TALSMANN: Ronny Alte, her avbildet i forbindelse med en demonstrasjon med organisasjonen «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) i 2013, hevder det foregår en stor medlemstilstrømming til Odins soldater. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB scanpix
TALSMANN: Ronny Alte, her avbildet i forbindelse med en demonstrasjon med organisasjonen «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) i 2013, hevder det foregår en stor medlemstilstrømming til Odins soldater. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Odins soldater: – Vi er sjokkert over medlemstilstrømmingen

Odins soldater slår tilbake mot ryktene om at de smuldrer opp, og hevder de er sterkere enn noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gruppen Odins soldater har fått stor medieoppmerksomhet i det siste, og stadig flere slutter seg til, ifølge gruppen selv.

– Medlemstilstrømmingen er stor, og vi er sjokkerte over hvor mange som ønsker å bidra til dette, hevder Ronny Alte som er talsperson i Odins soldater.

Ifølge ham har grupperingen tiltrukket seg medlemmer fra hele det politiske spekteret.

– Mange innvandrere representert

Selv hevder Alte at han ikke er høyreekstrem, men høyrepopulistisk, og mener selv han er for demokrati og likestilling.

Odins soldater sier selv de skal gjøre gatene trygge for alle, og at de ikke går etter utlendinger eller innvandrere.

– Vi har fokus på gatekriminalitet. Tafsing på jenter, narkotikasalg, vold, ikke minst. Vi vil være preventive, og vi bryr oss ikke om hudfarge eller religion. Så er det klart at med tanke på alle de ulovlige innvandrerne som er her, så er det mange av de som er representert når det kommer til seksuelle overgrep og narkotikasalg, sier Ronny Alte.

Bånd til finsk islamkritisk gruppe

Gruppen startet i Finland som et tiltak for å gjøre gatene trygge for etniske finner. Gruppen er islam- og innvandringskritisk, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dette avviser den norske fraksjonen at de er.

– Hvert land har sine forhold, selv om vi er under samme paraply som Soldiers of Odin i Finland, sier Alte.

– Dere er i et internasjonalt nettverk med folk som sier de skal gjøre etniske finner trygge. Hva er forskjellen?

– I Norge er det en vesentlig mildere utgave av Odins soldater enn i Finland, påstår han.

– Selv om du sier dette til meg – har du inntrykk av at alle medlemmene i Odins soldater i Norge er på samme linje som dag?

– Jeg kan ikke svare for alle, men for ledelsen i gruppen. Vi kaster ut de vi ser er rasistiske eller bruker Odins soldater for å utøve vold, sier han.

– Opptatt av konfrontasjon av utlendinger

Gruppen omtales av flere som et borgervern, men de hevder selv de er en privat natteravnsgruppe.

Dette er professor i historie Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo kritisk til.

– Odins soldater vil muligens gå lenger, og være spesielt opptatt av mulige konfrontasjoner av utlendinger, innvandringer og asylsøkere. Det skiller dem kraftig fra natteravner, og det bør man være oppmerksom på. Det kan tiltrekke seg voldelige elementer og utløse voldsbruk, sier Sørensen.

Redd for venstreekstremistisk sabotasje

De vokser også i Oslo og Bergen, sier Alte, til tross for at den antirasistiske nettavisen Vepsen.no hevder at miljøet sprekker.

Alte forteller at de ønsker å bygge opp et miljø i Oslo i det stille, for å unngå at venstreekstreme grupperinger skal sabotere arbeidet deres.

– Vi har ikke promotert som mye i Oslo, fordi vil ikke vil ha venstreekstremister som går inn og lager falske profiler og saboterer, sier Alte.

Vepsen skriver at Guardian Angeles og Sons of Odin ble opprettet av folk som strømte ut av Odins soldater, og at miljøet fremstår som sprukket.

– Kriminelle, ikke organisatoriske talenter

Lars Gule, som forsker på ekstremisme ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener at slike miljøer er dårlig organiserte.

– De er fragmenterte og har ingen klare lederskikkelser, og ingenting som kan holde ting sammen over tid. Vi så det med Pegida, der det begynte med 200 oppmøtte og endte med en ringerunde for å samles på pub. Norwegian Defence League ble det heller ingenting av, sier Gule.

– Det er nok mer folk med kriminalitet og aktivisme på rullebladet og ikke organisatorisk talent, fortsetter han.

Politiet: Hold dere unna

Politifolk over hele landet har engasjert seg i saken om Odins soldater. I Agder politidistrikt har påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar sagt til Agderposten at han vil bortvise Odins soldater og andre grupper som vil drive privat patruljevirksomhet på Sørlandet.

– De er ikke natteravner. Det er en ren privat gruppe som har bestemt seg for å jobbe for ro og orden i gatene, utdyper politiadvokat Hellek Rue i Agder politidistrikt overfor TV 2.

Han viser til politilovens paragraf 26, som sier at ingen andre enn politiet kan organisere eller delta i privat virksomhet som har som formål å opprettholde offentlig ro og orden.

Natteravnene unngår dette ved å være offentlig, samtidig som privatpersoner som ser noe på gaten unngår dette ved ikke å være organiserte.

– Vi skal forebygge kriminalitet, ikke opprettholde, sier Alte. Han varsler at de vil gå til rettssak hvis de blir dømt.