SV-politiker anmelder Odins soldater: – De skaper utrygghet

Håper det kommer en avklaring rundt organisering av egne gategjenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg mener at Odins soldater ikke bidrar til å skape trygghet, tvert i mot skaper de utrygghet. Vi må nå få en klargjøring på at det er bare er politi i Norge som skal opprettholde ro i norske byer, sier Eirik Faret Sakariassen (SV) til TV 2.

Sakariassen har nå anmeldt gruppen.

– Jeg håper kommer en avklaring som viser at man ikke kan organisere sine egne gategjenger, ikle seg uniform og gå ut i gatene. Dette er noe man overlater til politiet, og hvis disse menneskene som gjør dette mener at de vil gjøre norske byer tryggere, bør de bli Natteravner, er Sakariassens klare melding.

  • Se hele intervjuet i vårt videovindu

Debatten om Odins soldater tok fyr tidligere i dag da Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen sa at den kontroversielle gruppen Odins soldater fortjener honnør.

– Oppsiktsvekkende
Under Politisk kvarter på NRK sa Ellingsen blant annet følgende:

– Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss, og der norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da syns vi at enhver borger som ønsker til å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det.

Det får Sakariassen til å steile.

– Dette er veldig oppsiktsvekkende. Vi bør ta skarp avstand, og ikke så noen tvil om at dette er akseptabelt, sier han til TV 2.

Odins soldater har den siste tida begynt å patruljere ute i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer.

Får støtte

Arbeiderparti-nestleder Hadia Tajik går også hardt ut mot gruppen.

– Odins soldaters verdisyn bidrar ikke til mer trygghet, men snarere tvert i mot er egnet til å eskalere situasjoner, sier Tajik til TV 2.

Hun mener at Odins soldater ikke egner å gjøre gatene tryggere.

– Det var det en selverklært nynazist som sto for stiftelsen av den organisasjonen. I Norge har de en talsperson med bakgrunn i fra Norwegian Defense League, som er en sterkt islamfiendtlig organisasjon, og Odins soldater lefler og med høyreekstreme symboler. Summen av dette her skaper jo et bilde som i utgangspunktet ikke er egnet til å trygge noe som helst, sier hun.

SV-politiker anmelder Odins Soldater. FOTO: TV 2
SV-politiker anmelder Odins Soldater. FOTO: TV 2

Takker Ellingsen
Talsperson for Odins soldater, Ronny Alte, er glad for støtten fra Jan Arild Ellingsen.

– Jeg vil rette en stor takk til Ellingsen. Jeg syns han er tøff som tør å stå fram i denne saken. Han baserer uttalelsene sine på fakta og ikke hva han leser i media, sier han.

Statsminister Erna Solberg derimot går hardt ut mot gruppen:

– Odins soldaters har ingen plass i arbeidet for trygge gater. Farlig verdisyn. Ellingsen uttalelser representerer ikke Regjeringen, skrev statsministeren på Twitter tidligere i dag.

Alte mener Solberg ikke kan nok om hva Odins soldater gjør.

– Det setter jeg på kontoen over dårlig kunnskap, hun burde heller tatt kontakt med oss, framfor å basere sine uttalelser på hva hun leser i media, sier han.