UTENOMEKTESKAPELIG AFFÆRE: Trumps kjærlighetsaffære med Marla Marples ble rikelig omtalt. Trump giftet seg senere med Marples, men det to ble skilt etter seks års ekteskap- Foto: AP
UTENOMEKTESKAPELIG AFFÆRE: Trumps kjærlighetsaffære med Marla Marples ble rikelig omtalt. Trump giftet seg senere med Marples, men det to ble skilt etter seks års ekteskap- Foto: AP

Historien om hvordan Donald ble «The Donald»

Som barn drev Donald Trump sin far til vannvidd. Avstraffelsen var fem år på militærakademi.

Året er 1974. Donald er bare Donald, en tradisjonell mann i en tid der mange gir blaffen i tradisjoner.

Middelklassevennene har latt håret gro og hoppet om bord i blomstermalte folkevogner, fulgt lyden av psykedelikamusikk og lukten av marijuana.

Følg innsettelsen av Donald Trump direkte

Donald har kjemmet håret, pusset skoene og fått opsjon på eiendommen til et konkursrammet jernbaneselskap.

Han forhandler med byrådet i New York om å få bygge et konferansesenter på tomten. Ifølge boka Trump: The Saga of America's Most Powerful Real Estate Baron, legger Donald frem en finansieringsplan, der han tilbyr seg å gi avkall på en fortjeneste på 4,4 millioner dollar, hvis han får kalle konferansesenteret etter sin far, Fred C. Trump.

New Yorks varaordfører vurderer tilbudet, men under finlesningen av finansieringsplanen, oppdager han at Trump bare gir avkall på 500 000 dollar, altså at han bløffer på seg nesten fire millioner dollar.

KONTROVERSIELL: Donald Trump gjorde seg tidlig kjent som en tøff forhandler med utradisjonelle metoder. Foto: Joel Landau
KONTROVERSIELL: Donald Trump gjorde seg tidlig kjent som en tøff forhandler med utradisjonelle metoder. Foto: Joel Landau

Avsløringen er et faktum, men Trumps karriere er ikke over. Den har akkurat begynt.

Fra bråkmaker til kadettkaptein

27 år tidligere blir Donald John Trump født i Queens.

Han er nummer fire av fem barn og vokser opp i et stort hus i et rikt nabolag. På kjøkkenet står en privatkokk og i oppkjørselen venter en privatsjåfør, klar til å frakte entreprenøren Fred C. Trump frem og tilbake fra byggeplasser.

#TBT With my family growing up- I'm on the left.

Et bilde publisert av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

Donald er gutten som stjeler brorens byggeklosser, konstruerer høye tårn og limer de fast i sammenføyningene, så broren ikke kan slite løs klossene igjen.

På et bilde han selv har publisert på Intstagram skriver han: «Hvem skulle tro denne uskyldige gutten skulle vokse opp til å bli et monster»

Who knew this innocent kid would grow into a monster? #TBT #Trump

Et bilde publisert av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

I andreklasse reiser han seg fra pulten og gir musikklæreren en blåveis. Grunnen er at hun «ikke har peiling på musikk».

Han slipper unna utvisning, men noen år senere bestemmer faren seg for å få skikk på sin fjerdefødte og sender ham til et militærakademi for tenåringer. Der blir han i fem år.

Tiden på New York Military Academy er en «livsomveltende periode», ifølge Trumps memoarer. Her lærer han å kanalisere aggresjonen og å slåss med hodet i stedet for hendene.

#FlashbackFriday At Military Academy- second from left.

Et bilde publisert av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

Ifølge tidligere klassekamerater, som Business Insider har snakket med, gjør han det godt både akademisk og atletisk.

Forholdet til faren og brorens død

Foruten militærskolen, så er det to personer som har stor betydning for at Donald blir «The Donald».

Den ene er faren, Fred C. Trump. I The Art of The Deal kaller han faren sitt store idol, og han beskriver hvordan han i oppveksten motiveres av å se ham «knuse konkurrentene».

Nøkkelen til farens suksess er angivelig at han reiser bygninger raskere enn konkurrentene. Og, ikke minst, at han aldri sløser. Fred C. Trump kjenner prisen på alt, uavhengig om det er planker, lyspærer eller armeringsjern.

#FlashbackFriday With my wonderful father Fred at my graduation from the Wharton School of Finance.

Et bilde publisert av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

Donald er ofte med på byggeplasser og det finnes bilder av de to, der de går hånd i hånd mellom trillebårer og sementblandere. Forholdet er så nært at de andre søsknene, og særlig eldstebroren Fred Jr, tidvis føler seg ekskludert.

Fred Jr. bestemmer senere at han ikke vil inn i familiebedriften. Når han annonser at han i stedet vil bli flypilot harselerer Donald og faren med yrkesvalget.

– Hva er forskjell på det du driver med og å kjøre en buss? sier Donald gjentatte ganger til broren, ifølge Marie Brenners portrett av Donald Trump.

I The Art of the Deal innrømmer også Donald Trump at storebroren ofte fikk røff verbal behandling, og at famiiens forventningspress «ikke passet ham.»

Fred Jr. drikker seg i hjel i 1981, 43 år gammel.

Selvhypnose og kunsten å tenke positivt

Den andre personen som har stor betydning for Donald Trump er selvtillitsguruen Norman Vincent Peale.

I 1952 gir Peale ut bestselgeren The Power of Positive Thinking. På daværende tidspunkt er Donald seks år gammel og ikke i stand til å lese. Foreldrene Fred og Mary omfavner imidlertid predikantens tankesett, og hver søndag kjører familien til Manhattan, der Peale preker.

– Jeg husker fortsatt seremoniene, sier Donald Trump under en politisk sammenkomst i Iowa i juli 2015. – Du kunne høre på ham hele dagen. Når det var over, var du skuffet at han ikke fortsatte. Han var fantastisk.

VIKTIG INSPIRASJON: Donald Trump har flere ganger referert til pastor Norman Vincent Peale som en viktig inspirasjonskilde: Foto: AP
VIKTIG INSPIRASJON: Donald Trump har flere ganger referert til pastor Norman Vincent Peale som en viktig inspirasjonskilde: Foto: AP Foto: false

Noe av det Donald synes er fantastisk, er levereglene om at man må være en vinner i sitt eget hodet for å vinne i den utvendige verden.

Utallige forklaringer har i løpet av primærvalgreset, blitt lansert for å forstå Trumps urokkelige selvtillit, men her er vi, ifølge Gwenda Blair, som skriver en biografi om Donald Trump, inne ved kjernen. Blair hevder Peale lærer Trump at en viss grad av selvhypnose er bra. Peale lærer han også at man ikke skal dvele med problemene sine, men heller feie dem under teppet, samt at man bør estimere potensialet sitt og så «booste» det med 10%.

Hvorvidt Trumps selvbilde bare er «boostet» med 10% da han noen år senere tok det store spranget ut i finansjungelen, skal være usagt. Trump er i hvert fall fra den spede starten mer opptatt av sin egen mentale sannhet enn den objektive sannheten.

MOT FARS VILJE: Faren Fred C. Trump frarådet Donald å involvere seg i eiendomsmarkedet på Manhattan, men for Donald var skyskraperjungelen hele tiden drømmen. Foto:Susan Ragan
MOT FARS VILJE: Faren Fred C. Trump frarådet Donald å involvere seg i eiendomsmarkedet på Manhattan, men for Donald var skyskraperjungelen hele tiden drømmen. Foto:Susan Ragan Foto: Susan Ragan

First we take Manhattan

Sannheten er i hvert fall at det er et stort sprang for Donald å krysse Brooklyn Bridge i 1971.

Han har gått i sin fars fotspor og jobbet i familiefirmaet, men nå trosser han farens vilje og går lenger enn faren noensinne har gått.

Han går over broen og inn skyskraperjungelen.

Faren, som har beriket seg på eiendomsutvikling i New Yorks utkantbydeler, sidestiller det å investere på Manhattan med å kjøpe en billett til Titanic, ifølge Marie Brenner, som i en årrekke skrev om Trump-dynastiet

– Heisen til suksess er ødelagt, du må gå et trinn av gangen, sier faren igjen og igjen til sønnen, ifølge Brenner.

KOMETKARRIERE: Guvernør Hugh Carey peker på prospektet av Donald Trumps kommende luksushotell, Hyatt.  Trump (til venstre) er på dette tidspunktet 32 år. Foto: AP
KOMETKARRIERE: Guvernør Hugh Carey peker på prospektet av Donald Trumps kommende luksushotell, Hyatt. Trump (til venstre) er på dette tidspunktet 32 år. Foto: AP Foto: false

Donald vil heller ta en skyskraper av gangen, og lar seg omringe av glitter og glamor. Han vil bygge høyt, som han skriver i The Art of the Deal.

Trump er oppptatt av nettverksbygging. Han frekventerer finanselitens fuktige klubber, selv om han ikke drikker alkohol. Han bruker de nyervervede forretningsforbindelsene til å tegne stadig større kontrakter og går vekk fra farens spartanske stil.

Mens Fred C. Trump i en mannsalder har bygget beskjedne boliger til arbeidsfolk, kaster Donald dem på gata og omgjør slitne rønner til luksusleiligheter.

Samtidig skyldes Donalds suksess også at han viderefører deler av farens forretningsmodell. Også Donald er opptatt av å bygge raskt og billig, faktisk så billig at han tidvis er på feil side av loven.

Når han i 1980 skal rydde tomten, der han senere skal oppføre Trump Tower, signerer han en avtale med den billige byggherren Kaszycki and Sons Contractors Inc. Rettsprotokoller har siden vist at 200 illegale polske immigranter arbeidet på tomten.

IVANA: I 1976 møter Donald den tjekkoslovakiske skiløperen og modellen Ivana. Året etter gifter de seg. Foto: AP
IVANA: I 1976 møter Donald den tjekkoslovakiske skiløperen og modellen Ivana. Året etter gifter de seg. Foto: AP Foto: false

I 1977 gifter Trump seg med den tjekkoslovakiske modellen og idrettsutøveren Ivana Zelnickova. De to blir raskt et kjendispar. Donald får klengenavnet «The Donald» i pressen og ifølge dokumentarist Leonard Stern blir han nærmest et symbol på 80 tallets jappetid. I Sterns tv-dokumentar Trump: Whats The Deal? ser vi også hvordan pressekorpset flokker seg rundt Trump, som har blitt sølvgrå i håret og glisende poserer i blitzregnet ved siden av kona.

Arkitekten bak Trump Tower, Der Scutt, intervjues også i dokumentaren. Han forteller om de tvilsommme metodene Trump bruker for å skape blest om seg selv, som da Trump under markedsføringen av leilighetene i Trump Tower, plantet historier i pressen om at både Prins Charles og Sophia Loren skulle kjøpe leiligheter i komplekset.

HØYT, MEN IKKE SÅ HØYT: Ifølge arkitekt Der Scutt forsøkte Donald Trump å lure publikum til å tro at Trump Tower er høyere enn hva det i realiteten er. Brannvesenet skal også ha forvillet seg flere ganger i Trump Tower på grunn av det utradisjonelle nummersysteme. Foto: Getty Images/AFP
HØYT, MEN IKKE SÅ HØYT: Ifølge arkitekt Der Scutt forsøkte Donald Trump å lure publikum til å tro at Trump Tower er høyere enn hva det i realiteten er. Brannvesenet skal også ha forvillet seg flere ganger i Trump Tower på grunn av det utradisjonelle nummersysteme. Foto: Getty Images/AFP Foto: Spencer Platt

Dessuten bløffer forretningsmannen også om hvor høy bygningen er, ifølge Scutt.

– Dette er en 58 etasjer høy bygning, men hvis du spør Mr. Trump, så svarer han 68. Han hoppet over de ti første etasjene i nummersystemet, for det er mye mer spennende å bo i 55 etasje enn i 45.

Scutt, er ikke i tvil om om at bløffingen er en del av en bevisst forretningsstrategi.

– Dette er kremmerkunst og Trumps mestrer den bedre enn de fleste.

Journalist Jonathan Alter forteller også i dokumentaren om hvordan Trump snurrer et helt pressekorps rundt lillefingeren i forkant av at den sovjetiske statslederen Mikhail Gorbatsjov USA besøk. Trump setter angivelig ut rykter om at Gorbatsjov skal besøke hotellet hans. En rekke artikler skrives så om både Trump og hotellet.

Bløffen avdekkes omsider, og et snarrådig tv-team har til og med et mottrekk – de hyrer en Gorbatsjov-imitator og sender ham til Trump Tower. En video, som er skutt av utsendinger fra Channel 5, viser Trump som gjentatte ganger sier «Its a great honour» og trykker det han tilsynelatende tror er Gorbatsjovs hånd.

Lurendreieren Trump lures, men publisiteten han har fått i mellomtiden, kan ingen ta fra ham.

I Art of the Deal, som Trump for øvrig har påstått at er en av de mestselgende bøkene på 80-tallet og den beste siden bibelen, vedgår han også at det kan gi fordeler og villede folk.

Han forteller om en gang han ønsker å inngå et partnerskap med hotellkjeden Holiday Inn vedrørende byggingen av et casino. For at det skal se ut som om byggeprosessen har kommet langt, får han flere gravemaskiner til å kjøre møkk frem og tilbake på anleggsplassen.

KJENDISPAR: Ivana og Donald Trump vinker til pressen fra The Trump Princess. Yachten kjøpte Trump av sultanen av Brunei for 30 millioner dollar. Foto: Marty Lederhandler.
KJENDISPAR: Ivana og Donald Trump vinker til pressen fra The Trump Princess. Yachten kjøpte Trump av sultanen av Brunei for 30 millioner dollar. Foto: Marty Lederhandler. Foto: Marty Lederhandler

Konkursene og skilsmissen

Om Trump i manges øyne er et symbol på 80-tallets jappetid, så blir han i manges øyne også symbolet på den økonomiske krisen som rammer vesten tidlig på 90-tallet.

Ved inngangen til det nye tiåret ser det plutselig ut som om hele Trump-dynastiet skal velte. Og som om ikke det er nok, så står han oppi en opprivende skilsmisse med Ivana samtidig.

KONKURS: Trump finansierte byggingen av Taj Mahal Casino med en milliard dollar, men bare ett år senere hadde casinoet over tre milliarder i gjeld og Trump satt igjen med store betalingsforpliktelser. Foto: Charles Rex Abrogast
KONKURS: Trump finansierte byggingen av Taj Mahal Casino med en milliard dollar, men bare ett år senere hadde casinoet over tre milliarder i gjeld og Trump satt igjen med store betalingsforpliktelser. Foto: Charles Rex Abrogast Foto: Charles Rex Arbogast

Ifølge Marie Brenner, som fulgte Donald Trumps forretningsvirksomhet og privatliv i mer enn et tiår, utvikler Trump på åttitallet en tanke om at forretningsteften hans er overførbar til enhver bransje. Han kjøper fly, casinoer, hoteller, busselskaper og golfbaner i både innland og utland.

Kjendisstatusen gjør at bankene lar ham låne over evne. Og Trump, som tidligere har overvåket forretningene som en hauk, mister overblikket.

Taj Mahal-casinoet i Atlantic city og Trump Plaza går med dundrende underskudd, og slås konkurs i henholdsvis 1991 og 1992. Trump tvinges til å selge både flyet og yachten sin.

Brenner intervjuer Trump flere ganger gjennom denne vanskelige tiden, og hun forteller at han isolerer seg i Trump Tower. Han ligger angivelig i sengen, stirrer i taket og snakker med forretningsforbindelser på telefon. Junk food sendes opp til rommet, og Donald eser ut i takt med gjelden.

Ifølge Wall Street Journal skylder han på det meste 830 millioner dollar.

Offentlig nekter han likevel for at han sliter. Faktisk hevder han at han rakk å selge unna store aksjebeholdninger før det økonomiske omslaget. Når en CNN-reporter spør ham om hvordan han takler den økonomiske kollapsen, avbryter Trump intervjuet. Senere ringer han sjefen i CNN og hevder at reporteren har truet Trumps assistent og fått henne til å gråte.

UTENOMEKTESKAPELIG AFFÆRE: Trumps kjærlighetsaffære med Marla Marples ble rikelig omtalt. Trump giftet seg senere med Marples, men det to ble skilt etter seks års ekteskap- Foto: AP
UTENOMEKTESKAPELIG AFFÆRE: Trumps kjærlighetsaffære med Marla Marples ble rikelig omtalt. Trump giftet seg senere med Marples, men det to ble skilt etter seks års ekteskap- Foto: AP Foto: Anonymous

Pressen, som i årevis har bygget opp Trump til å bli en megakjendis, skriver plutselig om ham i negative vendinger og det brettes ut om Trumps sidesprang i metropolens sladreblader.

I Trump: What's the Deal, kan man se scener der finansakrobaten haster fordi pressekorpset og inn i ventende drosje. Når journalisten spør ham om han har noe å si, rister han på hodet.

Overfor Vanity Fair-journalisten Brenner skal han imidlertid ha vært hakket mer snakkesalig.

– Tror folk at jeg er i trøbbel nå, spør han angivelig en dag de møtes.

– Ja, sier hun. – De tror du er ferdig.

Trump-imperiet overlever likevel med nød og neppe. Mer enn 70 banker kausjonerer for Trump og gir ham betalingsutsettelser.

Utover nittitallet, samtidig som den amerikanske økonomien tar seg opp og Trumps hår på forbløffende vis skifter farge fra grått til gult, bedrer også Trumps privatøkonomi seg.

Trump-eide casinoer, hoteller og resorter går riktignok på nye konkussmeller i det årtusenet, men sommeren 2015 er han god for 4,5 milliarder dollar, ifølge Forbes. Selv hevder han forøvrig at han er god for mer enn det dobbelte.

Donald og Ronald

– Jeg Donald J. Trump kommer offisielt til å stille som presidentkandidat USA, sier Donald Trump fra talerstolen 16 juni i 2015.

I likhet med de fleste andre megakjendiser i USA, har han gjentatte ganger blitt spurt om han vil bli president, og opp gjennom årene har «The Donald» svart det meste fra «muligens» til «nei, nei, jeg er for kontroversiell».

Mindre kontroversiell blir han ikke med årene, men i 2011 lager han et råd for å utrede muligheten for at han kan stille som president. Han besøker også flere nøkkelstater, men på vårparten samme år kaster han inn håndkleet.

Til tross for 2011-flørten, avskriver de fleste politiske kommentatoren ham i 2015. Trump er en forretningsmann og tv-personlighet, ikke en politiker.

Men så står han likefullt der en junidag i 2015. På talerstolen. I Trump Tower. Med familien ved sin side og fans foran seg.

NESTEN SAMME SLAGORD: Donald Trumps valgkampslogan er neste maken til  den Reagan benyttet seg av i 1984. Likheten slutter heller ikke der. Foto: AP
NESTEN SAMME SLAGORD: Donald Trumps valgkampslogan er neste maken til den Reagan benyttet seg av i 1984. Likheten slutter heller ikke der. Foto: AP Foto: false

Han snakker med den samme økonomiske ærgjerrighet som sin far, og selvtilliten bobler ut av hver pore av det solrøde ansiktet, som om han har nilest selvtillitguruen Norman Vincent Peale før han gikk opp på podiet.

Han sier at han blir den beste «jobs president» Gud har skapt. Han sier han er god til å bygge murer og at han skal bygge en mur mellom USA og Mexico, som mexicanerne skal betale for. Før noen rekker å spørre om utenrikspolitikken, så sier han at han kjenner de beste forhandlerne i verden og «stol på meg, folkens, vi kommer til å gjøre det veldig bra.»

I want to #MakeAmericaGreatAgain

Et bilde publisert av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

Ekkoet av Peale og farens livsvisdom rikosjetterer mellom veggene, men foruten om de to døde mennene, så er det en annen død mann det er umulig å ikke høre gjenlyden av.

Mannen er USAs 40 president, Ronald Reagan.

Trumps talerstol er frontet med valkampslagordet Make America Great Again!, ikke alt for ulikt Reagans slagord fra 1980 Let's Make America Great Again.

I likhet med Trump var Reagan også regnet for å være en såkalt anti-politiker, som var kjent lenge før han gikk inn i politikken. Reagan var skuespiller og programleder. Publikumstekket var der lenge før valgkampsirkuset, hvilket gjorde at han ofte ble beskyldt for å viske ut skillet mellom underholdning og politikk.

#TrumpTrain

Et bilde publisert av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

Han var heller aldri redd for å spille på aversjonen i det amerikanske samfunnet mot Washington-eliten, og fremstilte seg som folkets mann. Fornærmelser var i manges øyne også en del av Reagans valgkampstrategi og han ble også beskyldt for å spille på frykt, som da han i forkant av valget i 1984 lanserte en kampanjevideo, der Sovjetunionen ble portrettert som en farlig bjørn som lusket i skogen.

Trump har også i flere intervjuer snakket om sin respekt for Reagan og utenrikspolitikken han førte.

Igjen skuer altså Trump bakover. Han går dit andre har gått, men han går lenger.

Under talen i Trump Tower sammenligner han presidentkandidaturet med den gangen han trosset farens vilje og gikk den lange veien over Brooklyn Bridge.

– Ingen trodde jeg skulle klare det heller, men det gjorde jeg. Jeg kommer til å klare det.

Grunnen til at han tror han skal klare det, er kanskje at han ikke lar seg styre av det som er «politisk korrekt», som han selv hevder. Trump profilerer seg heller som den ærlige kandidaten, som sier ting «sånn som de er». Undersøkelser Politifact har utført, viser imidlertid at han er den kandidaten som bløffer mest. Ifølge nettstedet er mer enn halvparten av påstandene han serverer helt eller delvis løgn.

Motkandidat Jeb Bush sier igjen og igjen at Trump ikke kan fornærme seg til det hvite hus.

Spørsmålet er kanskje heller om han kan bløffe seg dit.

Kilder

1. Tucille, Jerome. 1985. Trump: The Saga of America's Most Powerful Real Estate Baron

2. Tony Schwartz og Donald Trump. 1987. The Art of the deal.

3. Brenner, Marie.1990. After the Goldrush.

http://www.vanityfair.com/magazine/2015/07/donald-ivana-trump-divorce-prenup-marie-brenner

4. Walker, Hunter. 2015. Donald Trump's classmates share their memories about his 'Lord of the Flies' days in military school http://uk.businessinsider.com/donald-trump-high-school-classmates-what-he-was-like-2015-10?r=US&IR=T

5. Blair, Gwenda. 2015. How Norman Vincent Peale Taught Donald Trump to Worship Himself.

http://www.politico.com/magazine/story/2015/10/donald-trump-2016-norman-vincent-peale-213220

6. Stern, Howard. 1991. Trump: What`s the deal?

7. Raab, Selwyn. 1998. After 15 Years in Court, Workers' Lawsuit Against Trump Faces Yet Another Delay http://www.nytimes.com/1998/06/14/nyregion/after-15-years-in-court-workers-lawsuit-against-trump-faces-yet-another-delay.html?pagewanted=all

8. Grant, Peter. 2016. After 15 Years in Court, Workers' Lawsuit Against Trump Faces Yet Another Delay http://www.wsj.com/articles/trump-and-his-debts-a-narrow-escape-1451868915).