Elever raser mot ny skulkeregel

Hvis en elev i videregående skole har minst ti prosent ugyldig fravær i et fag får eleven ingen karakter i faget, ifølge en ny regel. Dette får elevene til å rase.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å forhindre skulking i skolen har regjeringen bestemt seg for en ny regel som vil tre i kraft fra og med denne høsten.

Regelen vil gjelde når man er borte fra timer i enkeltfag og ikke elevenes totale fravær. Elever som har mer enn 10 prosent fravær i ett fag, vil derfor ikke få karakter i faget.

Det får Elevorganisasjonen til å reagere.

– Dette gjør at alle elever som av en eller annen årsak har vansker med å komme seg på skolen, mister retten til å få et vitnemål, sier leder for Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen til TV 2 Nyhetskanalen.

Se den opphetede debatten øverst i saken.

Dagens regelverk fungerer ikke

Fravær i skolen er et stort problem og en av de største utfordringene for skolene i dag.

Ifølge dagens lovverk har elevene en plikt til å møte opp på skolen og det er opp til lærerne å avgjøre om elevene har møtt opp tilstrekkelig til å bli vurdert i faget.

Høyres stortingsrepresentant Kristin Vinje sier man tidligere har vist skjønn, men at mange lærere har savnet en konkret fraværsgrense for å ha noe å forholde seg til.

– Det at vi stiller noen krav til at man skal være til stede i de fagene man skal ha vurdering i, det vil bidra til at flere elever føler at de er nødt til å komme, sier Vinje.

Hun presiserer at regelen kun vil gjelde ugyldig fravær og ikke hvis eleven har sykemelding eller skal delta i politisk arbeid som er dokumentert fravær.

Frykter frafallet vil øke

Elevorganisasjonen tror regelen tvert i mot vil virke mot sin hensikt og frykter frafallet vil bli langt høyere.

– Realiteten for mange elever som har det vanskelig hjemme vil være at de ikke får dokumentert fravær, her kunne læreren tidligere vise skjønn, men med den nye reglen tar man fra læreren denne muligheten, sier Hansen.

Han sier det kan være flere årsaker til at elever ikke møter opp på skolen.

– Dersom en elev sliter med å få sove på grunn av alkoholiserte foreldre og derfor forsover seg til de to første timene, så kan vedkommende ende opp med å ikke få vitnemål, sier Hansen.

Han mener det er problematisk at det ikke lenger handler om hvor flink man er i fagene.

Høyre på sin side avviser kritikken og tror regelen vil hjelpe.

– Vi skal ikke stenge noen ute og målet er selvsagt å få alle til å fullføre og bestå, vi tror at ved å sette grenser så blir elevene motiverte til å møte opp, sier Vinje.