Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fortalte TV 2 hvor dårlig det står til med helikopterberedskapen her i landet. Norges politihelikoptre er gamle, og har så lang gangtid at de slår sprekker når de flyr. I vårt nærmeste naboland er situasjonen en helt annen.

Situasjonen for svensk politi er litt annerledes når det gjelder helikopterberedskap.

Slik hvordan de har det i Sverige i videoen i toppen av saken.

– Vi har kjøpt syv helt nye politihelikoptere, sier en stolt leder av svensk politihelikoptertjeneste, Bengt Grönlund til TV 2.

– Må til for å drive godt politiarbeid

Svenskene har investert over 420 millioner i nye politihelikopteret. En av årsakene er etter det TV 2 erfarer at Sverige for enhver pris vil unngå å havne i en lignende situasjon som den norske helikopterberedskapen var da terroren rammet oss 22. juli 2011.

Nå har de syv helt nye operative helikoptre plassert på fem baser rundt om i Sverige. Det er det som må til for å kunne drive godt politiarbeid fra luften, mener svensk politi.

– Vår vurdering var at seks helikoptre var for lite. Nå har vi syv, og det gjør at vi kan gjøre jobben vår skikkelig, sier Grönlund.

– Hva tenker du om at Norge og Sverige prioriterer politihelikoptertjenesten så forskjellig?

– Det er vanskelig å si. I Sverige har vi sett på nytteverdien av helikoptrene, alle de lovbrudd vi er med å bekjempe og alle de savnede menneskene vi finner og er med og redder livet til, sier Grönlund til TV 2.

Frykter for norsk beredskap

I Norge frykter politiet at de to gamle helikoptrene snart vil kreve så mye vedlikehold at de vil få problemer med å opprettholde beredskapen.

– Vi opererer de vi har i dag etter beste evne, men vi skulle gjerne hatt flere, sett ut fra et faglig ståsted, sier leder for politihelikoptertjenesten i Norge, Freddy Rotseth til TV 2.

Politidirektoratet har bedt regjeringen om tre nye politihelikoptre. Justisministeren mener det er for tidlig å konkludere, selv om han vet at det vil ta flere år fra en politisk beslutning er fattet, til eventuelle nye helikoptrene vil være klare til bruk.

– Svenskene bruker politihelikoptrene også til redningsoppdrag. Det gjør vi i mye mindre grad enn det de gjør i Sverige, så det er ikke helt sammenlignbare systemer, sier Justisminister Anders Anundsen til TV 2.

Anundsen sier det er for tidlig å konkludere om Norge skal investere i nye politihelikoptre.

– Det er ingenting som tyder på at de vi har skal slutte å fungere, sier Anundsen til TV 2.