Et russisk bombefly av typen Tu-22M3 med NATO-betegnelsen Backfire fotografert av en norsk F-16-pilot. Foto: BODØ QRA/Forsvaret
Et russisk bombefly av typen Tu-22M3 med NATO-betegnelsen Backfire fotografert av en norsk F-16-pilot. Foto: BODØ QRA/Forsvaret

NATO-Jens bekrefter: Russland øvde på atomangrep mot Sverige

Russland har øvd på flere atomangrep de siste årene, advarer NATOs generalsekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin årlige rapport beskriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg et uforutsigbart og aggressivt Russland, som gjør det nødvendig å stoppe kuttene i de europeiske forsvarsbudsjettene.

Den russiske militære aktiviteten er på et nivå som verden ikke har sett siden den kalde krigen, advarer Stoltenberg.

I løpet av de tre siste årene har Russland gjennomført minst 18 storstilte beredskapsøvelser, og noen av dem har involvert over 100.000 soldater. I rapporten bekreftes det for første gang offisielt at Russland øvde på et atomangrep mot Sverige i påsken 2013:

«Disse øvelsene innbefatter simulerte kjernevåpenangrep mot NATO-allierte (for eksempel under den russiske øvelsen Zapad) og partnere (for eksempel i mars 2013 simulerte angrep mot Sverige)».

Den ekstraordinære hendelsen i Sverige, som Stoltenberg viser til, skjedde en langfredag. Russerne kom overraskende midt på natten da Sverige savnet beredskap, skrev Svenska Dagbladet da hendelsen for første gang ble kjent. To tunge bombefly av typen Tu-22M3 (NATO-kallenavn «Backfire») ble fulgt av fire russiske jagere. De russiske flyene var bare 30-40 kilometer utenfor svensk territorialgrense da NATO reagerte og sendte jagerfly på vingene.

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist kritiserer Russlands oppførsel, og sier onsdag at Sverige ser alvorlig på hendelsen:

– Det pågår øvelser med kjernevåpen i vårt nærområde. Kjernevåpenaktivitet er noe veldig negativt, spesielt når det kobles med øvingsaktivitet som kan oppfattes som aggressiv, sier han til Dagens Nyheter.

Et russisk bombefly av typen Tu-22M3 med NATO-betegnelsen Backfire fotografert av en norsk F-16-pilot. Foto: BODØ QRA/Forsvaret
Et russisk bombefly av typen Tu-22M3 med NATO-betegnelsen Backfire fotografert av en norsk F-16-pilot. Foto: BODØ QRA/Forsvaret

Stoltenberg viser også til at Russland i februar 2014 brukte øvelser for å skjule massive forflytninger av militære styrker i forkant av annekteringen av Krim-halvøya.

Ifølge dansk etterretning har russiske bombefly også øvd på bombeangrep på danske mål. I en rapport som Forsvarets efterretningstjeneste offentliggjorde i 2014, heter det at det trolig ble gjennomført simulerte missilangrep med taktiske fly mot dansk territorium.

– Har satt maktbruk tilbake på dagsordenen

Sjefen for NATOs styrker i Europa sier til TV 2 at Russland ikke har blitt den partneren Vesten ønsket seg. General Phillip Breedlove sier Russland er en av de største truslene mot fred i Europa, og at landet er stadig mer hevnlystent.

TV 2 intervjuet NATOs øverste militære sjef i forbindelse med hans besøk på Akershus festning. General Breedlove er tydelig på at det er to ting som truer freden i Europa: Terrorgruppen IS og Russland.

– Først og fremst Russlands behov for selvhevdelse. De to siste årene har de prøvd å endre forholdet mellom nasjoner. De har satt maktbruk tilbake på dagsordenen, sier Breedlove.

Han mener Russland de siste årene har vist at de ikke spiller på lag med Vesten.

– Nasjonene våre har prøvd å samarbeide med Russland. Vi har prøvd å la dem ta del i vestlige verdier og normer i måten vi forholder oss til hverandre på. Vi har ikke det samarbeidet vi ønsket å ha.

Hærens generalinspektør Odin Johannessen mener vi bør være mer bekymret for vår nabo i øst.

– Ja, det er klart. Vi må følge med. Grunnen ligger jo i et langt mer fremoverlent Russland, som fort kan få konsekvenser for oss som er deres naboer, sier Johannessen til TV 2.

NATO-toppen Breedlove mener forsvarsalliansen må tenke nytt for å møte trusselen i øst:

– Vi må endre tenkemåte. Vi må kunne takle et selvhevdende Russland, som vil endre måten europeiske nasjoner forholder seg til hverandre på.

Pentagon firedobler Europa-budsjettet

NATO svarer med å gjennomføre den mest omfattende omstillingen siden den kalde krigen. USA møter det økte spenningsnivået i Europa med at Pentagon firedobler Europa-budsjettet, ifølge en uttalelse fra president Barack Obama tirsdag:

– Dette vil øke våre muligheter til å opprettholde våre artikkel 5-forpliktelser til NATO-medlemmene, og bør gjøre det klart at USA står sammen med sine allierte i å beskytte ikke bare NATOs territorier, men også internasjonal lov og rett.

I sin årlige statusoppdatering i Oslo militære samfund for to uker siden gjorde forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen det klart at det trengs et økonomisk løft for at det norske forsvaret skal klare å løse dagens oppgaver.

– Med dagens sikkerhetspolitiske situasjon er nedprioritering av beredskapen ikke lenger en akseptabel løsning, sa forsvarssjefen.