PÅ TOPPEN: Dette bildet viser Olav Aga (t.h) og Rose Øvretveit på toppen av en av maskinene. Natur og Ungdom har tatt bildet selv. FOTO: OLAV AGA
PÅ TOPPEN: Dette bildet viser Olav Aga (t.h) og Rose Øvretveit på toppen av en av maskinene. Natur og Ungdom har tatt bildet selv. FOTO: OLAV AGA

Aksjonister nektet å flytte seg – så startet boremaskinen ...

– Dette er kunnskapsløs ungdom, sier gruveselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aksjonister fra miljøorganisasjonen Natur og Ungdom har siden 2. februar drevet sivil ulydighet mot Nordic Minings gruveprosjekt på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane.

Tanken har vært å lenke seg fast eller på annen måte hindre gruvearbeidet til Nordic Mining.

Overrasket

På den måten har de flere ganger stoppet Nordic Mining fra å ta ut mineralet rutil fra fjellet. Tirsdag morgen gikk det annerledes.

Olav Aga og Rose Øvretveit fra Natur og Ungdom satte seg oppå en av maskinene. Da skrudde arbeiderne maskinen av, slik de har gjort før. Etter hvert kom Nordic Rutile – Nordic Minings datterselskap – og fortalte dem at de ville starte arbeidet opp igjen uansett om de flyttet seg eller ikke.

Med de to ungdommene på toppen, startet maskinene igjen.

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg satt ovenfor, slik at det var et åpent hull ned dit som arbeiderne jobbet, sier Olav Aga (22), som sitter i Natur og Ungdoms sentralstyre til TV 2.

Han sier at Nordic Mining tidligere har sagt at det var utrygt å sitte på maskinene under arbeid.

– Før har de lenket seg fast ved boreanlegget. Når folk skal flytte maskinene og bruker øreklokker, og aksjonister har tatt seg inn i førerhuset, kan det ha en sikkerhetsfaktor. Det var det ikke i dette tilfellet. maskinen stod helt stille, og vi vurderte det som trygt, sier Ivar Fossum, administrerende direktør i Nordic Mining til TV 2.

– Det er akkurat som å sitte på taket til en bil som går på tomgang, sier han.

Aksjonistene satt på taket i halvannen time før politiet kom og tok de ned.

500.000 i bøter

Ungdomsorganisasjonen er imot planen om å dumpe gruveavfall i Førdefjorden, som ligger under Engebøfjellet. Nordic Mining utvinner mineralet rutil. Det blir brukt i titanmetall, men også forbruksvarer som hvitmaling og tannkrem. Overskuddsmasse fra gruven skal deponeres i fjorden.

SPERREBÅND: Det er sperrebånd rundt området der det drives arbeid. Aksjonistene har tatt seg forbi sperringene. BIldet er tatt av Nordic Mining. FOTO: THOMAS ADDISON
SPERREBÅND: Det er sperrebånd rundt området der det drives arbeid. Aksjonistene har tatt seg forbi sperringene. BIldet er tatt av Nordic Mining. FOTO: THOMAS ADDISON

– Det er galskap å dumpe fjellet i fjorden. Det er nasjonal laksefjord, sier Olav Aga.

Natur og Ungdom forteller at de ikke vil gi seg med aksjonene, og at de er fullt klar over at de driver sivil ulydighet. Folk som støtter deres sak kommer fra hele landet for å aksjonere.

De siste to ukene har ungdommene til sammen fått en halv million i bøter fra politiet. De fleste drar etter de har fått bot, men det er nå 12-13 ungdommer fra organisasjonen i Vevring i Naustdal i Sogn og Fjordane.

Aksjonen kommer etter at Klima- og miljødepartementet i april i fjor ga Nordic Mining utslippstillatelse for overskuddsmassene etter de vedtok en reguleringsplan for sjødeponi i Førdefjorden.

Gruvestriden er klagd inn for det europeiske overvåkningsorganet ESA.

– Kunnskapsløs ungdom

Nordic Mining og datterselskapet Nordic Rutile har nå sett seg lei aksjonene fra Natur og Ungdom.

– Vi hadde forståelse for en politisk markering i starten, men nå virker det som de som idealistiske ungdommer med sterk mistro til myndighetene har gått over til å angripe en liten bedrift i oppstartsfasen. Det er ikke lenger en politisk markering, sier Thomas Addison, daglig leder i Nordic Rutile.

– Min opplevelse er at dette er kunnskapsløs ungdom som sitter på toppen, fortsetter han.

Natur og Ungdom fnyser av å bli kalt kunnskapsløs.

– Både Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet har frarådet dette prosjektet. Hvis han sier det er kunnskapsløs, er det også å si at fagmiljøene er kunnskapsløse, svarer Aga i Natur og Ungdom.

Nordic Rutile har hatt mange timer uten produksjon, og tapt penger på dette. Nøyaktig hvor mye sier de at de ikke har oversikt over. De forteller at skapt mye utfordringer og betydelige forsinkelser for dem.

– Det er fullstendig uholdbart. Alle stemmer har kommet frem, også Natur og Ungdoms. De må ta til seg at vi lever i et demokrati og har lover og regler å følge. Jeg synes det mangler perspektiv, og grenser mot sabotasje av lovlig virksomhet, sier han direktør Fossum.

– Jeg er bekymret hvis det fortsetter, fortsetter han.

Arbeidere med verneutstyr

Aksjonist Aga forteller selv at han ikke opplevde det som utrygt, men at han tviler på at det kan være lovlig.

Han forteller at arbeiderne går med verneutstyr, og siden aksjonistene ikke har det, stiller han spørsmål om det ikke er regler som da sier at arbeidet ikke kan pågå.

– Mener du at vi skal gi aksjonistene verneutstyr, spør Ivar Fossum når TV 2 konfronterer ham med NUs spørsmål.

– Det som må være klart er at de hindrer oss i vårt arbeid ved å gjøre noe ulovlig. Det er vår plikt å ivareta sikkerheten, og det har vi gjort i dette tilfellet. Det er også tydeligmerket med sperrebånd og «avgang forbudt»-skilt, fortsetter Fossum.

Arbeidsmiljøloven

Arbeidstilsynet forteller at arbeidsmiljøloven ikke omfatter tredjepersoner, men at det hadde vært et brudd på loven om aksjonistene hadde vært ansatt i firmaet.

Også sperringen som er satt opp er for virksomheten selv, egentlig.

– Hvis folk krysser sperringene, så har ikke arbeidsmiljøloven noen bestemmelser for det. Regelverket omfatter arbeiderne, sier Jan Petter Sæbø, tilsynsleder i Arbeidstilsynet på Vestlandet.

– Man kan mene hva man vil om loven, men den gjelder ikke tredjeparter.

Han sier at Nordic Mining har sitt på det reine når de vurderer at det ikke er farlig.

– Det får være deres vurdering, men det kan fort bli en politisak ut av det, slik som det ble her, sier Sæbø.