KONTROLL: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ved ankomstsenteret i Råde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KONTROLL: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ved ankomstsenteret i Råde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Venter 60.000 asylsøkere: – Vi har full kontroll!

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener regjeringen har full kontroll på asyl-situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det er viktig at Norge må fremstår som lite attraktivt for asylsøkere.

– Vi må gjøre det vi kan for å stramme inn, sette krav og føre politikk som gjør det mindre attraktivt for de som ikke skal ha opphold å komme til Norge, sier Listhaug.

Høres i Mogadishu

De siste ukene har det stormet, både rundt den ferske innvandrings- og inkluderingsministeren, regjeringen og situasjonen som utspiller seg på grensen til Russland.

Listhaug sier situasjonen fremover er uoversiktlig.

– Det kan komme mellom 10.000-60.000 asylsøkere til Norge i løpet av 2016. Signaliserer vi liberalisering, høres det på gata i Mogadishu dagen etter. Gir vi signal om at det er strengt så vil også det spre seg, sier Listhaug.

Vil gjøre Norge mindre attraktivt

Hun sier det er vanskelig å si noe om når asylstrømmen vil bli størst.

– Vi vet ikke når det skjer. Det kan skje ved at det blir varmere vær til våren. Vi legger planer som tar høyde for ulike anslag, sier Listhaug.

Full kontroll

De siste to månedene har det ikke kommet noen nye asylsøkere over Storgskog i Finnmark, ifølge Politiets utlendingsenhet.

Det kom til sammen 5500 flyktninger fra Russland til Norge i 2015.

Utsendelsene av asylsøkere til Russland har fått enorm oppmerksomhet de siste ukene.

Listhaug mener regjeringen har full kontroll over situasjonen.

– Det er forsøkt å gi et inntrykk av kaos ved Storskog, men vi har kontroll over situasjonen. Nå er vi avhengig av å stå sammen politisk og tenke langsiktig, sier Listhaug.