Gjerningsmannen etter voldtekten: – Jeg håper du ble tilfredsstilt

«Lene» opplevde alle jenters mareritt etter en kveld på byen. Hun er en av 304 voldtektsofre som fikk erstatning i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år blir 80 prosent av alle voldtektsanmeldelser henlagt. Likevel blir mange av disse ofrene trodd.

Nye tall fra Kontoret for voldsoffererstatning viser at 304 voldtektsofre ble tilkjent erstatning i fjor. Aldri før har så mange fått voldsoffererstatning etter voldtekt.

85 av disse sakene hadde politiet henlagt på grunn av bevisets stilling.

«Lene» avviste mannens gjentatte forsøk på å sjekke henne opp. FOTO: TV 2
«Lene» avviste mannens gjentatte forsøk på å sjekke henne opp. FOTO: TV 2

«Lene» er en av dem som fikk tilkjent full voldsoffererstatning selv om politiet hadde henlagt saken hennes på grunn av bevisets stilling.

– Jeg begynte å gråte og le på en gang. Det betydde at jeg var trodd, og det var veldig godt.

Sjekket opp på café

For et par år siden var «Lene» på café med en venninne da en fremmed mann forsøkte å sjekke henne opp.

– Han virket helt ålreit, men jeg var ikke interessert i ham.

Utover kvelden tok han kontakt med henne flere ganger, men «Lene» og venninnen gikk videre. Og da hun skulle ta bussen hjem dukket han plutselig opp igjen.

– Han var veldig «på» på bussen, og sa han bodde rett i nærheten av meg, og gjerne ville bli med inn for å prate litt. Han spurte flere ganger og jeg sa nei hver gang. Da han hadde spurt fem, seks ganger, sa jeg til slutt ok, men understreket at ingenting kom til å skje. Jeg tenkte jo aldri at han kom til å være slem og at jeg satte meg selv i fare.

– Han endret seg plutselig

Da de kom innenfor døren endret plutselig mannen karakter, og hun skjønte at noe fryktelig galt var i ferd med å skje.

– Man tror kanskje man vil skrike og sparke, men jeg ville bare bli ferdig med det fortest mulig, og ikke påføre meg noen skade. Jeg ville ikke at han skulle bli sint. Så jeg lå der bare og prøvde å ikke tenke.

– Da han var ferdig sa han «jeg håper du ble tilfredsstilt». Så gikk han.

«Lene» fikk store problemer etter voldtekten. Hun forteller at hun sluttet å spise og kastet opp mye på nettene. Hun klarte heller ikke å fortsette på skolen.

På voldtektsmottaket på Legevakten i Oslo sikret de DNA-spor.

Mente det var frivillig

Hun anmeldte mannen, men han mente det var frivillig. Fordi det var vanskelig å bevise at det var et overgrep, ble saken henlagt på bevisets stilling. Men hun ble tilkjent full voldsoffererstatning.

Trine Rjukan er bistandsadvokat for flere kvinner som har anmeldt voldtekt. FOTO: TV 2
Trine Rjukan er bistandsadvokat for flere kvinner som har anmeldt voldtekt. FOTO: TV 2

Trine Rjukan er «Lenes» bistandsadvokat. Hun er ikke i tvil om hva som har skjedd i denne saken.

– Jeg er overbevist om at det har skjedd et overgrep, men at man ikke i tilstrekkelig grad har klart å bevise det til å ta ut tiltale. Hun har gitt en svært troverdig forklaring om voldtekten. Vitneforklaringer støtter opp om hennes beskrivelse av hendelsesforløpet, og flere bekrefter endringer i hennes personlighet etter dette. Hun var også på overgrepmottaket hvor det foreligger bevis, sier Rjukan til TV 2.

Ord mot ord

Flere av hennes klienter opplever at saken deres blir henlagt.

– I disse sakene er det ofte ord mot ord, og det er høye krav til bevis i straffesaker. Men derfor har det også så stor betydning for ofrene at de blir tilkjent erstatning. Det gir dem en opplevelse av å bli tatt på alvor, og en verdig avslutning.