oppsiktsvekkende forskning:

Rekeskall kan stabilisere og normalisere høyt blodtrykk

Den norske helsekostprodusenten Marealis har fått godkjent en oppsiktsvekkende helsepåstand av kanadiske myndigheter. Et ekstrakt fra rekeskall kan gi et stabilt, normalt blodtrykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På fabrikken til Stella Polaris tines, kokes, renskes, fryses og pakkes tusenvis av tonn reker for et internasjonalt marked. Laser- og fotostyrte maskiner gjør det meste av jobben, og erstatter hundrevis av hender som før måtte gjøre jobben med å pille rekene.

Rekeskall kan bli nytt superprodukt

– Vi har effektivisert, men gjerne økt antall arbeidsplasser år for år, forteller styreleder Hans-Ove Semmingsen.

Nå kan rekeskallet, det man før kastet, bli det mest etterspurte fra fabrikken. I 2008 gikk selskapet inn i et prosjekt de da ikke hadde full kontroll over, men som forskerne innenfor det biomarine miljøet i Tromsø hadde stor tro på.

– Vi satte av to millioner og to år, det gikk 35 millioner og i alle fall ni år, sier Semmingsen til TV 2.

Det lukter penger på kaikanten

På kaikanten lukter det nå penger, for et ekstrakt fra rekeskallet viser seg å å påvirke blodtrykket. Det stabiliseres og normaliseres. Myndighetene i Canada har godkjent den norske produsentens helsepåstand, og nå venter de på en tilsvarende gladmelding fra USA og EU.

– Når vi har det på plass, kan vi gå i gang med å selge. Vi produserer pulver som basis for tabletter, og med en godkjenning også for USA vil nok den første «pillefabrikken» bli etablert, sier forskningsleder Jaran Rauø i Marealis AS.

Man snakker om et gjennombrudd etter år med forskning på Nofimas testanlegg i Tromsø. Her greide man til slutt å løse alt av utfordringer. Man greide å fjerne salt, smak, lukt og allergener fra ekstraktet, men en medisinsk suksesshistorie kan ikke skrives, før den er godt dokumenter.

Klinisk dokumentasjon gir godkjenning

– Du kan ikke si at det har en blodtrykksreduserende effekt med mindre du har bevist det klinisk, understreker forskningsleder Ragnhild Dragøy Whitaker ved matforskninginstituttet Nofima i Tromsø.

– Og det har de greid?

– De har gjort flere ulike studier i ulike land som har bevist at det har den effekten som de påstår, sier hun.

Bioteknolog Asbjørn Gildberg var med i forskergruppa som først så lyset, og de muligheter som lå i ekstrakter fra rekeskall og restråstoff fra reker. De tok ekstraktet med seg inn i et EU-prosjekt, der egenskapene ble omtalt som svært lovende. Nå en han pensjonist, men blant de som gledet seg aller mest over gladmeldingen fra Canada.

– Vår oppgave var jo å få næringsaktører til å ta det videre slik at folk kunne tjene penger på det, sier han.

Dette er bare begynnelsen

Det har tatt tid, og det har kostet penger, men Stella Polaris og datterselskapet Marealis har stått løpet ut og kan snart begynne å høste av det. Og havet i nord er i fullt av nye muligheter.

– Ja dette er bare begynnelsen. Restråstoff fra fisk og annen sjømat kan sammen med nye arter åpne for nye, og like spennende produkter, sier Dragøy Whitaker.

Markedet for kosttilskudd med blodtrykkseffekt synes enormt. Bare i Norge var det i fjor registrert 870 000 brukere av blodtrykksmidler, medisiner som kostet 1 milliard kroner. For mange kan alternative komme fra rekeskallet Stella Polaris før kastet, men som nå er basis for produksjon av kosttilskuddet man nå har fått ekstern dokumentasjon på virker.

– Dette er et naturlig produkt, uten kjemikaler og uten syntetiske tilsetninger. Vi har bare raffinert rekeskallet litt og bragt til et fint og aktivt produkt som kan bidra til å stabilisere et normalt blodtrykk, sier Jaran Rauø.

Han er spent på når en tilsvarende godkjenning kommer fra USA og EU. At den kommer virker han overbevist om.