HETT MARKED: Bolig på Majorstuen/Bislett gikk mandag til over 100 000 kroner per kvadratmeter. Foto: skjermdump fra annonsen på Finn.no, etter tillatelse fra megler. 
HETT MARKED: Bolig på Majorstuen/Bislett gikk mandag til over 100 000 kroner per kvadratmeter. Foto: skjermdump fra annonsen på Finn.no, etter tillatelse fra megler. 

Solgte toroms til over 100.000 per kvadratmeter: – Spinnvilt

– Vi får som fortjent, mener boliganalytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boligprisene i Oslo fortsetter å stige i stor fart.

I fjor økte kvadratmeterprisen med ni prosent, og meglere merker nå en ytterligere oppsving i 2016.

Et eksempel på dette: På mandag ble en leilighet med 32 kvadratmeter bruksareal, beskrevet av aktuell eiendomsmegler som «en typisk toroms-leilighet på Majorstuen», solgt for 3,2 millioner kroner.

Det vil ved rask hoderegning si 100.000 kroner per kvadratmeter bruksareal.

– 100.000 kroner per kvadratmeter er en vanvittig pris. Dette er nye høyder, og boligkjøperne i sentrale Oslo må være forberedt på mer av dette fremover, hevder eiendomsmegler i Aktiv eiendomsmegling, Robin Rodahl, til TV 2.

– Bygges for lite
Rodahl var ansvarlig megler for nevnte salg på Majorstuen/Bislett i hjertet av Oslo, og forsøker å gi sin forklaring på hvorfor kvadratmeterprisen fortsetter å stige i så stor grad i hovedstaden:

– Oslo er fortsatt en veldig populær by å bo i, det finnes flere yngre kjøpere nå enn for noen år siden, pluss at det er lav rente og det er lettere å få lån, sier han, og legger til:

– Men det er først og fremst at det bygges for lite nye eiendommer, som er hovedgrunnen til de høye prisene vi har nå, mener Rodahl.

Han sykemelder markedet slik det er i dag:

– Akkurat nå er det 1700 boliger til salg i Oslo. Det er omtrent halvparten av det vi er vant til i et friskt, normalt marked. Så stor mangel på bolig har vi ikke opplevd på årevis, sier megleren.

Han er likevel klar på at om man kjøper en bolig over takst, trenger man ikke – generelt sett – være bekymret for prisfall i Oslo.

– Veldig mange kjøpere har blandede følelser om dagen når de endelig vinner budrunden, fordi den respektive boligen gikk så høyt over takst. Men så ser de prisene stige ytterligere, og innser likevel at de gjorde et godt kjøp. Slik har det vært den siste tiden, hevder megleren.

– Får som fortjent
Det mener boliganalytiker Bjørn-Erik Øye, som er partner i Prognosesenteret.

– Den leiligheten som ble solgt må nærmest være prisrekord per kvadratmeter i dette området, og denne prisøkning vil fortsette i Oslo. Det er dyrt, men vi får som fortjent. Det er ikke lagt godt nok til rette for boligbygging, sier Bjørn-Erik Øye til TV 2.

Nyboligsalget falt tre prosentpoeng i januar sammenlignet med samme måned i 2015. Han mener treg igangsetting er blant hovedproblemene.

– Det tar i snitt ett år å få gjennom en reguleringsplan, til du kan starte utbyggingen. Premissene for solid boligbygging legges politisk, og disse premissene er ikke lagt godt nok i Oslo nå, hevder Bjørn-Erik Øye til TV 2.

Sterkt kritisk
Han går rett i strupen på den boligpolitikken som er ført i hovedstaden de siste årene:

– Vi bør ligge på omtrent 7-8000 nye boliger i året. I fjor var det i underkant av 3000 nye boliger i Oslo. Jeg etterlyser en større diskusjon på hvordan vi skal snu denne trenden. Jeg savner en klar og tydelig politisk visjon, sier han.

Og boliganalytikeren retter pekefingeren mot andre storbyer i landet:

– Stavanger, Bergen, Kristiansand, Trondheim og Tromsø. Alle er eksempler på byer som produserer nok boliger i forhold til behovet som er der. Og de har visjoner. Selvsagt på ulike nivåer, men aller virker til å ha en tanke på hvordan de skal forme byens boligpolitikk. Oslo er litt mer tro, håp og kjærlighet. Blir ikke noe bærekraftig boligpolitikk av sånt.