Den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev deltar på den sikkerhetspolitiske konferansen i München i helgen. Foto: Matthias Schrader/AP
Den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev deltar på den sikkerhetspolitiske konferansen i München i helgen. Foto: Matthias Schrader/AP Foto: Matthias Schrader

Russland: – En ny kald krig har brutt ut

MÜNCHEN (TV 2): Det spente forholdet mellom Vesten og Russland har ført verden inn i en ny kald krig, mener den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nesten hver dag blir vi beskyldt for å komme med nye forferdelige trusler enten mot hele NATO, mot Europa, USA eller andre land, sa Medvedev på sikkerhetskonferansen i München lørdag.

– Vi har glidd inn i en ny periode med kald krig, konkluderte statsministeren.

Solberg er uenig

Utspillet fra den russiske statsministeren kommer mens rundt 30 stats- og regjeringssjefer, sammen med 35 utenriks- og forsvarsministere, i helgen deltar på den sikkerhetspolitiske konferansen i München.

– Jeg mener ikke vi er kommet til en kald krig, sier statsminister Erna Solberg til TV 2, og legger til:

– Vi har en ganske kompleks situasjon, med flere samtidige konflikter, som involverer også behovet for at Russland er aktive og med i samarbeidet.

– Det er russerne som er aggressive

Solberg mener russerne forsøker å tegne et bilde av at andre har vært like aggressive som dem.

– Og det er jo ikke riktig. Det er jo Russland sine endringer, blant annet på situasjonen på Krim-halvøya, i Ukraina og deres støtte til Assad-regimet i Syria, som bidrar til denne komplekse situasjonen, sier Solberg.

Rossavik: – Helt enig med Mevedev

Kommentator i Aftenposten, Frank Rossavik, sier til TV 2 at han er helt enig med Medvedev.

– Jeg har ment dette lenge. Hvis man med kald krig mener en grunnleggende mistillit mellom supermaktene, manglende samarbeid og en viss fare for væpnet konflikt, så har vi vært i en kald krig siden Russland interventerte i Ukraina, sier Rossavik.

(TV 2/NTB)