BUSS TIL BESVÆR: Forstår du i hvilken retning bussen kjører? FOTO: National Geographic
BUSS TIL BESVÆR: Forstår du i hvilken retning bussen kjører? FOTO: National Geographic

Barna løser den lett, men ...

Denne gåten får voksne til å rive seg i håret

Men 80 prosent av barna klarte den på første forsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet er enkelt: Hvilken vei kjører den gule bussen.

Selv om gåten er ment som en morsom hjernetrim for barn, har det vist seg at voksne får langt større problemer med å løse den. Gåten går nå som en farsott i sosiale medier, ifølge Daily Mail.

Ved første øyekast fremstår gåten som umulig. Bildet gir tilsynelatende ingen ledetråder siden bussen er identisk i begge ender.

Likevel er løsningen irriterende enkel. Mer om det nederst i artikkelen.

Voksne fikk problemer

Gåten ble brukt som eksempel i National Geographic-programmet «Test Hjernen», der det blir hevdet at over 80 prosent av barna under ti år klarte å løse gåten med en gang.

I programmet blir det ikke tallfestes hvordan voksne gjorde det i testen, men det blir opplyst at de brukte mye lengre tid på å svare, eller at de ikke klarte å svare i det hele tatt.

Ifølge Daily Mail har forskning fra University College London og Birkbeck, University of London, vist at barn under tolv år oppfatter og bruker visuell informasjon annerledes enn voksne.

Barn raskere

Barn tar ofte utgangspunkt i den første visuelle ledetråden som popper opp i hodet, og svarer derfor ofte mye raskere enn voksne, men ikke alltid like presist. Voksne på sin side tar høyde for langt flere aspekter når de grubler på svaret, men det bidro altså ikke til noe bedre «oppklaringsprosent». Snarere tvert imot.

Klarer du å løse gåten ved hjelp av egen hjernekraft?

I så fall: Gratulerer! Ikke? Scroll nedover for fasiten.

Så en siste ledetråd: Det er ingen synlige dører på bussen.

Nå er det nok gode sjanser for at de fleste har skjønt gåten.

Fordi:

Fraværet av en dør på den siden vi ser betyr at døren må være på den andre siden. Ettersom vi har høyrekjøring i Norge tilsier det at for-døren og bussjåføren sitter til venstre i bussen. Altså: Bussen skal kjøre til venstre.

Gåten har vært kjent tidligere og episoden ble sendt første gang i 2013, men den har fått voldsom fornyet oppmerksomhet i sosiale medier de siste dagene.