PÅ PATRULJE: Selvjustisgruppa Odins Soldater eller Soldiers of Odin patruljerer gatene i Drammen natt til søndag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ PATRULJE: Selvjustisgruppa Odins Soldater eller Soldiers of Odin patruljerer gatene i Drammen natt til søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Erna Solberg langer ut mot Frp-støtte til Odins soldater

– Farlig verdisyn, skriver statsminister Erna Solberg om uttalelsene til Frps justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ellingsen sa i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen at Odins soldater fortjener honnør. Nå får han kritikk både fra Høyre og fra sin egen justisminister.

– Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss, og der norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da syns vi at enhver borger som ønsker til å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det, sa Ellingsen til NRK.

– Får vond smak i munnen

Anders Werp i Høyre tar sterkt avstand fra Ellingsens uttalelser.

– Dette er ikke regjeringens politikk. Odins soldater og lignende grupper representerer ikke noe positivt, tvert imot. Det må vi justispolitikere være krystallklare på, sier han i en uttalelse til NTB.

– Jeg får en vond smak i munnen av det de holder på med. Dette bidrar ikke til å skape trygghet, sier han.

Ifølge Ellingsen er det straffeloven som setter grensene for hva Odins soldater kan gjøre. Han sier ingen som ønsker seg et Odins soldater som privatpraktiserer norsk lov.

Statsminister Erna Solberg fulgte opp med en skarp Twitter-melding tirsdag ettermiddag.

FÅR KRITIKK: Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

– Odins soldaters har ingen plass i arbeidet for trygge gater. Farlig verdisyn. Ellingsen uttalelser representerer ikke Regjeringen, skrev statsministeren.

Takker Ellingsen

Talsperson for Odins soldater, Ronny Alte, er glad for støtten fra Jan Arild Ellingsen.

– Jeg vil rette en stor takk til Ellingsen. Jeg syns han er tøff som tør å stå fram i denne saken. Han baserer uttalelsene sine på fakta og ikke hva han leser i media, sier han.

Alte mener Solberg ikke kan nok om hva Odins soldater gjør.

– Det setter jeg på kontoen over dårlig kunnskap, hun burde heller tatt kontakt med oss, framfor å basere sine uttalelser på hva hun leser i media, sier han.

Ser ingen rolle for Odins soldater

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har vanskelig for å se at Odins soldater skal ha noen rolle i arbeidet for å holde gatene trygge.

– Det er politiet som skal trygge våre gater, og de samarbeider godt både med vekterselskaper og frivillige som Natteravnene, sier Anundsen.

– Jeg har vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle i denne sammenhengen, sier han. (©NTB/TV 2)