DREPER MYGG: På Cuba forsøker de å ta knekken på Aedes aegypti, som sprer zikavirus. Foto: AFP/NTB Scanpix. 
DREPER MYGG: På Cuba forsøker de å ta knekken på Aedes aegypti, som sprer zikavirus. Foto: AFP/NTB Scanpix.  Foto: Yamil Lage

Dette må du vite om zikaviruset

Det finnes ingen effektiv behandling, eller vaksine, mot zikavirus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kom meldingen om at minst én gravid kvinne i Norge har testet positivt på zikaviruset. Det er ikke kjent hvor vedkommende har blitt smittet.

Hva er zikavirus?

Zikavirus kan føre til zikafeber som er en infeksjonssykdom. Zikafeber har blitt sett på som en ufarlig sykdom, og gir vanligvis milde influensalignende plager.

Vanlige symptomer er utslett, leddsmerter og feber.

Denne er vanligvis ikke farlig for normalt friske mennesker, men for gravide utgjør den en risiko.

Se full oversikt over Zika-berørte områder her.

Hvordan smitter det?

Viruset overføres til mennesker ved stikk av mygg som har bærer viruset. Det er samme type mygg som kan overføre denguefeber og gulfeber. Denne myggen lever bare i tropisk og subtropisk klima, og viruset kan dermed ikke spres i Nord-Europa.

Det har vært tilfeller hvor man mistenker at viruset har smittet mellom mennesker ved sex, og gjennom blodoverføring. Men slik smitte er uvanlig. Det regnes dermed ikke med at det er en stor fare for smitte mellom mennesker. Unntaket er fra mor til barn i svangerskapet.

Viruset ble påvist i Uganda på 1940-tallet, og navnet er oppkalt etter Zika-skogen. De siste 50 årene har det vært lokale utbrudd mange steder både i Afrika og Asia. De siste årene har det imidlertid vært en betydelig spredning av zikavirus i Sør- og Mellom-Amerika.

Hva skjer ved smitte?

Samtidig har man sett en kraftig økning nyfødte med unormalt små hoder. Dette er vanligvis forbundet med unormal utvikling av hjernen i fosterlivet.

I tillegg er det meldt om flere tilfeller av en sykdom hvor immunsystemet angriper nervesystemet og gir lammelser. Dette kalles Guillain-Barré-syndrom, og går over etter noen måneder.

Det er foreløpig ikke helt sikkert om det er noen sammenheng, men det er sterk mistanke om at det er en forbindelse mellom zikavirus og skader på fosteret.

Hva bør man gjøre?

Folkehelseinstituttet fraråder gravide kvinner å reise til berørte områder. Dersom man må oppholde seg i zika-berørte områder, bør man være ekstra nøye med myggbeskyttelse. Kvinner bør vente med å prøve å bli gravide i fire uker etter hjemkost. Menn bør bruke kondom i seks måneder etter hjemkomst. De menn som har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten.

Man vet ikke nok om hvor lenge viruset blir i kroppen. Men erfaringer fra liknende type virus viser at kroppen kvitter seg med smitten etter noen uker. Da vil ikke viruset bli synlig ved blodprøver, og eksperter mener at det ikke er fare for fosterskader.

KILDE: Norsk helseinformatikk og Folkehelseinstituttet.