En utvidelse av den russiske Nordstream-gassrørledningen vil føre til at Gazproms andel i det tyske markedet øker fra 40 til 60 prosent. FOTO: NTB SCANPIX
En utvidelse av den russiske Nordstream-gassrørledningen vil føre til at Gazproms andel i det tyske markedet øker fra 40 til 60 prosent. FOTO: NTB SCANPIX Foto: JOHN MACDOUGALL

Slik vil EU unngå gasskriser

– Vi er fortsatt altfor sårbare, sier EUs energikommissær Miguel Arias Cañete.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU-kommisjonen vil ha innsikt i alt av gasskontrakter som kan påvirke forsyningssikkerheten.

– Vi er fortsatt altfor sårbare, sier EUs energikommissær Miguel Arias Cañete om EUs arbeid for å styrke forsyningssikkerheten i kjølvannet av gasskriser i både 2006 og 2009.

Kommisjonen i Brussel vil nå ha større kontroll med de store kontraktene. Mandag fortalte TV 2 om Russlands planer for å utvide den russiske gassrørledningen Nordstream, som forsyner EU med russisk energi. Nordstream 2 vil øke Gazproms andel i det tyske markedet fra 40 til 60 prosent, og 80 prosent av de russiske gassleveransene til Europa vil skje gjennom denne rørledningen.

– Handler om større åpenhet

– Vi foreslår automatisk innmelding av gasskontrakter med varighet på over ett år som har en markedsandel som er store nok til å spille inn på forsyningssikkerheten, sier Arias til pressen i Brussel.

– Det vil være snakk om markedsandeler på rundt 40 prosent. Dette er ikke for at Kommisjonen skal snoke i kommersielle avtaler. Dette handler om større åpenhet om forsyningssikkerheten i de ulike regionene, understreker han.

Kommisjonen vil også ha innsikt i mellomstatlige energiavtaler for å sikre at de overholder EU-reglene. Kritikerne av Nordstream-prosjektet hevder at det dreier seg vel så mye om politikk som forretninger. Polen og Litauen er blant landene som krever stans, og mener at Nordstream 2 vil gjøre Europa altfor avhengig av russisk energi. (NTB/TV 2)