ASYLSØKERNE ER KASTET UT: Her på Ulstein ungdomsskule får ikke de mindreårige asylsøkerguttene lenger delta i undervisningen. FOTO: ULSTEIN KOMMUNE
ASYLSØKERNE ER KASTET UT: Her på Ulstein ungdomsskule får ikke de mindreårige asylsøkerguttene lenger delta i undervisningen. FOTO: ULSTEIN KOMMUNE

Asylsøkere flyttet fra skole etter mulig overgrep mot jente

Politiet etterforsker en mulig overgrepssak på Sunnmøre. 26 mindreårige asylsøkergutter er flyttet fra skolen. Saken har skapt rykteflom i bygda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En tilspisset situasjon mellom mindreårige asylsøkere og jenter ved Ulstein ungdomsskule gjør at asylsøkerne ikke får være med på undervisningen lenger, skriver Vikebladet.

– Har opptrådt i flokk

26 enslige mindreårige asylsøkere er flyttet fra skolen og får undervisning i et annet lokale etter at flere av jenteelevene på skolen har opplevd seksuelle tilnærmelser fra asylsøkerne. Ifølge elever og foreldre har flere av asylsøkerguttene opptrådt i flokk og plaget jentene både på skoleveien og i fritida.

Dette skal ha pågått siden før jul, men nå har situasjonen blitt ytterligere anspent.

Politiet har fått en mulig overgrepssak på bordet.

– Saken gjelder en mindreårig jente og to mindreårige asylsøkere, sier konstituert lensmann Leif Arne Mork i Ulstein og Hareid til Vikebladet.

Overgrepet ble meldt til politiet i forrige uke.

– Det dreier seg om mistanke om et seksuelt overgrep, men ikke voldtekt, sier Hallstein Saunes, daglig leder for mottaksoperatøren Link, til TV 2.

De mistenkte guttene er mellom 15 og 17 år. Politiet har pålagt dem å ikke oppsøke jenta, og de er nå flyttet til andre mottak.

Dårlig løsning

Ordfører Knut Erik Engh (Frp) i Ulstein kommune sier til TV 2 at det dukket opp bekymringsmeldinger og diskusjoner rundt saken før jul. Dette gikk blant annet på at ungdommer på opptil 18 år fikk undervisning på ungdomsskolen.

– Kommunen har et ansvar for å gi undervisning til denne gruppen. Dette har hittil vært organisert slik at de har vært i egne klasser og bare delvis på samme tid som de andre elevene. Dette har ikke vært en god løsning for noen av partene, blant annet fordi asylsøkerne har måttet starte senere på dagen. Nå får de undervisning i andre lokaler, noe jeg forstår er vanlig praksis i andre kommuner, sier Engh.

Rykter

Ordføreren kjenner ikke til at den anmeldte saken skal ha skjedd i skolesammenheng. Han sier at en del rykter i bygda ikke har sammenheng med fakta slik han kjenner saken.

– Vi er opptatt av at ting blir tatt ned på det nivået det faktisk er. Vi har bedt skolen organisere et møte med FAU, politiet og mottaksoperatøren Link for å gi litt mer informasjon til foreldrene og skape ro rundt saken, sier Engh.

Politiet presiserer at de kun har denne ene overgrepssaken til etterforskning, og at en må ta kontakt med politiet dersom en blir utsatt for seksuelle overgrep.