ØKER: Statsminister Erna Solberg løfter støtten til Syria og nabolandene. FOTO: TV 2
ØKER: Statsminister Erna Solberg løfter støtten til Syria og nabolandene. FOTO: TV 2

Norge med rekordhøyt Syria-bidrag

Norge lover 2,4 milliarder kroner i bistand til Syria og nabolandene i år. Den samlede summen over fire år blir rundt 10 milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg (H) legger fram løftet fra Norge på giverkonferansen for Syria og regionen i London torsdag formiddag.

– Det er den største humanitære innsatsen vi har gjort noe sted, noen gang, sier Solberg til TV 2.

Norge skal gi 2,4 milliarder kroner i bistand til Syria og nabolandene i løpet av 2016. Dette skal fortsette i fire år slik at det totale beløpet blir omlag 10 milliarder kroner.

– Vi håper at situasjonen betyr at vi fra å gi hjelp til Jordan, Libanon og Tyrkia i løpet av perioden kan gå over til å penger til gjenoppbyggingen av et Syria som er fredelig, sier Solberg.

– En hel generasjon kan ikke tape skolegang

De norske pengene skal gå til humanitær hjelp i Syria og nabolandene som huser millioner av syrere på flukt. Pengene skal gå til nødhjelp, mat, husly, helse, beskyttelse, vann og sanitærhjelp gjennom støtte til FN og hjelpeorganisasjoner.

– Vi har en særlig prioritering på utdanning. Vi bruker penger på matvareprogrammer og mange andre tiltak, men vi setter av 350 millioner kroner på at flere barn får gå på skole. Det er veldig viktig at det ikke blir en hel generasjon som taper skolegangen sin, for da vil Syria stille mye dårlige når det skal gjenoppbygges, sier Solberg til TV 2.

– Dette er et rekordhøyt bidrag fra Norge. Aldri før har Norge gitt så mye penger til en humanitær krise som dette, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Vil nå 70 milliarder

Over 60 land og over 30 stats- og regjeringssjefer er til stede på giverkonferansen i London torsdag. Håpet er å innfri en FN-appell om rundt 70 milliarder kroner til humanitær hjelp i Syria og nabolandene. Men før møtestart var det fortsatt uklart om målet ville bli nådd.

– Jeg er usikker på om vi når 70 milliarder kroner, men jeg tror vi kommer til å komme betydelig høyere enn det som har verdt tidligere. Jeg håper det er noen som overrasker oss med større beløp enn det vi så langt har trodd at de kommer med, sier Solberg til TV 2.

Storbritannia gir 15 milliarder kroner

Storbritannia på sin side lover å gi 1,2 milliarder pund i bistand frem til 2020. Det tilsvarer omlag 15 milliarder kroner.

Europeiske land vil bedre den humanitære situasjonen i Syria og nabolandene for å gjøre det mindre attraktivt for syrere å ta seg til Europa.

– Vi kan skape den følelsen av håp som er nødvendig for at folk skal slutte å tenke at de ikke har noe annet valg enn å risikere live på en farefull ferd til Europa, sier den britiske statsministeren David Cameron i en uttalelse.

(NTB/TV 2)