Rabalder etter dansk sjokkvideo:

Århus-Imam sier utroskap skal straffes med steining og pisking

TV 2 Danmark har publisert skjulte videoopptak som dokumenterer hvordan en kjent imam sier at utroskap skal straffes med døden.

I de skjulte opptakene forteller den kjente Århus-imamen, Abu Bilal, muslimske kvinner og barn om sharialovene som gjelder for utroskap.

Pisking og steining

– Hvis en ekteskapsbryter, enten mann eller kvinne, begår hor, så er deres blod halal, og de skal drepes ved steining. Hvis hun er jomfru, så er straffen piskeslag, sier Bilal på opptakene.

Avsløringene skaper rabalder i Danmark, og politiet sier de vil undersøke uttalelsene, og vurdere om det kan foreligge noe straffbart i dem.

TV 2 Danmark har gjort et omfattende arbeid for å dokumentere hvordan imamen sier én ting til danske journalister, men en helt annen ting internt i moskeen som ligger i Grimhøjvei i Århus.

To muldvarper har infiltrert moskeen, og tatt opp videoene som ryster Danmark. Opptakene skal vises i en dokumentarserie som kalles «Moskeene bak sløret»

Se utdrag fra de skjulte opptakene øverst i saken.

I studiegruppen som er filmet i første episoden, forklarer Bilal hvordan personer i en ideell islamsk stat skal straffes hvis man bryter sharialovene. Han nevner tre grunner til at muslimer må drepes:

  • Hvis en gift eller skilt kvinne begår utukt, og hun ikke er jomfru og begår hor, skal hun steines til døde.
  • Hvis man dreper en muslim, skal man selv drepes.
  • Muslimer som vender ryggen til islam skal bøte med livet.

– Den som frafaller sin religion, skal slås i hjel. En som fornekter fasten, eller ikke tror på fasten er vantro. Hvis han ikke vil faste, skal han drepes, sier han.

Bilal sier imidlertid også på opptakene at denne type straffer ikke utføres i Danmark.

Beryktet moské

Den aktuelle moskeen har vært kjent for å være et sted hvor mange unge danske muslimer har blitt radikalisert, for så å ha vervet seg som fremmedkrigere for IS. Denne kritikken har ledelsen i moskeen gjentatte ganger avvist.

– Vi er et åpent folk, og vi er klar til å samarbeide og være aktive i samfunnet. Vi er muslimer, men det betyr ikke at det blir et parallelt samfunn hvor man bor adskilt. Det passer ikke. Vi aksepterer alt som skjer rundt oss, og kan samarbeide med alle uten problemer. Vi er danske, vi følger danske regler, sa El-Saadi.

El-Saadi har etter medieoppslaget uttalt seg til nyhetsbyrået Rizau. Han mener det er en krenkelse av religionsfriheten å blande seg i hva man underviser i Moskeene.

Klassisk islamsk rettslære

TV 2 har vært i kontakt med Islam-ekspert Kari Vogt fra Universitetet i Oslo. Hun blir ikke overrasket, men sier at det er uheldig at slike uttalelser kommer fra imamer i moskeen.

– Det er avhengig av hvilken kontekst slike uttalelser kommer i. Det er nærliggende å tro at han mener dette er den beste måten å organisere samfunnet på, men skal man undervise i klassisk islamsk rettslære, så må man også innom dette, sier Vogt til TV 2

– Læren er der og den kan kritiseres. Det gjøres den også fra muslimsk hold. Argumentet her er at det ikke er relevant siden de ikke lever i en muslimsk stat, sier hun.

Videre har hun ikke formening om at det kan forekomme lignende klassisk islamsk rettslære i Norge og ved norske moskeer.

– Men den moskeen i Danmark høres spesiell ut, som om den har hatt et eller annet form for IS-engasjement. Det er så vidt meg bekjent ikke tilfelle i Oslo, sier Vogt.