FORBUD: Franske politikere har nå vedtatt en ny lov som gjør at matbutikkene i landet ikke får kaste mat. I stedet må varene doneres til veldedige organisasjoner. FOTO: AFP / DAMIEN MEYER
FORBUD: Franske politikere har nå vedtatt en ny lov som gjør at matbutikkene i landet ikke får kaste mat. I stedet må varene doneres til veldedige organisasjoner. FOTO: AFP / DAMIEN MEYER Foto: Damien Meyer

Frankrike blir det første landet som forbyr matbutikker å kaste mat

I stedet må supermarkedene donere matvarer som fortsatt er spiselige til veldedige organisasjoner.

Frankrike har vedtatt en ny lov som blant annet forbyr supermarkeder fra å kaste mat som fortsatt er spiselig. Lovforslaget ble endelig vedtatt i det franske senatet onsdag, skriver den franske avisen L'Express.

Risikerer bøter

I stedet må matvarebutikker over en viss størrelse donere maten til veldedige organisasjoner eller matsentraler. Dette vil gi organisasjonene mulighet til å gi ut millioner av måltider til trengende. Butikksjefer som ikke undertegner en slik avtale risikerer bøter på opptil 75.000 euro, det vil si over 700.000 norske kroner, eller to års fengsel, skriver britiske The Guardian.

Dermed har Frankrike blitt det første landet i verden som forbyr supermarkeder fra å kaste eller ødelegge mat som ikke er blitt solgt.

Fattighuset sliter

I Norge sliter frivillige organisasjoner tungt med hvordan de skal porsjonere og drifte deres matutleveringer etter at matvarekjeder har innført en ny datovarepraksis.

Tidligere hadde flere butikker en ordning om at man ga bort mat som hadde utgått dato. Et godt eksempel på dette er den såkalte holdbarhetsgarantien Kiwi hadde i flere år.

Den garantien gikk ut på at man fikk en vare gratis dersom den var gått ut på dato samme eller påfølgende dag. Slik er det ikke nå. Norgesgruppen har avskaffet ordningen, og selger nå de fleste «datovarer» til halv pris.

– Vi ønsker nå gjerne og ta en prat og sette oss ned sammen med Fattighuset for å høre hvordan de opplever det, hvorfor de ikke får nok mat, hva som er årsaken og hvordan vi kan løse dette fremover både lokalt og nasjonalt, sa Bård Gultvedt, kommunikasjonsansvarlig i Norgesgruppen, til TV 2 torsdag.