Foreldre har ikke tilgang på barns «hemmelige» liv på nett

Barn mobber, «rater» hverandre, deler hemmelig informasjon og slanketips på nettsider og apper som voksne ikke har tilgang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debattjournalist Amalie Lereng skrev denne uken et innlegg i Aftenposten, hvor hun advarer foreldre om hva barna driver med på nett.

– Det er vanlig at mange unge er medlem av lukkede Facebook-grupper som man ikke får tilgang til hvis man er over 25 år. Der finner mange unge en falsk trygghet, fordi de tror at de de skriver er privat – fordi det er lukkede grupper. De deler vanvittig mye informasjon om seg selv, familien og andre rundt seg, forteller hun.

– Unge deler informasjon som de tror er privat

Lereng ble medlem av flere slike grupper da hun var 24 år gammel, for å undersøke hva som blir skrevet. Ett av eksemplene Lereng trekker frem er følgende:

– Det var blant annet ei jente som la ut et bilde av en positiv graviditetstest og skrev «venninna mi er gravid, hun er 13 år, hvordan skal hun si det til foreldrene sine?». Jenta tror dette er en privat gruppe, men 60.000 kan se innlegget hennes. Det syntes jeg er ganske skummelt å tenke på, sier Lereng.

Og disse gruppene har foreldre, voksne og lærere rett og slett ikke tilgang til, fordi de er registrert som for gamle på Facebook.

Voksne vet mindre enn de tror

Kaja Hegg fra Redd Barna, mener voksne er naive hvis de tror at det holder å følge barna på Facebook og Instagram.

– Barn og unge har lært at de ikke skal dele åpent og offentlig på Facebook, og de er kjempenøye med det. Men så går de inn i lukkede grupper og er aktive på andre bilde- og chatteapper. Så selv om følger barna dine på Facebook og Instagram, så aner du ikke hvilke grupper de er medlem av eller hvem de kommuniserer med.

Hun mener man må se an barnas alder og modenhetsnivå, slik at det ikke oppleves som at voksne tvinger seg på deres privatliv.

Men har man mistanke om at det foregår mobbing, så mener Hegg at man skal blande seg inn uansett.

Vurderer hverandres utseende

Lerengs observasjoner fra å ha undersøkt barn og unges aktivitet på internett og apper, viser en trend hvor barn ber andre om å gi dem en utseendekarakter.

– Det er mange som legger ut et bilde av seg og ber om at andre skal vurdere dem fra én til ti, hvor ti er det beste. Da kan veldig mange bli veldig brutale og gi karakter én. Og hvor bra er det når man er ung, og ser én, én, én, én, bortover? Det er kjempeskummelt, for selv om de har bedt om det selv, så tror jeg ikke det vet hva de går til, sier Lereng.

Kontroversiell slankemetode

Hun forteller også om en skummel oppdagelse av da ei jente spurte om såkalt «bodywrapping» fungerer. En påstått slankemetode hvor man surrer platfolie stramt rundt magen eller andre steder, for å miste kroppsvann. Flere svarte at det funker bra, mens andre advarer og kaller den livsfarlig.

Redd Barna mener foreldres viktigste oppgave, er å vise barna at de voksne har et ansvar.

– Man må snakke med barna og gi uttrykk for at man bryr seg om at barnet har det bra, og at for å vise de voksne har et ansvar for barnas trygghet. Barna skal ikke føle at de er overlatt til seg selv og må håndtere mobbing og press på egenhånd, sier Hegg.

Dette er noen av appene du som voksen må kjenne til:

  • Noen applikasjoner er spørsmål- og svarbasert. Ask og Kiwi er to eksempler hvor man anonymt kan stille et spørsmål, og anonymt svare på dem.
  • Også apper med formålet om å dele bilder og videoer, har en chattefunksjon som ikke alle vet om. Både på Instagram og Vine finnes det flere anonyme og såkalte «spam»-brukere. Snapchat er en rask bildedelingsapp, hvor en kan chatte og sende bilder og videoer opptil en viss tidsgrense. På denne appen har en rekke nakenbilder blitt spredd.
  • Så er det appene som kun fungerer som en chatte-funksjon. Messenger er en app laget av Facebook, hvor man kan chatte med vennene sine. Kik er også en populær chatte-app.
  • Det finnes stadig nye arenaer hvor mobbing finner sted. Eksempler på dette er spill som har en chattefunksjon tilknyttet karakteren, som Momio og Moviestar planet.
  • I tillegg til dette er det Jodel som var har vært appen bak en rekke trusler mot norske skoler. Den minner om Twitter, bare i en anonym form.