HARDT RAMMET: Ungdomsmiljøet på Elverum ble hardt rammet av ulykken i fjor sommer. Foto: Cathrine Eide/TV 2
HARDT RAMMET: Ungdomsmiljøet på Elverum ble hardt rammet av ulykken i fjor sommer. Foto: Cathrine Eide/TV 2

Ett år og ti måneders fengsel for ulykkessjåfør (19)

Tre ungdommer døde i ulykken i Elverum 3. juli i fjor. Bilføreren dømmes til fengsel og mister førerkortet på livstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg må mannen betale 125.000 kroner i oppreisning til hver av foreldrene til de tre som døde. Det går fram av en fersk dom fra Sør-Østerdal tingrett.

Tre ungdommer døde

Ulykken skjedde klokken 02.40 3. juli i fjor. I stor fart traff Audien en elg på riksvei 25 Trysilvegen i Elverum. Retten finner det bevist at bilen holdt minst 135 kilometer i timen da ulykken skjedde. Bilen kjørte av veien og traff en stein og deretter et tre før bilen begynte å brenne.

De tre passasjerene i bilen, ei jente på 16 år, en 18 år gammel kvinne og en 19 år gammel mann, døde i ulykken.

Den tiltalte bilføreren forklarte at han ikke husket noe fra den fatale kjøreturen, men mener at han i ettertid har hatt det han betegner som et flashback, der han ser for seg at det blir tatt et snapchat-bilde inne i bilen. Et vitne forklarte i retten at han hadde mottatt snapen, som ble tatt av 19-åringen som var passasjer. Bildet viste en hastighet på 177 kilometer i timen.

Utslitte dekk

I straffutmålingen legger retten vekt på at den tiltalte sjåføren bare hadde hatt førerkort i to måneder og at han kjørte med nedslitte dekk. Mønsterdybden på Audiens framdekk ble målt til 0,1 millimeter.

«Kombinasjonen av manglende kjøreerfaring, høy hastighet og for eksempel slitte framdekk innebærer et meget stort skadepotensial», heter det i dommen.

Retten mener ett år og ti måneders fengsel er passende straff for mannen. Han mister også førerretten for alltid. Aktor hadde lagt ned påstand om to års fengsel og tap av førerkort.

19-åringens forsvarer Helge Næss Rustad har ikke vært tilgjengelig for kommentar.