Slik veltet krigshelten Harry (94) svindelliga

Da den falske telefonreparatøren ba om bankkort og PIN-kode, satte Harry Sønsterød opp en felle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På tiltalebenken i Asker og Bærum tingrett sitter 11 personer denne uken, mistenkt for systematisk å ha lurt eldre mennesker til å gi fra seg bankkort og pinkoder.

Deretter har de i høyt tempo tatt ut store pengebeløp fra kortene, og handlet alt fra klær til blomster og dyre smykker.

TØFFING: Harry (94) er selvforsvarsekspert og demonstrerte under TV 2-intervjuet at han fremdeles kan gamle kunster. Foto: Gorm Røseth/TV 2.
TØFFING: Harry (94) er selvforsvarsekspert og demonstrerte under TV 2-intervjuet at han fremdeles kan gamle kunster. Foto: Gorm Røseth/TV 2.

En dekorert sabotør og motstandsmann får mye av æren for at saken ble rullet opp. Harry Sønsterød (94) lurte nemlig mannen som dukket opp på døren hans i 2014 og sa han skulle reparere TVen.

– Da han ba om legitimasjon og ville ha bankkortet og PIN-koden min, skjønte jeg at han var en svindler, forteller Sønsterød til TV 2.

Den klartenkte 94-åringen fra Asker lot som han ikke husket pinkoden, og ba «TV-reparatøren» om å komme tilbake dagen etter.

– Med en gang han hadde gått, kjørte jeg til banken og sperret alle kortene mine. Så dro jeg videre til politiet og sa at jeg trodde jeg hadde blitt utsatt for en som sa han var noe han ikke var, forteller Sønsterød.

Svindleren kom tilbake, og da var politiet på plass i nabolaget. Tre av de 11 som nå er tiltalt for omfattende eldresvindel, ble tatt på stedet.

– Harrys rolle er avgjørende. Det han gjorde førte til at vi jo fikk arrestert tre personer, og hele saken vi nå har her i retten springer ut fra hans sak, sier politiadvokat Lisebet Ravlo Backe til TV 2.

Øverst i artikkelen kan du se hele reportasjen om Harry, inkludert at han legger TV 2s reporter i bakken.