VARSLER: Flemming Thue Jensen er tilstede under pressekonferansen til Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VARSLER: Flemming Thue Jensen er tilstede under pressekonferansen til Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Scandinavian Star-varsleren: – Det norske politiet har skyldt de pårørende en forklaring i 25 år

Den tidligere skipsinspektøren Flemming Thue Jensen sier han ikke vil la seg avhøre av norsk politi om Scandinavian Star-brannen for snart 26 år siden.

Den nå pensjonerte sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen, mener politiet kunne løst Scandinavian Star-saken på én måned om de hadde hørt på hva han hadde å si tilbake i 1990.

– Det norske politiet har skyldt de pårørende og ofrene en forklaring i 25 år, sa Thue Jensen under en pressekonferanse i regi av Stiftelsen for etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star i Oslo søndag.

Han ble aldri avhørt av politiet etter hendelsen og begrunnet på pressekonferansen hvorfor han ikke vil la seg avhøre nå.

– Jeg har ikke tillit til norsk politi. Jeg er derimot villig til å møte i en rettssal, men ikke la meg avhøre, sier Jensen.

Se hele pressekonferansen her.

På oppdrag fra staten i Danmark

159 mennesker mistet livet da ferjen Scandinavian Star begynte å brenne underveis fra Oslo til Fredrikshavn palmehelgen den 7. april 1990. Flemming Thue Jensen og en kollega ble sendt av det danske justisdepartementet. Mandatet var å gå om bord i havaristen for å observere mest mulig mens åstedet ennå var ferskt.

Det var en voldsom påkjenning å gå rundt på ferja. Døde mennesker lå over alt. To ganger måtte Jensen avbryte.

Den erfarne inspektøren kunne imidlertid raskt konstatere at det hadde vært flere branner om bord. Det er den tredje og siste brannen som har gitt politiet og stiftelsen mest hodebry, fordi simuleringer i ettertid har vist at det var lite trolig at den siste brannen kunne oppstå uten å ha blitt tilført brennbar væske.

Jensen fortalte sin historie til TV 2 lørdag. Da kom han med opplysninger som stiftelsen mener politiet har ignorert og pulverisert i 25 år.

Se TV 2s intervju med Jensen:

Mistanke om sabotasje

I TV 2-intervjuet forklarte han en rekke forhold om bord på båten som han mener var manipulert:

Branndører som skulle vært automatisk lukket ble holdt åpne av treklosser og madrasser. Åpne dører sørger for at brannene blir tilført luft.

I en korridor – der de svenske brannmannskapene fortalte at det hadde vært to intense branner – var takplater revet ned. I taket var et hydraulikkrør bøyd ut fra skottet slik at det stod åpent. Sengebunner var stablet i høyden. Jensen tenkte at korridoren var rigget for brann.

– Jeg tenkte mye på det. Så gikk det opp for meg at det var en bevisst handling. En planlagt sabotasje, sier Jensen til TV 2.

På pressekonferansen la stiftelsen fram en rekke påstander som spiller opp under Jensens historie. Blant annet at det aldri ble redegjort for 120.000 liter diesel om bord. Væsken mener de har blitt transportert gjennom hydraulikkpumpen og bidratt til den enorme brannstiftelsen.

Jensen tenker at to personer med tilgang til verktøy og kunnskap om skipets tekniske forhold står bak. Mistanken ble ytterligere forsterket da han snakket med mannskapet. Forklaringene stemte dårlig med det Jensen selv hadde sett.

Sengebunner ble funnet da politiet undersøkte skipets korridorer.
Sengebunner ble funnet da politiet undersøkte skipets korridorer.

Politiet hadde opplysningene

Da Jensen gikk til politiet med sine funn og konklusjonen, fikk han derimot beskjed om at politiet utelukket at brannen kunne dreie seg om sabotasje.

