TROR FORTSATT PÅ LAV RENTE: Selv om hun tror på rekordlav rente i flere år fremover, minner finansministeren på at lånet skal betales tilbake.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TROR FORTSATT PÅ LAV RENTE: Selv om hun tror på rekordlav rente i flere år fremover, minner finansministeren på at lånet skal betales tilbake.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Her er Sivs renteråd til deg

Finansminister Siv Jensen ber folk tenke seg nøye om før de låner ekstra mye penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har veldig solide banker. Men jeg tror vi alle må tenke gjennom at når vi låner penger av noen så skal vi tilbakebetale det, og da må det være mulig å gjøre det også, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til TV 2 Nyhetskanalen.

Ditt ansvar

Jensen er klar over at den rekordlave renten frister mange til å ta opp ekstra mye lån. Likevel advarer hun mot rentefest.

– Det er et personlig ansvar å ikke låne mer enn du klarer.

– Låner folk for mye for tiden?

– Det har jo lenge vært en bekymring for at kredittveksten hos husholdningene har vært veldig høy, sammen med at boligprisene fortetter å stige. Men det er jo først og fremst ditt personlige ansvar at du ikke låner mer enn du klarer å tilbakebetale.

Boligprisene fortsetter å stige

Kredittveksten i husholdningene Jensen snakker om, blir trolig ikke lavere med det første. Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Norge fortsetter å stige. I januar var boliger 3,1 prosent dyrere enn i desember 2015. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent.

Tror på lav rente i flere år

Finansministeren tror dagens økonomiske situasjonen gjør at renten forblir lav i lang tid.

– Det er ingenting som tyder på at renta kommer til å stige hurtig de kommende årene. Men vi må være beredt på at renten kan stige og at det betyr høyere kostnader for å tilbakebetale gjelda vår.

– Da jeg var ung og studerte økonomi, måtte vi tåle en rente på ti prosent. Det er et bilde jeg ikke har kvittet meg med enda, selv om renten er så lav som den er. Men jeg kunne kanskje slakket litt på det kravet til meg selv, smiler Jensen.