ANBEFALES: Nasjonalt kompetansesenter for amming sier alle mødre som fullammer barnet i seks måneder gjør en strålende jobb. Foto: Frank May / NTB scanpix 
ANBEFALES: Nasjonalt kompetansesenter for amming sier alle mødre som fullammer barnet i seks måneder gjør en strålende jobb. Foto: Frank May / NTB scanpix  Foto: Frank May

Kritisk til ny forskning: – Helt trygt å fullamme i seks måneder

Nasjonalt kompetansesenter for amming oppfordrer fortsatt mødre å fullamme barnet sitt de første seks månedene.

Mange nybakte mødre spør seg hvor lenge de skal amme barnet sitt før det får smake fast føde.

Nasjonalt kompetansesenter for amming er ikke i tvil.

De mener norske kvinner gjerne kan fullamme barnet sitt de første seks månedene etter at barnet kommer til verden.

Med fullamme betyr det at man ikke gir barnet annen mat enn morsmelk.

– Det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet har nettopp oppsummert forskningen om helseeffekter av amming for mor og barn. De fant blant annet at amming faktisk ga noe høyere score på intelligenstester i barne og ungdomsalder, sier leder av kompetansesenteret, Anne B. Bærug til TV 2.

Liten studie

Forsker ved Haukeland universitetssykehus, Anne-Lise Bjørke Monsen, har i en ny studie kommet fram til at spedbarn som mangler vitaminer og mineraler, blant annet B12, har en forsinket motorisk utvikling.

Hun mener det henger sammen med at barnet kun ammes de første seks månedene, og mener barnet også bør få annen mat fra det er fire måneder.

– Nivået av flere viktige vitaminer faller i morsmelken utover i ammeperioden, sier lege Anne-Lise Bjørke Monsen.

– Hva er konsekvensen av det?

– B12 er ekstremt viktig for nevrologisk utvikling. Har du for lite vitamin B12, vil du få en forsinket grovmotorisk utvikling, sier Bjørke Monsen.

Nasjonalt kompetansesenter for amming påpeker at studien ved Haukeland er liten, og at flere av barna var født for tidlig og, eller hadde lav fødselsvekt.

Barna som deltok i Monsen sin studie veide alle mellom 2000 og 3000 gram ved fødsel.

– Dette er en liten studie med flere barn som var for tidlig født eller hadde lav fødselsvekt. Små og for tidligfødte barn har ofte små vitaminlagre, det kan blant annet forklare at de også har lave nivåer av B12. Disse kan ha behov for tilskudd av næringsstoffer. Det er overhodet ikke grunnlag for å si at det er skadelig å fullamme et frisk, fullbårent barn til det er seks måneder gammelt, sier Bærug.

Hun mener de nasjonale ammerådene står godt som de er.

– De som fullammer til barnet er seks måneder kan være trygge på at morsmelk er den beste maten for spedbarnet, sier Bærug.

Store studier

Nasjonalt kompetansesenter for amming er kritisk til at resultater fra enkeltstudier kan skremme nybakte mødre.

– Man skal vente til man har flere og større studier før man ber nasjonale råd endres, sier Bærug.

Hun sier Ammehjelpen har fått mange henvendelser fra bekymrede mødre.

– Det er ingen grunn til bekymring, og mødre må bare fortsette med fullamming, sier hun.

Helsedirektoratet utarbeider nå nye anbefalinger for amming. Der vil rådet fortsatt være at fullamming av barnet til det er seks måneder er bra.

– Det er helt trygt å fullamme til seks måneder dersom mor og barn trives med det, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund.

Hun legger til at det vil komme en formulering som sier at oppstart av fast føde til spedbarn kan skje tidligst ved fire måneder og senest ved seks måneder.