Gisle Weddegjerde er skipsteknisk rådgiver for stiftelsen som de siste årene har etterforsket Scandinavian Star-brannen. Han har gått igjennom tekniske funn som han hevder er bevis på at brannen var påtent av tre personer i mannskapet.

– Det var ni personer som fulgte båten fra USA og som jobbet i det amerikanske rederiet Sea Escape. Tre av dem, maskinsjefen, sjefselektrikeren og en tredje maskinist ba på eget grunnlag om å få gå om bord igjen på båten etter brannen. De ville bistå brannfolket, men de forsvant ned i båten og man så ikke særlig mer til dem før det dukket opp ekstreme oljebranner, forteller Weddegjerde til TV 2.

Disse påfølgende brannene ble avskrevet av politiet som følgebranner den gang.

– Det var oljebranner, påtente oljebranner, det er det ikke tvil om. Men da disse brannene ble etterforsket forstod man ikke så mye av dem. Politiet fikk assistanse av nettopp maskinsjefen, som fylte igjen hullene i forståelsen av hva som hadde skjedd. Så han er veldig sentral. Vi må også huske på at han ble funnet død i Hollywood, Florida, USA, tre uker atter at etterforskningen ble gjenopptatt. De to andre lever i beste velgående.

Maskinsjefen er Heinz Steinhauser. Han har tidligere uttalt at han jobbet for å slukke brannene som raste i timene som fulgte etter dødsbrannen. Rapportene etter at Steinhauser ble funnet død i hjemmet sitt, melder om at dødsårsaken var hjerteinfarkt.

Utpekte dansk trailersjåfør som gjerningsmann

Weddegjerde mener motivet for påtenningen var forsikringssvindel.

Tilbake i 1990 da Jensen forsøkte å varsle om sabotasjen, ble han avskrevet av politiet. For mens dansk politi skulle etterforske det mulige økonomiske motivet rundt brannen, skulle norsk politi finne brannårsaken – og deres øyne var rettet mot en kjent pyroman fra Danmark.

Trailersjåføren Erik Mørk Andersen (37) ble raskt utpekt som sannsynlig gjerningsmann. Men saken ble henlagt, fordi Andersen døde i forbindelse med hovedbrannen.

Erik Mørk Andersen omkom på Scandinavian Star, men ble utpekt som pyroman.
Erik Mørk Andersen omkom på Scandinavian Star, men ble utpekt som pyroman.

Politiet vil se på de nye opplysningene

Norsk politi vil sammenholde de nye påstandene som er kommet fram om Scandinavian Star-ulykken, med sin egen etterforskning.

Politimesteren i Oslo besluttet i 2014 ny etterforskning i enkelte deler av Scandinavian Star-saken. Etterforskningen pågår fremdeles og er planlagt avsluttet til sommeren.

– Informasjon fremkommet under pressekonferansen og i mediene vil vi ta med oss inn i den videre etterforskningen. Opplysningene vil bli sammenholdt med opplysninger som allerede foreligger i etterforskningsmaterialet, opplyser pressesjef Unni Turid Grøndal i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Politiet vil ikke kommentere påstander og opplysninger i saken utover dette mens etterforskningen pågår.

Stortinget har også nedsatt en parlamentarisk granskingskommisjon, som skal levere sin rapport sommeren 2017. De skal undersøke om Stortinget ble feilinformert om Scandinavian Star-katastrofen.

Anders Werp (H), nestleder i justiskomiteen, sier til TV 2 at han syntes det er rart politiet ikke har tatt tak i opplysningene stiftelsen legger frem.

– Dersom dette stemmer, er jeg undrende til at dette ikke er fanget opp og kommunisert tidligere. Jeg er overasket over hvorfor dette ikke er fulgt opp av norsk politi, sier han og legger til:

– Undersøkelseskommisjonen må nå se på dette i sitt videre arbeid.

TV 2 / NTB

Se hele pressekonferansen om Scandinavian Star-brannen: