Hver av disse kandidatene har en drøm om å bli den neste amerikanske presidenten. Oppe fra venstre: Donald Trump, Ted Cruz, Bernie Sanders. Nede fra venstre: Marco Rubio, Hillary Clinton og Ben Carson.
Hver av disse kandidatene har en drøm om å bli den neste amerikanske presidenten. Oppe fra venstre: Donald Trump, Ted Cruz, Bernie Sanders. Nede fra venstre: Marco Rubio, Hillary Clinton og Ben Carson.

Presidentkandidatene du må kjenne til

De mange amerikanske presidentkandidatene driver nå intens valgkampinnspurt foran det første av i alt 57 nominasjonsvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag går innbyggerne i delstaten Iowa til stemmelokalene i den første runden av partienes nominasjonsvalg.

De siste målingene viser Hillary Clinton har en knapp ledelse på Bernie Sanders, og blant republikanerne er det Donald Trump som ligger best an med noen få prosentpoengs ledelse på Ted Cruz.

Grovt sett kan man si at republikanske velgere er opptatt av frykt og raseri mot Washington, mens demokratene er mer opptatt av den økonomiske situasjonen i landet.

Her får du en kort gjennomgang av kandidatene som ligger best an på de siste meningsmålingene:

Hillary Clinton (demokrat):

Hillary Clinton har tatt med seg ektemannen, tidligere president Bill Clinton, til det viktige primærvalget i Iowa. Foto: Reuters 
Hillary Clinton har tatt med seg ektemannen, tidligere president Bill Clinton, til det viktige primærvalget i Iowa. Foto: Reuters  Foto: Adrees Latif

Hillary Clinton (68) var utenriksminister i Barack Obamas regjering fra 2009 til 2013. Før det var hun senator for delstaten New York.

Hillary berømmes for sin innsats for arbeiderklassen og for kvinners rettigheter. Hun kan bli USAs første kvinnelige president.

Den siste tiden har hun fått mye fokus på grunn av den såkalte «epostskandalen», hvor hun har sendt hemmeligstemplet informasjon fra familiens usikrede nettverk.

Bernie Sanders (demokrat):

Bernie Sanders er populær hos de unge: Foto: AFP/Jim Watson
Bernie Sanders er populær hos de unge: Foto: AFP/Jim Watson Foto: Jim Watson

På demokratisk side er Hillary Clinton fått mest oppmerksomhet, men Bernie Sanders har overrasket mange.

Den 74 år gamle mannen ble avskrevet av flere da han kunngjorde sitt kandidatur. Men Sanders har overrasket, og han leverer et budskap som treffer store deler av venstresiden hos demokratene.

I en landsomfattende CNN-måling er det klart at Sanders har dobbelt så stor oppslutning blant unge velgere under 45 år enn konkurrenten Hillary Clinton.

Donald Trump (republikaner):

Milliardæren har fått mange medieoppslag i valgkampen. Foto: Ap/Paul Sancya
Milliardæren har fått mange medieoppslag i valgkampen. Foto: Ap/Paul Sancya Foto: Paul Sancya

Forretningsmannen, milliardæren og realitystjernen Donald Trump (69) har fått sørget for mange overskrifter i valgkampen. Han spiller på frykt for terror og frykt for det ukjente, og sinnet og raseriet som finnes mot maktsentrum i Washington.

Trumph nektet å delta i den siste tv-sendte debatten før primærvalget i Iowa, fordi han følte seg dårlig behandlet av den kvinnelige programlederen.

Mer enn en halv million briter har skrevet under på en kampanje for å få Trump utestengt fra Storbritannia etter utspillet om at muslimer ikke bør få komme til USA på grunn av faren for at de skal gjennomføre terroraksjoner.

Trump har fem barn fra tre ekteskap.

Ted Cruz (republikaner):

Ted Cruz mener det er uproblematisk at han er født i Canada. Foto: AFP/Brendan Hoffman 
Ted Cruz mener det er uproblematisk at han er født i Canada. Foto: AFP/Brendan Hoffman  Foto: Brendan Hoffman

Advokaten Ted Cruz (45) har igjen gjort at fødselsattesten er viktig i amerikansk politikk, for han er nemlig født i Canada. Selv mener han det er helt uproblematisk, men konkurrenten Donald Trump bruker det for alt det er verdt.

Cruz har representert delstaten Texas i Senatet siden januar 2013.

Han er en politiker på høyrefløyen som regnes som en Tea Party-kandidat.

Marco Rubio (republikaner):

Marco Rubio sier han vil føre en tøffere utenrikspolitikk enn Obama. Foto: Steve Pope/AFP 
Marco Rubio sier han vil føre en tøffere utenrikspolitikk enn Obama. Foto: Steve Pope/AFP  Foto: Steve Pope

Marco Rubio (44) den yngste av republikaneres kandidatene. Han er sønn av to innvandrere fra Cuba.

Firebarnsfaren er utdannet jurist og har siden 2011 vært senator for delstaten Florida. I Senatet har han sittet i utenriks- og forsvarskomiteen.

Rubio regnes som en viktig Tea Party-sympatisør.

Ben Carson (republikaner):

Kirurgen Ben Carson er sterkt imot homofilt ekteskap. Foto: Jim Watson/AFP
Kirurgen Ben Carson er sterkt imot homofilt ekteskap. Foto: Jim Watson/AFP Foto: Jim Watson

Ben Carson (64) er en pensjonert nevrokirurg. Han er kjent for å være den første kirurgen som lyktes i separere siamesiske tvillinger som var vokst sammen i hodet.

Carson er sterk motstander av homofilt ekteskap. Han er tilhenger av skatt i forhold til inntekt, og motstander av Obamacare.

Jeb Bush (republikaner):

Den tidligere Florida guvernøren Jeb Bush håper på å bli USAs neste, og familiens tredje, president. Foto: Paul Sancya/AP
Den tidligere Florida guvernøren Jeb Bush håper på å bli USAs neste, og familiens tredje, president. Foto: Paul Sancya/AP Foto: Paul Sancya

Jeb Bush (62) er sønn av George H. W. Bush, USAs 41. president, og lillebror til George W. Bush, USAs 43. president.

Bush-familien har et stort nettverk, og i løpet av første halvdel av 2015 var Jeb den av kandidatene som hadde samlet inn mest penger.

– Derfor kommer Trump til å tape

Spenningen stiger i Iowa