MEDALJENS BAKSIDE: Kroppsbyggere kjemper for å få en flott kropp, men de som velger å bruke anabole steroider må forberede seg på store problemer. Illustrasjonsfoto: AFP.
MEDALJENS BAKSIDE: Kroppsbyggere kjemper for å få en flott kropp, men de som velger å bruke anabole steroider må forberede seg på store problemer. Illustrasjonsfoto: AFP. Foto: Raul Arboleda

Kvinnebryster og krympede testikler – slik påvirker anabole steroider kroppen

Drømmen om superkroppen kan ende i alvorlige fysiske og psykiske plager for kroppsbyggere som doper seg.

TV 2 har i en rekke reportasjer det siste året satt fokus på bruk av dopingmidler. Besittelse og bruk ble forbudt i 2013, men bruk av doping er fremdeles utbredt, både innenfor tradisjonell kroppsbygging og under vanlig trening på helsestudio.

Denne uken fortalte en ung kvinne om den omfattende volden hun ble utsatt for fra kjæresten, og hvordan hun opplevde at han uten forvarsel gikk til fysisk angrep på henne.

– Jeg er ikke i tvil om at aggressjonen og den totale mangelen på impulskontroll skyldes de anabole steroidene han brukte, fortalte kvinnen til TV 2.

Ifølge politispesialist i politiet i Rogaland, Erik Håland, er det en økende tendens at unge gutter begynner med doping. Å bruke Androgene anabole steroider (AAS) er et sjansespill og innebærer stor risiko for psykiske og fysiske plager, sier Håland - som reiser landet rundt for å kurse andre politidistrikt i dopingproblematikk.

– De aller fleste får depresjoner og selvmordstanker når de slutter på kur. I tillegg er det de fysiske problemene som oppstår, blant annet impotens, ødelagt hud og krympede tesktikler, sier Håland.

Kvinner blir menn og menn blir kvinner, rett og slett.

I en håndbok produsert av Nasjonal kompetansetjeneste TSB ved Oslo universitetssykehus, presenteres noen av de vanligste fysiske bivirkningene ved å ta steroider. Her er et utdrag fra listen:

Fysiske bivirkninger (for menn og kvinner):

Her går politiet til aksjon mot kroppsbyggere i «Operasjon Stormfall»

 • Hudproblemer: Utvikling av store kviser, huden blir fet og oljeaktig. Økt fare for hudinfeksjoner. Strekkskader, som igjen kan føre til arrdannelser. Pigmentflekker.

 • Hjerte og blodårer: Økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Økt salt- og væskeansamling øker risikoen for høyt blodtrykk. Hjertets venstre hjertekammer vokser, og risikoen for hjerteforstyrrelser øker.

 • Lever: Økt risiko for leversykdom, og i sjeldne tilfeller gulsott og leversvikt. Det er også rapportert om utvikling av ondartede leversvulster.

 • Nyrer: Ondartede nyresvulster er rapportert. Unormalt høy konsentrasjon av røde blodceller kan føre til blodpropp.

 • Vekstforstyrrelser: Ungdom som begynner å bruke anabole androgene steroider, kan oppleve vekstforstyrrelser som gjør at slutthøyden blir redusert med hele 5 til 10 cm.

  Bivirkninger som rammer menn:
 • Redusert produksjon av spermier gjør at fruktbarheten avtar og at tekstiklene krymper i størrelse.
 • Noen får permanent testikkelsvikt og blir ufruktbare og impotente som følge av langvarig AAS-bruk.
 • Androgyne anabole steroider kan føre til at menn får kvinnebryster, ved at brystkjertlene vokser.
 • Prostata kan vokse og føre til hyppigere vannlating og dårligere trykk i urinstrålen.

  Bivirkninger som rammer kvinner:
 • Kvinnelige brukere maskuliniseres. Økt kroppsbehåring, skjeggvekst, hårtap og en dyp, maskulin stemme.
 • Brystene avtar i størrelse på grunn av redusert østrogenproduksjon.
 • Redusert fruktbarhet, samt sjeldnere og mer uregelmessige menstruasjoner.
 • I pausene mellom to kurer kan seksuallysten for både kvinner og menn i praksis forsvinne helt.

  I tillegg til de fysiske bivirkningene, kan bruk av anabole steroider føre til en rekke psykiske problemer, som økt aggresjon, depresjon, konsentrasjonsvansker, søvnforstyrrelser, lav selvtillit og dårlig hukommelse.

  Lurer du på noe? Da finner du mer informasjon om doping og konsekvensene av det i denne brosjyren fra «Steroideprosjektet» ved Universitetet i Oslo.