja, opplyser Hordaland statsadvokatembeter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen fra Litauen er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Det er tatt forbehold om å nedlegge påstand om forvaring, skriver statsadvokat Benedicte Hordnes i en pressemelding.

– Jeg er veldig lettet og glad for sakens utvikling og at det er tatt ut tiltale i saken, sier Monikas mor Kristina Sviglinskaja via sin advokat Stig Nilsen.

– Jeg hadde håpet på dette resultatet, men hadde trodd at det ville ta lengre tid før en tiltale var klar. Beslutningen kom derfor noe overraskende på meg. Jeg ser frem til at saken kan bli gjennomført og at en lang og vanskelig periode kan finne sin avslutning, sier moren.

Henlagt som selvmord

14. november 2011 ble Monika Sviglinskaja (8) funnet død i sitt hjem på Sotra utenfor Bergen av sin mor. Jenta hadde et belte rundt halsen.

Ni måneder senere henla politiet saken som intet straffbart forhold og konkluderte med at dødsfallet skyldtes selvdrap. Men politietterforsker Robin Schaefer, som gikk gjennom saksdokumentene, mente Monika likevel kunne være drept. Schaefer førsøkte tre ganger å få saken gjenopptatt, uten å bli hørt.

Monikas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.

ÅPNER FOR FORVARING: Statsadvokat Benedicte Hordnes mener fengsel ikke vil beskytte samfunnet tilstrekkelig mot den drapstiltalte mannen. Foto: Bendik Ytredal/TV 2
ÅPNER FOR FORVARING: Statsadvokat Benedicte Hordnes mener fengsel ikke vil beskytte samfunnet tilstrekkelig mot den drapstiltalte mannen. Foto: Bendik Ytredal/TV 2

Pågrepet i 2014

21. oktober 2014 ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet i saken. Ifølge tiltalen som ble kjent torsdag, brøt han seg inn i leiligheten med øks før han kvalte åtteåringen med et belte. Politiet mener mannen stjal en mobiltelefon, smykker og parfyme fra leiligheten.

Tiltalen er tatt ut etter en samlet bevisvurdering, sier statsadvokat Benedicte Hordnes til TV 2.

– Som kjent er det funnet DNA på avdøde som stammer fra tiltalte eller noen i hans slekt, sier Hordnes.

Ifølge tiltalen er drapet begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Handlingen er begått overfor et lite barn som var alene hjemme, og så er det måten drapet er forøvd på, utyper Hordnes.

Åpner for forvaringsdom

Mannen er også tiltalt for skremmende og plagsom opptreden mot Kristina Sviglinskaja. Han skal blant annet ha forsøkt å presse henne for penger via eposter.

Påtalemyndigheten åpner for å kreve at den tiltalte mannen dømmes til forvaring.

– Det har vi gjort fordi vi mener det ikke er tilstrekkelig med vanlig fengselsstraff for å verne samfunnet. Vi tenker det kan være en fare for gjentakelse av nye alvorlige handlinger, sier statsadvokat Benedicte Hordnes.

Den litauiske 33-åringen nekter straffskyld.

– Han har reagert like sterkt på dette som da han ble pågrepet i november 2014. Han har erklært seg ikke skyldig og det gjør han også i dag, sier mannens forsvarer Aasmund Sandland.

(NTB/TV 2)