Frederik (38) Tinder-svindlet norske damer for hundretusener

LØRENSKOG / STOCKHOLM (Åsted Norge): 38-åringen lekte katt og mus med skandinavisk politi før han til slutt ble pågrepet og fengslet. Politiet mener mannen har svindlet til seg verdier for langt over en million kroner i Norge, Sverige og Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å sluppet ut fra fengsel i Danmark, reiste den bedrageridømte 38-åringen Frederik Hansen til Norge i 2014. Kort tid etter begynte politianmeldelsene mot mannen å tikke inn til politiet fra flere steder i landet.

Flere fornærmede

Åsted Norge kjenner til at minst seks kvinner i Norge, samt offer i Danmark og Sverige, falt for den sjarmerende storsjarmøren.

De første ofrene Åsted Norge kjenner til kommer fra Bodø. Her ble minst tre kvinner lurt av Hansen som skal ha utgitt seg for å ha en toppjobb innen IT.

Kvinnene ble overøst med gaver og reiser. Det de ikke visste, var det var de selv som betalte for gavene.

Politiet mener at mannen brukte pengene fra et offer til å varte opp den andre. Til slutt avslørte kvinnene ham og leverte en anmeldelse til politiet. Bodø-kvinnene ble fra lurt mellom 10.000 – 60.000 kroner hver.

I avhør erkjente Hansen de fleste forholdene og ble løslat samtidig som etterforskningen mot ham fortsatte.

Omadresserte post og tok opp lån

Kort tid etter han ble løslatt forsvant han fra Bodø. Fordi mannen var forsvunnet fikk politiet i Salten aldri forkynt tiltalen.

Åsted Norge vet at mannen i perioden 2014-2015 sto oppført med minst to adresser på Østlandet - en leilighet i Oslo sentrum og en hybel i Follo.

RANSAKING: Inne i leiligheten til 38-åringen fant politiet kvitteringer som tydet på hyppig reisevirksomhet i hele Skandinavia. FOTO: ÅSTED NORGE
RANSAKING: Inne i leiligheten til 38-åringen fant politiet kvitteringer som tydet på hyppig reisevirksomhet i hele Skandinavia. FOTO: ÅSTED NORGE

En kvinne i 30-årene sier til Åsted Norge at hun møtte dansken i mai 2015 etter å ha chattet på nettet.

Møte med mannen skulle komme til å koste henne over 600.000 kroner.

– Han fremstod som en sosial, oppegående, sjarmerende, troverdig og generøs person. Vi fikk god kjemi og hadde en fin kommunikasjon, sier kvinnen som ønsker å være anonym til Åsted Norge.

Kvinnen sier til Åsted Norge at hun etter hvert begynte å stille spørsmålstegn til de stadige bortforklaringene og unnskyldningene mannen kom med. Mannen utga seg blant annet for å ha en ingeniørstilling i Telenor, men han hadde så mye fri at kvinnen etter hvert begynte å stusse.

Forholdet til dansken ble avsluttet, og det var først da hun begynte å avdekke hva som hadde skjedd.

Etter en stund oppdaget hun at ikke fikk tilsendt noe post. Da hun ringte Posten fikk hun vite at posten hennes hadde blitt videresendt til leiligheten i Oslo sentrum.

– Jeg fant ut at det var sendt en rekke kredittvurderinger til den adressen, og at det var tatt opp flere forbrukslån i mitt navn fra 16 ulike banker og finansinstitusjoner for en samlet sum av vel kr. 600.000, sier hun til Åsted Norge.

Omfattende

Da Åsted Norge oppsøkte mannens adresse i Oslo sentrum var den forlatt. Under ransakingen av den andre adressen fant politiet en rekke gjenstander de mener kan knyttes til bedrageriet av Lørenskog-kvinnen. Mannen skal ha handlet en rekke varer i kvinnens navn og fått det tilsendt til seg selv.

38-åringen hadde forlatt hybelen uten å ta med seg noe og uten å betale husleie til eieren.

ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Følg jakten på kriminelle i Åsted Norge!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!

Politibetjent Per Sørheim ved Lørenskog lensmannskontor sier at bedrageriet er omfattende, og utelukker ikke flere offer i saken.

– Utfordringer er å skaffe seg en oversikt over alle forholdene han er involvert i. Det er ikke bare et forhold som har skjedd, det er en rekke pågående forhold. Dette har ikke bare skjedd innenfor vårt eget distrikt og land, men også i Danmark og Sverige. Og det er bare det vi vet om. Det spørs hva han har gjort andre steder, sier Sørheim til Åsted Norge.

I kontoutskriftene som politiet har hentet inn kommer det tydelig frem hvordan han har operert. I tillegg til å handle varer i kvinnens navn, tar han tar opp lån og fører så pengene over til sin egen konto.

På én dag fikk den danske 38-åringen inn over 80.000 kroner på denne måten.

– Han er siktet for en rekke bedragerier, der politiet mistenker at han har stjålet til seg dokumenter og adgang til fornærmedes banksystemer, der han søkt lån i totalt 17 forskjellige banker og fått utbetalt disse, sier Sørheim til Åsted Norge.

Mannen er også siktet for å kjøpt en splitter ny Ford Mondeo fra en bilforhandler ved bruk av falske lånedokumenter.

Sørheim ved Lørenskog lensmannskontor sier til Åsted Norge at dansken kjøpte bilen sommeren 2015 fra en forhandler i Oslo. Bilen ble kjøpt etter at 38-åringen forledet forhandleren med falske lånepapirer.

Tatt etter omfattende politijakt

Politiet i Norge utstedte i desember en nordisk arrestordre på mannen, og få dager senere klarer svensk etterretning å spore mannens bevegelser.

Den 17. desember ble han pågrepet på en privat adresse i danske Silkeborg. Dansk politi sier at 38-åringen er siktet for flere bedrageriforhold fra 2014.

– Det er en relativt stor sak. Det handler om 600.000,- fra syv forhold fra den samme fornærmede. For den fornærmede er det jo en veldig stor sum penger, sier anklagerfullmektig Ulrick Jung i Midt og Vestjyllads politi til Åsted Norge.

Åsted Norge vet at Hansens svenske samboer også har anmeldt ham for bedrageri.

Framgangsmåten skal ha vært lik den han brukte i Norge. I tillegg til saken i Silkeborg, er han siktet for en rekke bedragerier andre steder i Danmark. Totalt skal det dreie seg om over 20 andre forhold.

38-åringens danske forsvarer, Jørn Brandenhoff Schmidt, sier at klienten har erkjent «noen av forholdene» i Danmark, og at forholdene han er siktet for i Norge kan behandles i en dansk rettssak.

Brandenhoff Schmidt sier at han foreløpig ikke har fått forelagt de norske forholdene, og vil derfor ikke kommentere dem.