Det smittsomme Zika-viruset overføres også gjennom sex, har amerikanske helsemyndigheter oppdaget. FOTO: NTB SCANPIX
Det smittsomme Zika-viruset overføres også gjennom sex, har amerikanske helsemyndigheter oppdaget. FOTO: NTB SCANPIX Foto: Andre Penner

Dramatisk FUNN AV SMIttevernmyndighetene i USA:

Smittet av Zika-viruset etter sex

Amerikanske smittevernmyndigheter sier at en person er smittet etter sex.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske smittevernmyndigheten CDC bekrefter at en person er smittet av Zikaviruset etter seksuell omgang, melder ABC News.

Det fryktede viruset er trolig årsaken til at tusenvis av babyer nå fødes med underutviklet hjerne. Smitten skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti). Flere tusen latinamerikanske barn er de siste månedene født med for liten hjerneskalle, såkalt mikrokefali, etter at mødrene deres ble smittet mens de var gravide.

Epidemien har blitt så omfattende at kvinner i noen områder frarådes å bli gravide.

Nå har helsemyndighetene i Dallas fått bekreftet av CDC at en beboer ble smittet av viruset etter å ha hatt sex med en annen som allerede var smittet. I en pressemelding som er sendt ut tirsdag kveld understrekes det hvor viktig det er å spre kunnskap om at viruset er seksuelt overførbart. Seksuell avholdenhet og kondomer er den sikreste måten for å unngå smitte, heter det i pressemeldingen. De opplyser også at det ennå ikke er kommet rapporter om at noen er blitt smittet etter å ha blitt stukket av mygg i Dallas-området.

Voksne som blir smittet av viruset, får vanligvis milde symptomer som leddsmerter, feber eller utslett. Men viruset kobles også med en mulig sammenheng med Guillain-Barre-syndromet.

I går slo Verdens helseorganisasjon WHO fast at Zikaviruset er en global krise, og man regner med millioner av smittetilfeller på det amerikanske kontinentet i løpet av året. I forrige uke opprettet WHO en krisekomité som skal drøfte ulike tiltak for å bremse utbredelsen av viruset som det ikke finnes vaksine mot.

Ifølge WHO er over en million mennesker i Brasil smittet, og i Colombia mener myndighetene at over 20.000 mennesker er smittet. Ifølge nyhetsbyrået AP bekrefter Chile og Nicaragua tirsdag at de også har smittetilfeller. I Honduras er det nasjonal unntakstilstand etter 3649 mistenkte tilfeller, melder New York Times. I Australia er to smittetilfeller oppdaget, skriver Sydney Morning Herald. Forrige gang WHO gikk ut og omtalte en smittefare som en internasjonal unntakstilstand, var under ebolaepidemien i 2014.

Folkehelsa: – Ikke reis

Det norske Folkehelseinstituttet anbefaler gravide som planlegger å reise til Sør- og Mellom-Amerika å utsette reisen. Gravide som oppholder seg eller har oppholdt seg i Sør- og Mellom-Amerika bør i tillegg til å følge de generelle beskyttelsesrådene for reisende, informere lege eller jordmor om oppholdet.

Folkehelsa ber alle reisende i områder med zikasmitte være forsiktige og ta forholdsregler som å bruke klær som beskytter hele kroppen og være påpasselig med å bruke myggmidler, også på dagtid.

Rådene gjelder for de fleste landene i Sør- og Mellom-Amerika, blant annet Brasil, Colombia og Mexico.