Gjøvik-læreren ble anmeldt av samboeren i 2000: – Overgrepene mot de 108 barna kunne vært unngått

For 16 år siden ble mannen som i dag er tiltalt for hundrevis av seksuelle overgrep, anmeldt av sin daværende samboer. I ettertid fikk han flere lærerjobber.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to måneder i Gjøvik tingrett, ble rettssaken mot en 50 år gammel musikklærer avsluttet onsdag. Mannen er tiltalt for å målrettet ha lurt og seksuelt misbrukt 108 barn.

De fleste av dem har han lurt over internett ved å få dem til å kle av seg og utføre seksuelle handlinger via webkamera. Ofrene har vært mellom ni og 15 år gamle.

Mannen er også tiltalt for å ha utnyttet sin stilling som musikklærer til å skaffe seg seksuell omgang med tre jenter.

Anmeldte samboeren i 2000

Men alle de 108 barna kunne vært spart mot overgrepene, mener hans tidligere samboer (42).

Hun anmeldte ham til politiet allerede i år 2000, da hun ved en tilfeldighet oppdaget store mengder overgrepsmateriale på datamaskinen hans.

– Da jeg skulle legge inn bilder fra kameraet mitt på datamaskinen, så raste det ned bilder av barn og dyr, både video og bilder. Det var et grusomt syn, og jeg ble både redd og sjokkert, forteller hun til TV 2.

Alle brikkene falt på plass for henne på hvorfor samboeren brukte de fleste av døgnets timer på PCen sin, hvorfor han var så opptatt av å se bra ut i møte med barn, og hvorfor han flere ganger snakket om at han likte at barna han jobbet med spurte ham spørsmål om seksualitet og pubertet.

Jeg føler jo at jeg serverte ham på sølvfat til politiet
Ekssamboeren

Hun avsluttet forholdet umiddelbart.

Mannen fikk 10.000 kroner i bot, men det fikk ingen konsekvenser for yrkeslivet hans, selv om han på den tiden jobbet både som skolebussjåfør og musikkinstruktør. Et halvt år etter anmeldelsen startet han på lærerhøgskolen, og han har i ettertid fått flere jobber i skoleverket.

– Det burde fått mer følger for ham. Det burde ha vært en varsellampe hver gang han prøvde å få jobbe med barn. Hadde det vært opp til meg, så hadde jeg sørget for å holde ham langt unna barn, sier 42-åringen.

Hun har helt siden anmeldelsen lurt på hvordan mannen kunne få jobb som lærer og hvorfor politiet ikke etterforsket saken nærmere. Hun hadde selv småbarn på den tiden, og det ble aldri stilt spørsmål rundt hvorvidt barna hennes kunne ha vært utsatt for noe.

Ble oppdaget ved en tilfeldighet

Først i 2014 ble mannen pågrepet av politiet etter at ei mor tilfeldigvis oppdaget at datteren satt avkledd og videochattet med det som tilsynelatende var en jevnaldrende. Etterforskningen ledet til musikklæreren, som i en årrekke har utnyttet jenter over hele landet. Politiet fant totalt 840.000 chattemeldinger på mannens datamaskin i 2014.

– Jeg føler jo at jeg serverte ham på sølvfat til politiet, men at det ikke ble tatt på alvor den gang. Når saken dukket opp igjen nå, så må jeg si at jeg syntes det er grusomt at han har fått fortsette og at de ikke kunne stoppet ham da jeg anmeldte, sier ekssamboeren med knekk i stemmen og tårer i øynene.

– Han kunne blitt stoppet

I den siste dagen av rettssaken i Gjøvik tingrett brukte bistandsadvokatene tid på å forklare hvordan mange av de 108 fornærmede barna i saken sliter med angst, spiseforstyrrelser, selvmordstanker og skam.

Det er totalt 24 bistandsadvokater i den omfattende overgrepssaken. Inger Marie Støen koordinerer alle bistandsadvokatene, og hun sier til TV 2 at det har vært vondt for de involverte å vite at mannen tidligere er straffet for besittelse av overgrepsmateriale.

– Det er jo sjokkerende for ofrene å høre at han kunne ha blitt stoppet. For det er jo nærliggende å tenke at alle de fornærmede som nå er berørt hadde sluppet denne ubehagelige saken og alt det vonde de har vært igjennom, sier Støen.

Bistandsadvokatene har fremsatt krav om at den tiltalte 50-åringen skal betale samlet 7,2 millioner kroner i erstatning til ofrene.

Svikt i flere ledd

Advokat Thea Totland mener det må ha sviktet i flere ledd når en mann som har seksuell interesse overfor barn har fått jobbe med barn.

Totland er spesialist i barns rettigheter og er også daglig leder i Stiftelsen barnas rettigheter, BARNAS. Hun sier at både lærerutdanningen og skoleverket skulle ha bedt mannen om politiattest.

For lærere har en slik attest vært et krav siden 1998, og i 2001 ble dette også innført for lærerstudenter.

– Hvis det ble levert en politiattest som ikke viste at han hadde fått et forelegg for oppbevaring av seksuelle overgrepsbilder, så har det vært gjort en feil av politiet, sier Totland til TV 2.

I retten kom det frem at flere personer som hadde befatning med at mannen fikk jobbe med barn, visste at han var straffet for å ha overgrepsbilder på PC-en.

– Jeg synes det er veldig alvorlig at ikke alarmklokkene har ringt hos de som har kjent til dette.

– Politiet har mer kunnskap i dag

Mannens forsvarer, Per Espen Eid, mener også at overgrepssaken kunne vært unngått hvis anmeldelsen i 2000 hadde blitt etterforsket bedre.

– Jeg vil svare bestemt ja på at denne saken kunne vært unngått. Hvis politiet hadde etterforsket litt nærmere og gått i dybden den gangen, så kunne det ha forhindret dette som skjedde senere.

– Hva tenker du om at det ikke ble etterforsket grundigere?

– Jeg tenker at dette er en type sak som det har blitt et helt annet fokus på og det er et helt annet kunnskapsnivå hos politiet. Det har vært en utvikling som gjør at det er mye lettere å stoppe fremtidige overgrep ved å gå inn i materialet, sier forsvareren.

50-åringen har erkjent straffskyld på nesten alle av de 225 tiltalepunktene.

Terje Tørrissen, rettspsykiatrisk sakkyndig, har sagt i retten at det er stor fare for gjentagelse og at mannen er vanskelig å behandle.

Påtalemyndighetene har bedt om 13 års forvaring.

– Jeg tenker at ingen dom er streng nok. Men jeg er mest opptatt av at noe sånt aldri kan skje igjen. Vi må gjøre alt vi kan for at dette ikke skal skje igjen, sier ekssamboeren.