– Når han ikke tok steroider ble han som et barn, og gråt mye

Den unge kvinnen mener anabole steroider er årsaken til at kjæresten mishandlet henne i to år.

TV 2 møter den unge kvinnen et sted i Sør-Norge. Ekskjæresten, som ble dømt for å ha mishandlet henne gjentatte ganger, slapp for kort tid siden ut av fengsel.

Selv om han har truet med å ta livet av henne flere ganger, ønsker hun å fortelle sin historie.

– Jeg ønsker å fortelle om det jeg har opplevd for å advare andre jenter og kvinner om steroidebruken, hvor farlig den kan være, sier kvinnen til TV 2.

Uforutsigbar og brutal

Kvinnen forteller om en mann uten lunte, som også oppførte seg paranoid og truende overfor både henne, familien hennes og sine egne venner.

– Det skulle ingenting til før han ble sint og brukte vold. Jeg gikk hele tiden og ventet på neste gangen det skulle smelle, forteller kvinnen.

Ekskjæresten trente mye, og var åpen på at han brukte anabole steroider. I perioder han ikke var i en såkalt kur, forandret han helt personlighet.

– Han ble som et barn og gråt mye. For meg var dette gode perioder, for da slo han meg ikke. Han var kjærlig, men også helt uten selvtillit.

Jeg var helt utslitt

Med en gang han startet på nye steroidekurer ble han den aggressive, mistenksomme og voldelige kjæresten.

– Da han ble fengslet føltes det som om jeg hadde jobbet på et sinnsykehus i to år. Jeg sov omtrent i ett strekk etter at han ble tatt. Jeg var helt utslitt, forteller kvinnen.

Se hele intervjuet med kvinnen i videovinduet øverst i artikkelen.

Politispesialist og medlem av Norsk narkotikapolitis kompetansegruppe mot doping, etterforskningsleder Erik Håland, har sammen med politiadvokat Øyvind Haukland analysert alle dopingsakene i det gamle Rogaland politidistrikt de siste fem årene.

– Vi ser en helt klar overvekt i de såkalte blind vold-sakene av personer som også er tatt for besittelse eller bruk av anabole steroider, sier Håland til TV 2.

Typisk historie

Historien til den unge kvinnen er heller ikke unik.

– Det vi ser er at av de 124 personene som er siktet, mistenkt eller dømt i dopingsaker de siste fem årene i Stavanger og Rogaland, har de aller fleste voldsdommer på seg også, sier Håland.

Opptellingen viser at de hver har 3-4 voldssaker registret hos politiet, i tillegg til andre typer kriminalitet, blant annet narkotikarelatert.

Han mener resten av Politi-Norge har mye å tjene på å ta doping på alvor, også når det gjelder voldsstatistikken.

– Hvis vi kan stoppe unge gutter som bruker anabole androgene steroider før de ender opp som voldsmenn, er jeg sikker på at det vil gi resultater i form av mindre såkalt blind vold, sier Håland.

Se hele intervjuet med den unge kvinnen øverst i artikkelen.