STORT POLITIOPPBUD: Politiet er i beredskap under dagens demonstrasjon. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
STORT POLITIOPPBUD: Politiet er i beredskap under dagens demonstrasjon. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik

140 møtte frem for å støtte Listhaug

Oslo-politiet mobiliserte kraftig før støttedemonstrasjonen til ære for Sylvi Listhaug, men færre enn ventet møtte opp og toget gikk rolig for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En person er pågrepet og vedkommende var i besittelse av et slagvåpen. Bortsett fra det har demonstrasjonen gått rolig for seg, sier operasjonsleder Finn Belle til TV 2.

Hvilken gruppering den pågrepne tilhører, er foreløpig ikke kjent.

På forhånd var det ventet at flere hundre personer skulle møte opp og gå i tog for å vise sin støtte til innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp).

I tillegg mobiliserte Nye SOS Rasisme som laget en motdemonstrasjon. Derfor var Oslo-politiet godt representert i toget som startet 13.30 og gikk fra Jernbanetorget til Stortinget.

Under 100

Men det ble ikke så stort oppmøte som først forventet.

Det var cirka 80 som demonstrerte for Listhaug da toget startet – et tall som økte til 140 da toget nådde Stortinget. Cirka 25 gikk i motdemonstrasjon for Nye SOS rasisme.

Initiativtaker Margarita Bråten sier at formålet med søndagens demonstrasjon var å vise støtte til asylpolitikken som Sylvi Listhaug fronter på vegne av regjeringen.

– 140 møtte opp. Hva tenker du om det?

– Jeg er litt overrasket, for jeg hadde trodd det skulle komme enda flere. Samtidig er jeg glad for at folk møtte opp og for at de viste stort engasjement, sier Bråten til TV 2.

Fryktet høyreekstreme

Men politiets største bekymring var at flere medlemmer av den høyreekstreme gruppa Soldiers of Odin Norway signaliserte at de ville ta del i demonstrasjonen.

Gruppas talsperson, Ronny Alte, bekrefter overfor TV 2 at flere av medlemmene deltok, men:

– Ledelsen ga dem streng beskjed om ikke å møte opp i SOO-gensere. Bakgrunnen er at vi ikke ønsker å kuppe demonstrasjonen, sier han.

Pegida-leder deltok

I toget møtte TV 2 Max Hermansen, leder for den islamfiendtlige organisasjonen Pegida.

– Den kjente, høyreekstreme Max Hermansen er med og går i tog for å støtte Sylvi Listhaug, sier han og legger til:

– Det kom over 50.000 muslimer til Norge i fjor, og veldig få er sendt ut. En katastrofe for Norge både økonomisk og ellers, sier han.

Hermansens tall er imidlertid ikke helt riktig. Ifølge UDI søkte 31.145 personer asyl i Norge i fjor.

row