Oslo  20131024.
Snekkerkurs i sløydsalen på Kristelig Gymnasium i Oslo.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Oslo 20131024. Snekkerkurs i sløydsalen på Kristelig Gymnasium i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik

Pusset opp? Da kan du ha krav på 100 000 kroner

Oppgraderer du huset ditt til dagens energistandard, får du støtte fra staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil at flere huseiere skal oppgradere boligene sine slik at de bruker mindre strøm til oppvarming.

Derfor lanserer de nå en støtteordning for å oppmuntre til blant annet bedre vinduer og mer isolasjon.

– Tidligere måtte man oppgradere til passivhus eller lavenergihus for å få støtte, men nå er det nok å oppgradere til dagens standard, sier markedsdirektør Audhilde Kvam i Enova.

Det er Enova som forvalter statens støtteordninger for energibesparende tiltak. I dag presenterte de den nye støtteordningen.

I følge Prognosesenteret pusser vi opp for 70 milliarder kroner årlig i Norge, men pengene brukes ikke nødvendigvis på energieffektivisering.

– Vi ser at mange kunne gjøre mer når de rehabiliterer boligen sin. Det er uheldig at de ikke griper den muligheten, siden det da kanskje er 40 år til neste gang de har samme muligheten, sier Kvam.

Ikke nok med nye vinduer

Dersom du har oppgradert boligen de siste 18 månedene, kan du ha rett på hele 100.000 kroner. Det betinger at du har fulgt kravene som er gitt i TEK10, som er statens veileder til hva et nytt hus må oppfylle for å være lovlig. Vinduer, tykkelse på isolasjon og ventilasjon er blant fokusområdene, men det er ikke nok å bare bytte vinduer.

– Målgruppen for støtteordningen er de som uansett har planer om å gjøre omfattende grep med bygningskroppen, slik at de gjennomfører et helhetlig prosjekt.

De som er enda mer ambisiøse og oppgraderer til lavenerginivå eller passivhusnivå, kan få henholdsvis 125.000 kroner og 150.000 kroner i tilskudd.

Interessant for bransjen

Rådet fra Enova er at huseiere får en energirådgiver til å lage en tiltaksplan før oppussingen starter. Når oppgraderingen er gjennomført vil rådgiveren rapportere forbedringene oppussingen har medført, og hvor mye støtten skal være på.

– Samtidig som vi reduserer kostnadene for de som går foran, vil slike prosjekter være interessante for byggmesterbedriftene og bidra til læring og kunnskap i bransjen, sier markedsdirektøren.

Les mer her om hvordan du får tilskudd