KOS: Når hunder og katter leker med eieren sin, økes nivået nivået av det såkalte velværehormonet hos begge. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
KOS: Når hunder og katter leker med eieren sin, økes nivået nivået av det såkalte velværehormonet hos begge. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Elsker hunden eller katten oss høyest? Vitenskapen har svaret

Kjærlighetsbeviset ble funnet i de firbentes spytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har allerede bevis på at hunder er glad i menneskene sine, sier nevrolog Paul Zak som utførte forsøket på oppdrag for den nye BBC-serien «Katter mot hunder». Men dette skal være første gang man har utført en slik hengivenhetstesten på katter.

Velværehormon

Nevrologen målte nivået av hormonet oksytocin hos dyrene, skriver The Telegraph. Oksytocin er også kjent som velværehormonet.

– Det er en kjemisk målestokk for kjærlighet hos pattedyr. Mennesker produserer hormonet i hjernen når vi er glad i noen. Når vi ser partneren vår eller barnet vårt, for eksempel, vil nivået i blodet øke med mellom 40 og 60 prosent, sier Zak.

Ti hunder og ti katter deltok i forsøket. Nevrologen tok spyttprøver fra dyrene ti minutter før en lekestund med eieren, og like etterpå.

Fem ganger mer

Oksytocin-nivået var høyere hos både hunder og katter etter lek, men hos hunder var økningen langt høyere.

Oksytocin-nivået hos hundene økte i gjennomsnitt med 57,2 prosent, hos kattene gikk nivået opp 12 prosent.

Nevrologen er overrasket over begge resultatene.

– Dette betyr at disse hundene virkelig bryr seg om eierne sine. Det var også en hyggelig overraskelse å oppdage at katter produserer dette hormonet i det hele tatt, sier Zak.