Voldtektsmann går fri: Denne mannen ble sett på åstedet

Sula (Åsted Norge) En voldtektsmann som bruker omfattende vold og forgriper seg på eldre i deres eget hjem går fri. Mannen på fantomtegningen kan være et viktig vitne i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet går nå ut med fantomtegningen på Åsted Norge.

Samtidig bekrefter politiet for første gang at de har sikret seg en fullverdig DNA-profil fra begge åstedene og at det viser seg at samme mannen står bak overgrepene i Mauseidvåg i Sula kommune:

Kan ha forsøkt seg flere steder

Kvinnene bor kun 430 meter unna hverandre i luftlinje, og begge hendelsene skjedde på natt eller kveld, i kvinnenes egne boliger. Mannen bruker vold, og han har generelt et modus som går igjen:

- Han tar seg inn gjennom åpne vinduer og dører, han ringer på og bryter seg ikke inn. Vi har også fått en del tips om at personer har ringt på og tatt på dørklinker på nattestid uten at vi har kommet noe videre med det, sier etterforsker Sandra Helland i Møre og Romsdal politidistrikt.

Se også: Slik lages en fantomtegning

Det er Kripos som har laget den digitale fantomtegningen, en såkalt e-fit. Tegningen er laget i samarbeid med et vitne som så mannen på trappen til fornærmede to dager før voldtekten.

Mannen beskrives som slank, med mørkt hår og en mulig hestehale. Han skal være omtrent 180 til 185 centimeter høy.

Den eldre kvinnen ble utsatt for vold og overgrep i sitt eget hjem en gang mellom onsdag kveld 15. juli og torsdag morgen 16. juli.

Over 1000 testet

Vitnet så også en eldre rødoransje bil som minnet om en Volkswagen Caddy. Det er uvisst om bilen har noe sammenheng med mannen som ble sett på trappen til den fornærmede kvinnen, som selv ikke har kunne gi noen beskrivelse av gjerningsmannen.

- Kan dette være gjerningsmannen som rekognoserer?

- Det har vi ingen grunn for å si, og vi vil understreke at det ikke knyttes noe mistanke til mannen, men at han kan sitte på viktige opplysninger, sier politiinspektør Elin Drønnen.

Samtidig som politiet ber om tips, pågår et omfattende DNA-prosjekt. Alle menn i en viss alder og med tilknytning til Sula blir bedt om DNA-teste seg.

Kripos har ved hjelp av et vitne og et digitalt program laget fantomtegning av mannen som ble sett på trappen til kvinnen, to dager før hun ble voldtatt. Foto: POLITIET
Kripos har ved hjelp av et vitne og et digitalt program laget fantomtegning av mannen som ble sett på trappen til kvinnen, to dager før hun ble voldtatt. Foto: POLITIET

- Vi venter jo på en telefon fra Kripos eller Folkehelseinstituttet om at vi har fått treff, sier krimtekniker Kurt Kim Stige, som har ansvaret for den såkalte DNA-screeningen.

Hittil har over 1000 latt seg teste. De få som nekter, sjekkes ut på andre måter.

- Før eller senere skal vi ta han, sier Elin Drønnen, mens hun bretter ut et flyfoto av Sula.

Ber folk beskytte seg

Hun frykter at flere kan ha blitt rammet uten å melde fra, og det er også noe av grunnen til at de nå går ut nasjonalt.

Voldtektsforsøket skjedde natt til søndag 23. august 2015. Under begge hendelsene var det store fester i Ålesund, som er nabokommunen. I juli var det Tall Ships Races, og i august var det Jugendfest.

ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Følg jakten på kriminelle i Åsted Norge!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!

- Vi arbeider ut fra en teori om at gjerningsmannen har lokalkunnskap eller tilknytning. Vi kan heller ikke utelukke at han har gjort tilsvarende handlinger andre steder i landet. Dette er hendelser det kan være vanskelig å snakke om, sier Drønnen.

Hun oppfordrer eldre kvinner til å melde fra dersom de har opplevd noen form for seksuell tilnærming, blotting eller obskøne telefonsamtaler før eller etter disse hendelsene.

- Vi ber om at folk tar forholsregler og lukker vinduer og låser dører, sier etterforsker Sandra Helland.

Følg med på Åsted Norge på TV 2 klokken 21.40 mandag for å se mer om saken!