«DU ER UNIK»:Meldingen til elevene på Alstad ungdomsskole hylles på internett av andre lærere. FOTO: Skjermdump/Bodø kommune
«DU ER UNIK»:Meldingen til elevene på Alstad ungdomsskole hylles på internett av andre lærere. FOTO: Skjermdump/Bodø kommune

Se lærernes rørende melding til elevene

Lærerne mente det var på sin plass å minne elevene om at karakterer ikke er alt her i livet.

Da de rundt 100 elevene i åttende klasse på Alstad ungdomsskole i Bodø skulle få sitt første karakterkort for en uke siden, valgte lærerne å sende ut et brev sammen med karakterene.

Budskapet er enkelt: Karakterer betyr ikke alt.

Der skriver de blant annet dette: «Disse karakterene viser ikke hvor utmerket og unik du er. Disse karakterene viser ikke at du er en god venn eller at du er flink til å passe dine søsken.»

Lærerne skriver også at karakteren kun viser hvor godt elevene har gjort det i fagene, men at de ikke sier noe om hvor mye den enkelte elev har utviklet eller forbedret seg.

– Lyser opp hverdagen

Her er brevet fra lærerne. 
Her er brevet fra lærerne. 

«Karakterene kan ikke fortelle at du lyser opp hverdagen for læreren din», står det også i brevet som er signert lærerne på 8. trinn.

– Vi har fått nye elever på ungdomsskolen, og det er veldig stort å få sitt første karakterkort. Det er spennende og mange er naturligvis opptatt av karakterene. Lærerne på 8. trinn valgte å sette søkelyset på at mennesket betyr mye mer enn karakterene, sier rektor på Alstad ungdomsskole, Erling Eiterjord til TV 2.

– Hvilke reaksjoner har dere fått?

– Det har vært veldig positivt. Elevene leste nøye gjennom brevet, og så fikk vi noen umiddelbare reaksjoner fra foreldre som synes det er fint, forteller rektor.

Spres i sosiale medier

Brevet har blitt delt flere tusenvis av ganger på Facebook siden det ble lagt ut fredag formiddag. Inspirasjonen til brevet har de hentet fra Australia.

– Vi er en skole som har elever med gode karakterer, men de får ikke gode karakterer uten av vi klarer å se hele mennesket, sier Eiterjord.

– Det viktigste er at den enkelte lever opp til sitt potensiale og at man er fornøyd med karakteren sin. Det tror jeg styrker elevens selvbilde, sier rektor.

Les hele brevet:

Nå har du fått ditt første karakterkort her på Alstad ungdomsskole. Før du ser på karakterene dine, er det noe viktig du må være klar over.

Disse karakterene viser ikke hvor utmerket og unik du er

Disse karakterene viser ikke at du er en god venn eller at du er flink til å passe dine søsken. De viser ikke at du danser med de kuleste bevegelsene eller at du sprer glede til dine omgivelser med ditt nydelige smil.

Karakterene viser ikke at du er omsorgsfull eller omtenksom eller at du hver dag gjør ditt aller beste. Disse egenskapene blir du aldri testet i på en prøve.

Disse karakterene viser bare hvordan du har gjort det i de ulike fagene, med de forteller ikke alt. De sier ingenting om at du kanskje har utviklet deg eller forbedret deg på et område du kanskje syns var vanskelige tidligere. De kan ikke fortelle at du lyser opp dagen for læreren din. De kan ikke fortelle hvor fantastisk spesiell du er.

Se på karakterene og les framovermeldingene fra oss, men husk: Det er ingen prøver eller tentamener som kan vise alle de fine egenskapene du har, som gjør deg til akkurat den personen DU er.

Hilsen lærerne dine på 8. trinn