FØDT MED MIKROKEFALI: Rosana Vieira Alves bader sin datter Luana (4mnd), som ble født med diagnosen mikrokefali. REUTERS/Ueslei Marcelino
FØDT MED MIKROKEFALI: Rosana Vieira Alves bader sin datter Luana (4mnd), som ble født med diagnosen mikrokefali. REUTERS/Ueslei Marcelino Foto: Ueslei Marcelino

Brasilianske forskere hevder å ha funnet aktivt zikavirus i spytt og urin

Over hele Brasil feires nå det årlig karnevalet, tross zikautbrudd og frykt for smitte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag meldte forskerne i Brasil at de hadde funnet aktiv tilstedeværelse av zikaviruset i to prøver av spytt og urin.

Det skriver både Washington Post og New York Times.

Funnet kan trolig føre til en større sjanse for at viruset kan smitte via kroppsvæsker, men forskere understreker at det kreves flere tester for å si noe om smittefaren.

– Dette er noe vi må forske videre på. Vi vet ikke om Zika kan smitte fra spytt eller urin til andre mennesker, sier Dr. Myrna Bonaldo, leder av Flavivirus Molekylærbiologiske laboratoriet i Fiocruz, til NY Times.

Økt bekymring

Zikaviruset smitter først og fremst via mygg, men det har vært avdekket et tilfelle hvor en amerikaner trolig ble smittet etter sex.

Ifølge de brasilianske forskerne øker de siste funnene bekymringen for gravide. Prøvene stammer kun fra to personer, og det er fortsatt tvil om testene er store nok til å konkludere.

President i Brazil Society of Dengu and Arbovirus, Arthur Timerman er svært kritisk til hvordan forskerne har annonsert funnene.

KARNEVAL: Tusenvis var samlet til karnevalparade i Rio de Janeiro fredag. AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA
KARNEVAL: Tusenvis var samlet til karnevalparade i Rio de Janeiro fredag. AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA Foto: Vanderlei Almeida

– Det er uforsvarlig av Fiocruz å slippe slik informasjon via mediene. Dette skaper panikk og frykt, som etter min mening blir overdimensjonert, sier Timerman til Wall Street Journal.

For de aller fleste gir zikaviruset kun lettere influensa-symptomer, mens gravide som blir smittet kan sende smitten til fosteret.

Det er stor bekymring knyttet til at zikaviruset fører til sykdommen mikrokefali hos fosteret. Dette er så langt ikke vitenskapelig dokumentert, men Verdens Helseorganisasjon (WHO) har likevel valgt å kalle utbruddet for en global krise.

Karnevalet i gang

SPRER INFORMASJON: En frivillig deler ut informasjon om Zika på Copacabana i Rio de Janeiro. AFP PHOTO / Christophe SIMON
SPRER INFORMASJON: En frivillig deler ut informasjon om Zika på Copacabana i Rio de Janeiro. AFP PHOTO / Christophe SIMON Foto: Christophe Simon

Fredag begynte det årlige karnevalet i Brasil, som betyr at tusenvis er ute i gatene store deler av døgnet.

Reuters skriver at brasilianske myndigheter nå oppfordrer gravide kvinner til ikke å kysse fremmede under festivalen.

Festen pågår i fem dager, og er kjent for store folkemengder, alkohol, kyssing og gatefester.

Den amerikanske smittevernmyndigheten (CDC) sier de fortsatt samler informasjon om hvordan zika smitter.

– Det er mye usikkerhet. Vi forsker fortsatt på hvordan viruset er i kroppen. Jeg skulle ønske vi visste mer om zika, sier direktør i CDC, Tom Frieden til Wall Street Journal.

Leder i Oswaldo Cruz Foundation, Paulo Gadelha og Wilson Savino, direktør i Oswaldo Cruz Institute på pressekonferansen fredag. Her opplyste de om funn av aktivt zikavirus i spytt og urin. REUTERS/Ricardo Moraes
Leder i Oswaldo Cruz Foundation, Paulo Gadelha og Wilson Savino, direktør i Oswaldo Cruz Institute på pressekonferansen fredag. Her opplyste de om funn av aktivt zikavirus i spytt og urin. REUTERS/Ricardo Moraes Foto: Ricardo Moraes

Smittevernmyndighetene har kommet med ytterligere råd i forbindelse med spredningen av viruset.

De sier at menn, som har reist i rammede land, og som har en gravid partner, bør bruke kondom eller avstå fra sex resten av svangerskapet.

Hardest rammet

I 2015 skrev franske forskere om at zikaviruset var aktivt i spytt, i Journal of Clinical Virology. Det var i forbindelse med forskning på zikautbrudd i Fransk Polynesia.

Ifølge WHO er det nå 33 land som har påvist tilfeller av zikaviruset. Brasil er landet som er hardest rammet, og det er meldt om 4000 mulige tilfeller av mikrokefali. De er fortsatt uklart om disse knyttes direkte til zikaviruset.