HAR TRO PÅ EN LØSNING: Ezinne Okparaebo avventer zika-situasjonen i Brasil, og tror den blir avklart før OL starter. Her under NM friidrett i Haugesund i 2015. I bakgrunnen er Marit Gilde Brubak.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HAR TRO PÅ EN LØSNING: Ezinne Okparaebo avventer zika-situasjonen i Brasil, og tror den blir avklart før OL starter. Her under NM friidrett i Haugesund i 2015. I bakgrunnen er Marit Gilde Brubak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Forskere vil avlyse OL:

Olympiatoppen sender nordmenn til Brasil-OL til tross for zika-advarselen

Forskerne mener helse må komme foran OL-planene. Men Ezinne Okparaebo satser på at zika-spredningen er under kontroll før OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zika-viruset er blitt en epidemi i Brasil. Viruset, som forårsaker zikafeber, overføres i hovedsak med mygg, men fra før var det kjent at det i sjeldne tilfeller kan være seksuelt overførbart.

I tillegg ble to personer smittet via blodoverføringer i 2015, melder NTB.

Dette skaper hodebry for Brasil. Storbyen Rio de Janeiro er vert for sommer-OL 2016. De amerikanske forskerne Arthur L. Caplan og Lee H. Igel mener arrangementet må avlyses.

– Årsaken er enkel: unge kvinner kan ikke ferdes trygt der. Å arrangere OL på et sted der zika-viruset myldrer, er rett og slett uansvarlig, skriver de to i en artikkel i magasinet Forbes.

– Hvem kan reise

Caplan er leder ved avdelingen for folkehelse ved New York University. Kollegaen Igel er foreleser og forsker ved samme lærestedet, men med fokus på sportsbransjen.

– Hvem kan reise til Rio? Ikke unge kvinnelige sportsfans som er gravide og risikerer å bli smittet av zika og få barn med misdannelser. Ikke seksuelt aktive menn som risikerer å videreføre smitte til en partner, skriver forskerne.

De erkjenner at idrettsutøvere, som etter årevis med hardt arbeid endelig skal få drømmen oppfylt, ikke kommer til å la anledningen gå fra seg.

– Idrettsutøverne vil kanskje fortsatt reise, men Den internasjonale olympiske komité (IOC) burde ikke la dem reise. Samtidig må selskaper og medieorganisasjoner tenke i samme baner, skriver de.

Misdannelser på nyfødte

Trolig er det en forbindelse mellom zikafeber og fødselsskaden mikrokefali, som gjør at barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier viruset sprer seg eksplosivt, og at mellom tre og fire millioner mennesker kan bli smittet i løpet av et år.

– IOC må flytte, utsette eller avlyse de olympiske lekene. Forebyggende tiltak er den beste løsningen når vi står overfor en alvorlig trussel mot menneskeheten, skriver forskerne.

– Ennå lenge til

Friidrettsutøver Ezienne Okparaebo (27) sier at hun ikke har avskrevet OL foreløpig.

– Jeg avventer. Det er ennå et par måneder til, så jeg tenker ikke så mye på det. Men tenker at siden det er så lenge til vil det skje en avklaring i mellomtiden, sier hun til TV 2.

SKÅR I GLEDEN: Brasilianske gutter spiller fotball i solnedgangen på Pepe-stranden i OL-vertsbyen Rio de Janeiro. Men zika-epidemien skaper skår i gleden, og to amerikanske forskere tar til orde for å avlyse lekene. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
SKÅR I GLEDEN: Brasilianske gutter spiller fotball i solnedgangen på Pepe-stranden i OL-vertsbyen Rio de Janeiro. Men zika-epidemien skaper skår i gleden, og to amerikanske forskere tar til orde for å avlyse lekene. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Erik

– Hadde det vært i neste uke eller om tre uker, ville jeg vært mer betenkt, sier hun.

– Er det aktuelt å gi avkall på OL på grunn av zika-risiko?

– Det er et godt spørsmål. Jeg tror det vil bli avklart før det. Men det er en aktuell tanke, der man må ta en beslutning. Jeg kommer til å høre på advarsler, sier hun.

Olympiatoppen avlyser ikke

Den norske Olympiatoppen sier Forbes-artikkelen ikke får umiddelbar betydning for norsk OL-deltakelse.

– Vi følger situasjonen nøye, og forholder oss til Verdens helseorganisasjon. Vi har også tett samarbeid med andre europeiske OL-komiteer, sier OL-sjef Tore Øvrebø til TV 2.

– Det som blir spennende, er hvordan brasilianske myndigheter forholder seg til karnevalet, som snart starter, sier han.

Øvrebø sier videre at norske OL-deltakere allerede fokuserer på hvordan de skal beskytte seg mot sykdommer som smitter via myggstikk.

– De færreste utøverne er gravide eller planlegger å bli det. Vi har fokus på at andre sykdommer også smitter via mygg, og har allerede en tanke om hvordan vi skal beskytte oss mot mygg i Rio, sier han.

Myggnett i kofferten

Ezienne Okparaebo sier hun er klar for å pakke med seg relevante hjelpemidler.

– Man må vel ha myggnett og sånt i bagasjen. Jeg regner med at OL-landsbyen har god standard, slik at vi kan holde oss unna myggen, sier hun.