Kypros-saken: Barnefaren ønsket foreldreansvaret, men tapte i retten

TATT: Espen Lie er en av tre nordmenn som er tatt av politiet på Kypros, mistenkt for kidnappinsforsøk av den lille jenta. Foto: Politiet/ NTB Scanpix
TATT: Espen Lie er en av tre nordmenn som er tatt av politiet på Kypros, mistenkt for kidnappinsforsøk av den lille jenta. Foto: Politiet/ NTB Scanpix
Halden tingrett mener det er helt greit at jenta bor på Kypros med sin mor.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble eks-torpedo Espen Lie pågrepet på Kypros sammen med to andre nordmenn på 29 og 40 år, mistenkt for kidnappingsforsøk av en to år gammel jente.

To-åringen bor hos sin greskkypriotiske mor i Nikosia, mens faren er norsk. Kypriotisk politi mener ifølge avisen Cyprus Weekly at den norske barnefaren har betalt de tre mennene for å kidnappe jenta fra moren og bringe henne til Norge.

– Min kone bortførte vår datter 12. november i fjor og fraktet henne til Kypros i bil. Etter det har jeg forsøkt å få datteren min hjem igjen, sier barnefaren til TV 2.

Tok saken for retten

Han fremsatte for Halden tingrett en begjæring 26. november i fjor hvor han ønsket en midlertidig avgjørelse for å få foreldreansvaret alene for datteren.

I begjæringen gjør barnefaren gjeldende at han er fratatt omsorgen, ikke får utøvd foreldreansvaret og at han er alvorlig bekymret for barnets omsorgssituasjon.

I kjennelsen kommer det fram at han giftet seg med barnets mor i 2012. Året etter ble datteren deres født. Hun har norsk statsborgerskap, foreldreansvaret er felles og alle tre har folkeregistrert adresse i Halden.

Tingretten legger til grunn at paret ble separert da mor tok barnet med seg og reiste til Kypros i november.

Moren jobber på Kypros og hennes foreldre er bosatt på øya.

Retten har ikke tatt stilling til om mor urettmessig har tatt barnet bort fra far.

Halden tingrett skriver i dommen av 11. januar i år at barnet har levd den siste tiden i sitt korte liv på Kypros sammen med mor og gått i barnehage der nede, og at hun har hatt kontakt med hennes besteforeldre på morssiden.

Den norske barnefarens begjæring ble av Halden tingrett avvist fordi retten falt ned på at barnet er bosatt på Kypros i barnelovens forstand, og retten derfor ikke har domsmyndighet, heter det i kjennelsen.

Anmeldelse henlagt

Barnefaren anmeldte saken til politiet som barnebortføringssak.

– Saken er henlagt av politiet etter bevisets stilling, sier Kåre Solvoll, påtaleleder ved Region Øst politidistrikt til TV 2.

Kripos har hittil ikke mottatt noen henvendelser fra kypriotisk politi, får TV 2 opplyst.

– Saken er ikke over

Barnefaren sier at datteren hans er ulovlig bortført og at Haag-konvensjonen er brutt

– Jeg fortsetter å kjempe for at datteren min skal komme tilbake til Norge. Haag-konvensjonen er brutt og nå håper jeg på en rettferdig avgjørelse i domstolen i Haag. Dette har vært tungt for meg helt siden barnets mor ulovlig tok med seg vår felles datter ut av Norge i fjor, sier mannen.

Holdes i varetekt

TV 2 har vært i kontakt med barnefaren som bekrefter at det pågår en barnefordelingssak.

Han hevder de tre pågrepne nordmennene bare skulle hente en bil for ham på Kypros.

TV 2 kjenner til at barnefaren har en forbindelse til Espen Lie som sammen med de to andre pågrepne nordmennene holdes i varetekt på Kypros fram til torsdag.

Etter norsk lov er bortføring av barn fra den som har foreldreansvar straffbart og har en strafferamme på bot eller fengsel inntil to år.

Problemer med tolk

Lie og to andre nordmenn holdes i varetekt på Kypros, men er ikke avhørt på grunn av tolketrøbbel. Lee regner med å bli løslatt så fort han er avhørt, melder NTB.

De tre nordmennene er mistenkt for å ha planlagt å bortføre en fire år gammel jente.

– Mennene kommer til å bli avhørt de neste tre dagene mens de er i varetekt, sier Yiannos Petridos i politiet på Kypros til NTB.

En annen talsperson, Nicoletta Tyrimou, sier til NRK at de sliter med å skaffe tolk og at avhørene derfor først kan gjøres onsdag.

Espen Lies forsvarer, John Christian Elden, sier til statskanalen at hans klient regner med å bli løslatt så fort han er avhørt.