Listhaug: – Det har gått sport i å misforstå meg

Men Trond Giske (Ap) mener at statsråden små forstå at folk reagerer på hvordan hun snakker om innvandrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre sa i går nei til alle de førti punktene regjeringen har lagt frem for innstramming av asylpolitikken.

Partiet ba regjeringen komme tilbake til Stortinget med helt nye forslag som etter partiets mening må være i tråd med både asylforliket og Norges internasjonale forpliktelser.

Ble overrasket

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte God Morgen Norge torsdag sammen med Arbeiderparties Trond Giske. Hun innrømmer at hun ble overrasket over Venstres nei.

Se hele debatten øverst i saken!

– Venstre har vært med på det brede forliket før jul der partiene var enig om at det trengs innstramninger.

Listhaug sier at de har tatt hensyn til internasjonale konvensjoner, men at de kan tolkes mange veier. Hun understreker imidlertid at som politiker med ansvar for Norge, så har hun et ansvar for samfunnsutviklingen.

Nå er det lav tilstrømning, men prognosene viser at det kan komme mange senere i år, og det er viktig å få plass innstramningene.

– Vi må jobbe langsiktig og tenke på den norske velferdsmodellen som vi ønsker å bevare. Tilstrømningen må være av en slik karakter at ikke alt bryter sammen. Vi må også ha penger igjen til å kunne hjelpe i nærområdene, understreker statsråden.

– Kan takke seg selv

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, sier at partiet hans kom med en utstrakt hånd ved å si at de kan støtte en del av de førti punktene.

– Vi så at regjeringen mistet kontrollen over situasjonen og at det var behov for innstramninger. Men da vi i januar sa at det var noen av punktene vi ikke kan støtte, fikk vi beskjed om at vi sviktet forliket, sier Giske, og legger til:

– Så regjeringen kan takke seg selv for at Venstre oppfatter dette som en pakke som man må si ja eller nei til.

Han sier at det er ønskelig at et lite land som Norge har bred enighet om god kontroll på grensene og felles regler for dem skal bli, og effektive rutiner for å sende ut de som skal sendes ut. Og ikke minst – ta vare på de som skal få bli i Norge.

– Men dette forliket er nå i ferd med å smuldre opp, fordi det blir en konfrontasjon mellom Listhaug på den ene siden og Venstre på den andre. Dette viser mangel på lederskap både fra Listhaug og fra Erna Solberg. Dette er alvorlig for Norge.

Mener folk mistforstår med vilje

Listhaug sier at det er oppsiktsvekkende hvis Arbeiderpartiet og andre partiet stemmer nei forslag fordi de mener at jeg og regjeringen bruker feil ord.

Trond Giske spør Listhaug om det ikke gjør inntrykk på henne Venstre, et av støttepartiene til regjeringen, reagerer på hennes stil og måten hun snakker om innvandrere på.

–Du snakker om at folk blir båret på gullstol, mens vi ser bilder av døde barn i fjæresteinene i Hellas, sier Trond Giske, som sier at han synes det er trist at Norge mister sjansen på å ha en bred enighet på dette feltet.

Listhaug sier at folk ønsker å misforstå henne.

– Det har gått sport i å misforstå meg. Når jeg snakket om gullstol, så var det i forhold til integrering og at man må gjøre innsats selv. Hvis man vil misforstå meg, så kan man det. Jeg ønsker ikke en debatt som i Sverige, hvor man ikke kan si det man mener, og bare feier ting under teppet.

Listhaug sier regjeringen vil legge frem et nytt forslag i Stortinget rett over påske.