UPs nye supervåpen tar langt flere ruskjørere

UP tok 50 prosent flere for ruskjøring i fjor enn året før. Mye av æren får et helt nytt testapparat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I veikanten langs Slemmestadveien i Asker står UP klar til kontroll. Med seg i en av patruljebilene har de politiets nye høyteknologiske våpen i kampen mot ruskjørere, Dräger Drugtest 5000.

Ved hjelp av en spyttprøve avslører apparatet spor av de vanligste narkotiske stoffene og medikamentene.

Effektivt og sikkert

I 2015 tok Utrykningspolitiet (UP) 1637 personer for kjøring i en eller annen form for rus. Det nye analyseapparatet får mye av æren for at flere nå blir tatt.

– Det er raskt i bruk og det er pålitelig, sier UP-sjef Runar Karlsen om utstyret som har blitt tatt i bruk det siste halvåret.

– Det har bidratt godt til at vi har økt antall rustatte med 50 prosent i fjor.

Sjekker seks hovedgrupper stoff

Mens kontrollen pågår blir flere bilførere bedt om å ta stofftesten i tillegg til den vanlige alkotesten. Personen som testes stikker en prøvepinne i munnen for å samle opp spytt.

Pinnen settes så inn i apparatet som etter få minutter gir svar på om prøven inneholder spor av de seks vanligste gruppene av narkotika eller sløvende legemidler.

Både kokain, opiater (morfin, metadon og lignende stoffer), benzodiasepiner (beroligende medisiner som f.eks. valium), kannabis, amfetamin og metamfetamin blir fanget opp av testen.

Tatt på fersken

En av sjåførene som blir kontrollert når TV 2 er til stede tester positivt på benzodiasepiner, en gruppe beroligende legemidler som ikke er forenlig med bilkjøring.

Mannen bedyrer at han ikke har tatt denne typen medisin, men sier han går på antibiotika, en forklaring UP-betjent Jørgen Torseth ikke fester særlig lit til.

– Det skal ikke gi utslag på testen, så her blir det rett til legevakten for å ta blodprøve og utvidet test hos legen.

Lettere å få dømt ruskjørere

For alkohol har vi en promillegrense som gjør det ulovlig å kjøre bil med over 0,2 promille alkoholkonsentrasjon i blodet. Nå er det også innført tilsvarende grenseverdier for en rekke narkotiske stoffer og medikamenter.

Fra 1. februar utvides listen til hele 28 forskjellige substanser. Målet er å få ruskjørerne helt ut av trafikken

– Politiet gjør allerede en god jobb med promillekontroll, men har nå fått både bedre utstyr og enklere lovverk for å ta sjåfører som er påvirket av medikamenter, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).