LISTHAUGS LISTE: Partiene var samlet hos statsministeren for å diskutere Listhaugs liste med innstramminger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
LISTHAUGS LISTE: Partiene var samlet hos statsministeren for å diskutere Listhaugs liste med innstramminger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Venstre-trine Kritisk til Listhaugs liste:

– Utrolig naivt å tro at innstramminger i Norge vil løse alle utfordringene

Partiene som var en del av asylforliket før jul samlet seg tirsdag morgen på Statsministerens kontor i Oslo for nye forhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partiene ble invitert av regjeringen for å diskutere forslagene til innstramminger og krav til flyktninger som ble lagt fram av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i romjulen.

Målet var å gå gjennom høringsforslagene, oppklare uavklarte spørsmål og kartlegge hvilke punkt som er vanskeligst for de ulike forlikspartnerne.

Ingen endringer

Etter møtet sier statsminister Erna Solberg at målet har vært å lytte til hverandre.

– Vi har lyttet og regjeringen har sagt sitt om hvordan vi ser på situasjonen. Vi har ikke endret forslagene vi skal presentere på Stortinget, sier Solberg.

Parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande, mener det er bra at regjeringen inviterte til et møte før de konkluderer.

– Det var bra regjeringen inviterte oss, så vi fikk lagt fram våre innvendinger til det som er sendt på høring. Vi fikk igjen lagt fram våre 40 alternative forslag til innstramminger, sier parlamentarisk leder Trine Skei Grande.

– Naivt

Hun mener Listhaugs liste kan gjøres betraktelig bedre med Venstres endringer med noen vesentlige endringer.

– Det er utrolig naivt å tro at innstramminger i Norge vil løse alle utfordringer. Dette må Europa løse sammen, og man må strekke seg langt for å klare å løse dette sammen. Hvis vi i lille Norge tror at bare vi vedtar noen stramme regler, så kommer ikke disse utfordringene til oss, så er det veldig naivt, sier Skei Grande.

– Forventer du at de gjør endringer?

– Ja. Og jeg synes tonen til statsministeren i dag tilsa at det er ikke forslaget som ble sendt på høring i romjulen som vil bli lagt fram for Stortinget, sier Skei Grande.

På plass før påske

Regjeringens endelige asylforslag kommer over påske. De nye forslagene må klare å samle det politiske Norge, er opposisjonens klare krav.

– Det jeg la spesielt merke til var at Sylvi Listhaug fra Frp var veldig tydelig på at regjeringen skal legge fram det regjeringen mener er mest riktig, så får Stortinget eventuelt ta forhandlingene i ettertid. Dette var ikke nøyaktig det samme som statsministeren sa. Jeg tror Solberg er mer interessert i å legge fram et forslag som er et bedre grunnlag for å få til et bredt kompromiss i Stortinget, sier TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud.