Bruker sult som våpen: 
Malek (13) sultet i hjel

– Døden rammer de svakeste, sier den syriske legen Mouhammed Yousef. 19 områder med til sammen en halv million mennesker er under beleiring i Syria, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste beleirede byene er omringet av styrker fra regimet. Mange av byene mangler både mat og livsviktige medisiner.

I byen Madaya har flere titalls mennesker dødd av sult i en beleiring som nå har vart i flere måneder.

Til tross for at byen har fått forsyninger er situasjonen fortsatt prekær.

– Etter at nødhjelpen kom inn for rundt 20 dager siden, merket vi at det minket på nødhjelpen. Det vi trenger nå er næringsrik mat som for eksempel kjøtt, melkeprodukter og fiberrik mat, sier byrådsleder i Madaya, Musa Al Maleh.

I reportasjen øverst ser du de sterke bildene fra beleirede Madaya.

Nødmaten minker

Sammen med legen Mohammed Yousef representerer han den felles humanitære innsatsen for Madaya og Zabadani. I et intervju som TV 2 har fått tilgang til, forteller de at det omtrent ikke er matvarer tilgjengelig for befolkningen i området.

– Det som finnes på markedet, er te og oregano. Disse varene har skyhøye priser. Befolkningen i Madaya har ikke råd, sier Al Maleh.

– Det finnes ikke noe mat med unntak av nødhjelpen som vi fikk av FN. Nødhjelpen har også begynt å minke betraktelig, sier han.

Doktor Mohammed sier det er de svakeste som blir rammet hardest.

– Døden rammer igjen de svakeste, barn og eldre på grunn av sterk underernæring var de ute av stand til å ta til seg næring. Det er registrert 16 dødsfall hittil. Det siste dødsfallet var 13 år gamle Malek Asæd for to dager siden, sier han.

Sult som våpen

Legen sier mat, medisiner og medisinsk personell er en mangel. Han ber verdenssamfunnet hjelpe de beleirede og sultrammede syrerne.

– Forby bruk av utsulting av befolkning som våpen, beleiring av innbyggere og utsulting av uskyldige mennesker, barn og eldre folk, sier Mohammed.

Norge er vertskap for giverlandskonferansen for Syria, som starter i London i morgen. Norske myndigheter kommer trolig til å mer enn doble støtten til ofrene for konflikten.

Det sier statsminister Erna Solberg til TV 2. Krigen, som snart går inn i sitt sjette år, har ført til verdens største humanitære krise siden andre verdenskrig.

– Krigsforbrytelser

Norges utenriksminister Børge Brende sier til TV 2 at beleiringen og utsulting av sivile er uakseptabel.

– Det er krigsforbrytelser, og dem som er ansvarlige for dem må også bli stilt til ansvar for det i fremtiden. Det er helt avgjørende, sier Brende til TV 2.