MOBBEBREV TAR AV PÅ FACEBOOK: Katarina Magnus sammen med datteren Alvida Vega Magnus-Johansen (6). FOTO: PRIVAT
MOBBEBREV TAR AV PÅ FACEBOOK: Katarina Magnus sammen med datteren Alvida Vega Magnus-Johansen (6). FOTO: PRIVAT

«DU lærer barnet ditt å mobbe!», skrev Katarina til alle foreldrene på skolen

– Foreldre trenger å bli ristet, sier Katarina Magnus (37).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før vinterferien begynte denne uken, fikk elevene ved Grålum barneskole i Sarpsborg med seg brev hjem. Det var ikke noe kjeftebrev fra rektor. Denne gangen var det foreldrene som skulle få noen klare beskjeder.

Brevet var skrevet av FAU-leder ved skolen, Katarina Magnus. Hun la det ut på Facebook lørdag. Det traff hardt: Sent tirsdag kveld hadde mer enn 3300 personer likt brevet, og nesten 2000 hadde delt Katarinas budskap om mobbing, som starter slik:

«DU lærer barnet ditt å mobbe!»

– Foreldre trenger å bli ristet i. Jeg trenger å bli ristet i. Brevet er ment som en vennlig påminnelse, sier hun til TV 2.

Se hele brevet nederst i saken.

GOD FØLELSE: – Jeg har mistet fullstendig oversikten over hvordan brevet er blitt spredd. Men det er en god følelse å vite at en har påvirket, sier Katarina Magnus. FOTO: PRIVAT
GOD FØLELSE: – Jeg har mistet fullstendig oversikten over hvordan brevet er blitt spredd. Men det er en god følelse å vite at en har påvirket, sier Katarina Magnus. FOTO: PRIVAT

– Jeg har vært en bitch

«Mobbing starter – og slutter – med oss. Og VI er selv helt nødt til å bli mer tolerante, inkluderende, fleksible og rausere overfor hverandre, hvis barna våre skal bli det», skriver hun til foreldrene.

«Du lærer barnet ditt å mobbe!

Ja, du leste riktig. Vi påstår det.

For hver eneste gang du:

# sitter rundt middagsbordet og klager over en bekjents valg/ikke valg.

# ligger henslengt foran tv`n og kritiserer en deltager eller rollefigurs oppførsel

# slapper av med mobil/nettbrett og negativt bemerker noens utseende.

# sitter med avisa i hånda og latterliggjør en med andre meninger enn deg selv

# irriterer deg over en annen sjåfør i trafikken.

# himler med øynene over en nabo som gjør det du ikke liker.

# sier noe nedlatende om de med annerledes tro/rase/syn enn deg selv.

# baksnakker et annet familiemedlems økonomi, nyeste innkjøp eller valg av feriereisemål

# tydelig viser med hele kroppen din at du misliker en annen person

- lærer du barnet ditt at det er helt ok å omtale andre negativt»

(Utdrag fra brevet)

Hun peker på situasjoner der foreldre, uten å tenke over det, lærer barna at det er okei å være nedlatende mot andre. Som når en sitter rundt middagsbordet og klager over en bekjent. Kritiserer noen på TV. Himler med øynene over naboen, eller baksnakker slektninger.

– Jeg ser så mange foreldre som ikke ser seg selv. De lirer av seg den ene kommentaren etter den andre, med sukk og stønn og oppgitte kommentarer om alt og alle. Den er denne subtile fordømmelsen av at andre ikke er som en selv, det er den jeg vil til livs, sier Katarina.

– Jeg vet av egen erfaring hvor jævlig jeg har vært mot egne omgivelser. Jeg har vært en bitch og mobbet, og jeg har blitt mobbet selv, forteller 37-åringen, som selv er mor til førsteklassingen Alvida (6).

Rektor: – Vi må jobbe med mobbing hele tiden

FAU-lederen sier at brevet ble diskutert blant de andre FAU-medlemmene før elevene fikk det med seg hjem. Ledelsen ved skolen synes det er fint at foreldrene tar opp saken.

– Å oppdra barna er noe skolen og foreldrene skal gjøre i fellesskap, så for hjem/skole-samarbeidet er dette en veldig god sak, sier Ann Kristin Jacobsen, rektor ved Grålum barneskole.

– Er det mye mobbing på skolen din?

– Nei, heldigvis ikke, og det skriver hun også i brevet. Men det er noe vi må jobbe med hele tiden, sier rektoren.

– Det tar et helt samfunn å oppdra et barn, er det noe som heter. Men verdigrunnlaget legges i hjemmet, det er helt utvilsomt, mener Katarina Magnus.

Andre spør om å få bruke brevet

Hun forteller at responsen har vært overveldende. Nå får hun meldinger fra andre FAU-ledere, fra hele landet, som spør om å få bruke det hun har skrevet.

– Jeg er veldig takknemlig for responsen. Og det er bare positivt om noen lar seg provosere, for da sår vi et frø, kanskje. Jeg er sikker på at dette kan bidra til en litt vennligere verden, sier hun.

Les hele brevet:

BREVET: Brevet til FAU-leder Katarina Magnus ved Grålum barneskole har vakt reaksjoner.
BREVET: Brevet til FAU-leder Katarina Magnus ved Grålum barneskole har vakt reaksjoner.