Norske frivillige skal hjelpe i Europas største flyktningleir

Situasjonen ved Idomeni i Hellas er prekær. Nå reiser norske frivillige ned for å hjelpe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frivillighetsorganisasjonen Dråpen i Havet sender nå sine første frivillige til Idomeni, grenseområdet nord i Hellas mot Makedonia.

– Søndag eller mandag reiser 13 frivillige norske fra Dråpen i Havet til Idomeni. Situasjonen er prekær og vi har langsiktige tanker om å bli der, sier Trude Jacobsen, daglig leder i organisasjonen til TV 2.

Etter at Makedonia med EUs velsignelse mer eller mindre har stengt grensen har det hopet seg opp med flyktninger og migranter som står fast i området.

Lørdag befinner det seg over 20.000 i området, melder nyhetsbyrået AP.

– Det er stengte grenser og kaotisk for tiden med mange desperate og sultne mennesker. Mange er usikre og vet ikke hva som skjer, om de kommer seg videre, sier Jacobsen.

Til nå har rundt 900 frivillige bidratt for organisasjonen på de greske øyene Kos, Chios og Lesbos hvor de har tatt imot mennesker på flukt som tar seg sjøveien over fra Tyrkia i skjøre gummibåter.

De frivillige er forberedt på at de vil møte en helt annen virkelighet ved Idomeni, som nå er Europas største flyktningleir.

Trude Jacobsen er daglig leder i Dråpen i Havet. Foto: TV 2
Trude Jacobsen er daglig leder i Dråpen i Havet. Foto: TV 2

– I forhold til jobben vi hittil har gjort på de greske øyene vet vi at vi møter nye utfordringer ved Idomeni. Det blir en helt annen måte å jobbe på. Det er stengte grenser og kaotisk for tiden med mange desperate og sultne mennesker, sier Jacobsen.

– Vi er forberedt

De 13 frivillige skal bo på et hotell drøyt 20 minutters kjøretur unna grenseovergangen. Med seg har de medisinsk personell samt folk med språkkompetanse innen arabisk blant annet.

PROVISORISK: Kapasiteten ved Idomeni er så sprengt at mange barnefamilier må overnatte i telt langs jernbanelinjene. Foto: AFp
PROVISORISK: Kapasiteten ved Idomeni er så sprengt at mange barnefamilier må overnatte i telt langs jernbanelinjene. Foto: AFp

De har opprettet kontakt med lokale hjelpeorganisasjoner samt FNs høykommisær for flyktninger.

– Det er nok litt mer desperasjon der enn på øyene. Usikkerheten for flyktningene er det verste. De fleste vil nok holde seg der i håp om at grenseovergangen åpnes og at de slipper gjennom. Vi er forberedt på å møte denne usikkerheten. Det kan også tenkes at myndighetene vil starte å sende folk tilbake til Aten, i første omgang andre nasjonaliteter enn syrere og irakere, sier Jacobsen.

– En enorm humanitær krise

MATKØ: Dagene preges av timevis i kø for å få mat. Foto: AFP
MATKØ: Dagene preges av timevis i kø for å få mat. Foto: AFP

Den regionale guvernøren på den greske siden av grensen, ber sin egen regjering om å erklære unntakstilstand for Idomeni.

– Det er en enorm humanitær krise. Jeg har bedt regjeringen om å erklære unntakstilstand for området, dette kan ikke fortsette mye lenger, sier Apostolos Tzitzikostas til AP.

Han ber i tillegg Makedonia og EU om å iverksette umiddelbare krisetiltak.

UTENDØRS: Flere tusen har vært tvunget til å sove utendørs de siste dagene. Foto: AFP
UTENDØRS: Flere tusen har vært tvunget til å sove utendørs de siste dagene. Foto: AFP

– Makedonia må åpne grensene umiddelbart og EU må iverksette alvorlige tiltak mot de landene som nå stenger grensene. Det er helt uakseptabelt det de gjør, sier Tzitzikostas.

Barn fryser og blir syke

Flyktningleiren ved Idomeni har en kapasitet på vel 2000 mennesker, men har i vel en uke vært overfylt. Nye bølger med flyktninger og migranter ankommer daglig.

De siste dagene har det vært kaldt om kveldene og nettene og det har i tillegg kommet regn, noe som har resultert i at mange flyktninger bor og overnatter i et gjørmeområde.

SYKE: Vel en tredjedel av flyktningene er barn. Mange fryser og er syke på grunn av mangel på søvn. Foto: AFP
SYKE: Vel en tredjedel av flyktningene er barn. Mange fryser og er syke på grunn av mangel på søvn. Foto: AFP

Det er meldt at mange barn fryser og er blitt syke.

– Det har gått veldig fort så vi har ikke fått sendt noen stor forsendelse dit, men vi kommer i første omgang til fokusere på å hjelpe barnefamilier. Det kan bli aktuelt å sende forsyninger med mat og klær, tepper og soveposer, sier Jacobsen.

– Hoper seg opp på øyene

Hun er nettopp kommet hjem til Norge etter et opphold på øya Chios.

ØKER: Ved selve grensen er det vel 15.000 flyktninger. Ikke langt unna er det en leir med rundt 7.000. Myndighetene oppretter enda en leir som skal huse 12.500. Foto: AFP
ØKER: Ved selve grensen er det vel 15.000 flyktninger. Ikke langt unna er det en leir med rundt 7.000. Myndighetene oppretter enda en leir som skal huse 12.500. Foto: AFP

Over 125.000 mennesker har kommet sjøveien over til de greske øyene fra Tyrkia i skjøre gummibåter hittil i år, ifølge International Organization for Migration.

Det er en eksplosiv økning fra samme periode i fjor.

– Det hoper seg opp på øyene nå. Alle leirene er tatt i bruk, også reserveløsningene. Alt er fullt og det er ikke fergebilletter til Aten å oppdrive. Kapasiteten er i ferd med å bli helt sprengt, og det kommer stadig flere sjøveien fra Tyrkia. Mange må sove på gaten, er sultne og mangler helt nødvendige ting, forteller hun.

– Er verre enn i fjor

Dråpen i Havet har nå et 40-talls norske frivillige på de greske øyene.

– Det er svært mange som trenger helsehjelp der. Jeg så mange som var i en form for sjokk, kanskje på grunn av krigsskader eller på grunn av hendelser de har opplevd under flukten. Situasjonen er verre enn i fjor høst. Nå er mange i ferd med å miste håpet om å komme seg videre. Usikkerheten er det verste, sier Jacobsen.

I tillegg til å utvide hjelpeområdet til Idomeni håper Dråpen i Havet å kunne bidra til også å yte hjelp i hovedstaden Aten snart.

– Vi forsøker å få på plass et team der om ikke altfor lenge. Vi hører rapporter fra Aten om at det er kritisk der. Alt er fullt der også, folk bor i parker og havner og overalt, sier Jacobsen som selv håper å reise til Idomeni i løpet av måneden.

Mandag samles EU-ledere i Tyrkia for et nytt krisemøte om flyktningkrisen og hvordan Europa skal løse situasjonen.