UFO-BILDE: CIA har publisert dette bildet fra Sheffield i England i 1962. FOTO: CIA
UFO-BILDE: CIA har publisert dette bildet fra Sheffield i England i 1962. FOTO: CIA

Offentliggjør sine ekte «x-files»:

CIA publiserer hemmelig- stemplede UFO-dokumenter

Etterretningsorganisasjonen feirer Mulder og Scullys X-Files-comeback ved å publisere tidligere hemmeligstemplede dokumenter fra arkivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten 14 år etter at den siste episoden av suksesserien «The X-Files», er spesialagentene Fox Mulder og Dana Scully tilbake på tv-skjermen. Dermed tar de to FBI-agentene nok en gang tak i de uløste «x-filene», mange av dem om paranormale fenomener.

Samtidig som millioner av seere flokker seg foran TV-skjermen, får Mulder og Scully også inspirasjon fra noe uventet hold.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen Central Intelligence Agency (CIA) har publisert en rekke tidligere hemmeligstemplede UFO-dokumenter. Dokumentene ble riktignok avgradert i 1978, men CIA har nå gjort noen av dem tilgjengelig på internett.

– Sannheten er der ute

Nylig plukket de ut noen nøye utvalgte dokumenter som både skeptikere og UFO-troende vil beskrive som interessante.

«Nedenfor finner du fem dokumenter vi mener X-Files-karakteren ville ha elsket å bruke for å overbevise andre om eksistensen av utenomjordisk aktivitet. Vi trakk også frem fem dokumenter vi tror hans skeptiske partner, agent Dana Scully, kan bruke til å bevise at det er en vitenskaplig forklaring for UFO-observasjoner», skriver byrået på sin blogg.

De fleste dokumentene er fra 40- og 50-tallet.

«Sannheten er der ute», fortsetter byrået – en tydelig referanse til den populære tv-seriens slagord.

MYSTISK?: Dette bildet ble ifølge CIA tatt ved Minneapolis den 20. oktober 1960. FOTO: CIA
MYSTISK?: Dette bildet ble ifølge CIA tatt ved Minneapolis den 20. oktober 1960. FOTO: CIA

Mystisk observasjon i Tyskland

De fem første dokumentene er til ære for spesialagent Fox Mulder. Det første dokumentet omtaler en observasjon i Tyskland i 1952.

«Ifølge denne historien, et objekt som ligner en enorm, flyvende panne med en diameter på rundt 15 meter, landet i en skoglysning i sovjetisk sone i Tyskland», heter det i dokumentet.

Observasjonen ble gjort av 48 år gamle Oscar Linke, tidligere ordfører i Gleimershausen. Han hadde rømt fra den sovjetiske sonen sammen med kona og deres seks barn.

Han forteller i et vitnesbyrd at det ene dekket på motorsykkelen punkterte i nærheten av byen Hasselbach. På vei inn til byen, pekte datteren på noe som var rundt 140 meter unna. Linke trodde først at datteren hadde sett en hjort.

– Rundt 55 meter unna objektet, innså jeg at førsteinntrykket var feil. Hva jeg hadde sett var to menn som var rundt 40 meter unna meg. Det så ut som om de hadde på seg skinnende, metalliske klær. De stoppet og så på noe som lå på bakken, har han fortalt.

– Forsvant i retning Stockholm

Han gikk nærmere, og var ti meter unna da han kikket over et lite gjerde. Da oppdaget han det store objektet som han tror hadde en diameter på mellom 13 og 15 meter.

På toppen av objektet skal det ha vært et slags tårn, ifølge Linke.

Datteren skal deretter ha ropt på han, og de to mennene skal ha forsvunnet inn i objektet. Objektet skal begynte å glitre, først i grønt og senere i rødt. Tårnet forsvant ned i midten av objektet, og hele objektet skal angivelig ha begynte å stige opp fra bakken.

– Det så ut som det fikk støtte av den sylinderformede delen som hadde gått ned fra toppen av objektet, og dukket opp fra bunnen på bakken.

Det skal senere ha forsvunnet i retning Stockholm. I dokumentet står det at flere andre hadde sett et objekt som de antok var en komet.

– Jeg har aldri hørt om begrepet «flyvende tallerken» før jeg flyktet fra den sovjetiske sonen til Vest-Berlin. Da jeg så dette objektet, trodde jeg med en gang at det var en ny, sovjetisk militærmaskin, har han fortalt.

– Jeg erkjenner at jeg var fylt med frykt fordi Sovjet ikke vil at noen skal vite om arbeidet deres. Mange er blitt ilagt bevegelses-restriksjoner i Øst-Tyskland fordi de vet for mye.

CIA har også trukket frem dokumenter som omhandler «flyvende tallerkener» over Spania, Nord-Afrika og Belgisk Kongo.

OBSERVASJON: Dette bildet er fra Socorro i New Mexico. Under en biljakt skal politibetjente Lonnie Zamora ha sett et ovalt objekt på størrelse med en bil som forsvant på himmelen. FOTO: CIA
OBSERVASJON: Dette bildet er fra Socorro i New Mexico. Under en biljakt skal politibetjente Lonnie Zamora ha sett et ovalt objekt på størrelse med en bil som forsvant på himmelen. FOTO: CIA

– Bortkastet tid

Det ene dokumentet som Dana Scully trolig ville ha ansett som interessant er fra januar 1953, og inneholder en rekke betraktninger fra CIAs eget UFO-panel.

I dokumentet trekker panelet frem at det mangler beskrivelse av lyd i de fleste UFO-historiene som gruppen av sett nærmere på.

«Panelets medlemmer er imponert over mangelen på lyddata i flesteparten av historiene», heter det.

De slår fast at historiene har en naturlig forklaring.

«Panelet viser til at på grunn av den korte varigheten på noen av observasjonene, og vitnenes manglende evne til å forklare seg på en klar måte, kan man ikke forvente konkrete forklaringer på alle hendelsene som blir rapportert», står det i rapporten.

Panelet slår videre fast at det vil være bortkastet å forklare flesteparten av observasjonene, og konkluderer med at det ikke finnes bevis for at de utgjør en trussel mot nasjonens sikkerhet.

Noen av forklaringene som blir trukket frem er militære fly, lys som reflekteres fra iskrystaller, fugler og sterke solstråler.

– Ikke noe som helst bevis

Panelets medlemmer var imidlertid ikke helt uvillige til å akseptere at utenomjordiske vesener hadde besøkt jorda i 1953.

«Det var interessant å se at ingen av medlemmene i panelet var motvillige til å akseptere at jorden kan ha blitt besøkt av utenomjordiske, intelligente vesener av noe slag, noen dag.» heter det i rapporten.

«Men det de ikke fant var noe som helst bevis som knyttet objektene som ble observert til romfarere.»

– Betydelig interesse før 50-tallet

Publiseringen av dokumentene har fått bred oppmerksomhet i amerikanske og britiske medier. CIAs tidligere sjefshistoriker Gerald K. Haines har tidligere skrevet en lengre artikkel om CIA og UFOer.

– Mens byråets bekymring over UFOer var betydelig før tidlig på 1950-tallet, har CIA siden bare viet begrenset oppmerksomhet til fenomenet, sier han.

Du kan se flere av «CIAs x-files» på byråets nettside. CIA har også en laget en artikkel om hvordan man kan etterforske en «flyvende tallerken».